California rammes av historisk blackout

4
Historisk blackout i California. Shutterstock.

Millioner av folk i det nordlige og sentrale California vil bli rammet av den største blackouten, strømutkoplinga, i historien. Det er Pacific Gas & Electric Co. som stenger strømmen for å unngå større skader på grunn av brannene i området. Dette skriver SF gate.

Det er planlagt strømutkopling i mer enn halvparten av Californias kommuner og den vil vare i mange dager. Forbrukerne vil oppleve telefoner og mobiler uten strøm, frysere og kjøleskap der maten blir ødelagt på grunn av varme, mørke gater, elektriske systemer av typen garasjeporter og varslingssystemer som ikke vil fungere. Skoler, kontorer, sjukehus og transportsystemer vil også bli rammet. Elektriske biler vil ikke bli ladet i det området i verden som har satset mest på elbiler ved siden av Norge.

Sinte forbrukere mener at tiltaket er ekstremt og at det viser at det private Pacific Gas & Electric Co. ikke har sørget for tilstrekkelige investeringer i overføringssystemet. De kritiserer også at staten California på denne måten har overlatt en kritisk infrastruktur til private interesser.

Strømstansen er også et bilde på hvor sårbart det moderne samfunnet er og et forvarsel og mer av samme type som vil komme ettersom energisystemene vil bli mer og mer ustabile blant annet når de blir basert på ustabile energikilder som vindkraft.

Pacific Gas & Electric Co. sitt kart over strømstanskommunene.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det militær-industrielle komplekset årelater statsbudsjettet, og nødvendige oppgraderinger av infrastrukturen i USA ligger minst femti år etter. Når de private eierne av strømnettet kun gjør det aller nødvendigste av vedlikehold for maksimal profitt, blir altså overføringsnettet så dårlig at det må stenges ved tørke. Det står like dårlig til med vannverk, avløpsverk, veinett og jernbane. Bly i drikkevannet for Flint innbyggerne er velkjent, men det er mye over tusen andre steder med rør av bly i drikkevannsforsyningen og dermed bly i drikkevannet.

  Strømutkoplingen rammer også de velstående boligområdene langs kysten, og det kan hende de svarer med egne strømnett som stykker opp statens strømnett enda mer. Dermed blir store strømutkoplinger noe som rammer kun vanlige folk, og ikke rike.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Sist det skjedde, var det Enron som sto bak. Det var for å skremme.

 3. Utbygging av fornybar energi som vindkraft og solenergi krever samtidig utbygging av langt mer overføringsnett, det er et faktum, særlig vindkraften. Et atomkraftverk, kullkraftverk eller gasskraftverk kan legges rett i nærheten av en stor by med korte overføringer, mens vindkraften ofte må være langt unna der hvor de beste vindforholdene finnes og hvor det er fhv. få mennesker. Da blir man mer sårbare enkelt og greit.

  Bortsett fra det har nok Pacific Gas & Energi liten eller ingen skyld i at Kalifornia mange steder brenner, og de må selvsagt gjøre det som er nødvendig for å redde infrastrukturen sin. Her er det snakk om å være uten strøm i noen dager sammenlignet med uker eller til og med måneder. Jeg skjønner at innbyggerne synes det er trasig men det ser ikke helt ut som de skjønner sitt eget beste. Å tro at Pacific G & E gjør dette unødig er som å tro på julenissen, de vil antagelig tape et beløp i milliardklassen i norske kroner på å stenge ned.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Problemet er vel at de, som alle andre dødlige, ligger etter i vedlikeholdet. Så spørs det om de store strømbrukerene blar opp, eller flytter. Forøvrig er det lite som så effektivt sørger for nødvendig vedlikehold, som en liten naturkatastrofe.

  Før nyttårs-orkanen, skulle det bare noen vindkast til, så ble det mørkt hos oss. Det tok over tjue år, før det ble mørkt igjen.

  PG&E er visstnok kontrollert av virkeligetens mr. Burns - Rothschild.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere