Det europeiske strømnettet var en hårsbredd fra total blackout

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den 8. januar 2021 var det bare så vidt ikke hele det europeiske strømnettet gikk i total blackout. Dette skriver den østerrikske avisa Kronen Zeitung:

«Akutt blackout-alarm fredag ​​ettermiddag over hele kontinentet, inkludert Østerrike! For etter svikt i flere kraftverk i Sørøst-Europa, manglet det strøm. Som rapportert hadde lokale eksperter for lengst advart mot denne kjedereaksjonen. Det er fare for ytterligere kollaps.

”På grunn av dette plutselige fallet i frekvens, var det lite som skilte oss fra en katastrofe. Bare i Østerrike ville dette ha forårsaket økonomisk skade på rundt en milliard euro per dag. Et totalt sammenbrudd ville også ha ført til lidelse – bare tenk på de gamle og syke menneskene som plutselig hadde sittet i mørket hjemme,» sier EVN-ekspert Stefan Zach.

Austrian Power Grid (APG) og sjefen Gerhard Christiner bidro i avgjørende grad til å forhindre katastrofen. Reservepumpekraftverk i Alpene og de gassfyrte kraftverkene som fremdeles var tilgjengelige, ble raskt mobilisert i kommandosentret nær Wien. Sistnevnte bekjempes imidlertid massivt av miljøvernere. I Frankrike, til tross for redningsaksjonen fra Østerrike, måtte store strømkunder kobles fra nettet.»

Hendelsen blir diskutert intenst i østerrikske medier. Mange kraftverk måtte umiddelbart levere ekstra energi for å stabilisere nettet. Pumpekraftverk og de gassfyrte kraftverkene som fremdeles var tilgjengelige, måtte mobiliseres. Sikkerhetsnettet fungerte, «men slike brannvesenoperasjoner er ikke en levedyktige langsiktig forretningsmodell,» advarte administrerende direktør i Wien Energie, Michael Strebl. «Takk og lov, det gikk bra igjen,» sa Werner Hengst, administrerende direktør i Netz Niederösterreich GmbH. «Vi anslår at situasjonen vil bli forverret de neste årene.» Årsaken er den sterke utvidelsen av ustabil produksjon av fornybar elektrisitet og eliminering av store reservekraftverk i Europa.

21. desember skrev om en slik mulig katastrofe: Det tyske strømnettet i akutt fare.

Det vi ser her er en følge av den energipolitikken som er anført av Tyskland gjennom Die Energie Wende. Gjennom å satse på såkalt «klimavennlig kraft», det vil si ustabil sol- og vindkraft, samtidig som man stenger kullkraftverk og atomkrafverk, har ført til at hele det europeiske strømnettet er blitt en katastrofe som venter på å hende. En total europeisk blackout kan komme når som helst, og faren for det vil øke for hvert år som går. De økonomiske og samfunnsmessige skadene vil bli enorme.

Les: I Tyskland advares det mot blackout

Equinor-sjef: Europa står på randen av blackouts

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelInterneringslov foreslått i New York
Neste artikkel«steigan.no er et folkeopplysningsprosjekt»