FN: USA, Storbritannia Frankrike og andre land kan være medskyldige i krigsforbrytelser i Jemen

0
To skolejenter ser på ruinene av den bombede skolen sin i byen Taiz i 2018. Foto: Shutterstock

En ny FN-rapport hevder at de vestlige landene som har væpnet og støttet den Saudi-ledede koalisjonen som har drept utallige sivile, kan være involvert i krigsforbrytelser. Norge solgte også lenge våpen til en av koalisjonens viktigste medlemmer. Dette skriver Amund Bakk Foss i avisa VG. Foss skriver videre:

«FN-rapporten sier at et uavhengig panel har sendt en liste til FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet, som identifiserer individer som de mener er ansvarlige for krigsforbrytelsene.

Rapporten sier også:
«Det kan også stilles spørsmål ved lovligheten bak våpensalget fra Frankrike, Storbritannia og USA og andre stater, og dette må vurderes av ulike nasjonale rettssystemer».

De forente arabiske emirater, som Norge solgte våpen og ammunisjon til i en årrekke, har vært Saudi-Arabias viktigste alliansepartner i krigen. Staten for sterk kritikk i rapporten:

FN-etterforskerne skal ha mottatt informasjon om at Emiratene og deres allierte på bakken har torturert, voldtatt og drept mistenkte politiske motstandere som har blitt holdt fanget i hemmelige fengsler.»

Reuters skriver om denne rapporten her. Newsweek hadde en omtale av den 31. august 2019 der tidligere utenriksredaktør i Daily Mail, Anthony Harwood, skriver om «Det rene og foraktelige hykleriet til Saudi-Arabia».

Saudi-Arabia har bombet brylluper, fullpakkede markeder, begravelser, skoler, skolebusser, matvarelagre, vannreservoarer, sjukehus, fengsler. Det er krigsforbrytelse på krigsforbrytelse, og ingen vestlige makter har så mye som reagert. Tvert om har de, som rapporten viser, aktivt deltatt i disse forbrytelsene mot menneskeheten.

Saudi-Arabia massakrerte skolebarn igjen – medier og politikere ser en annen vei

Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

Saudi-koalisjonen massakrerte flyktende barn i Jemen

Og Norge har deltatt. Norge har profittert stort på denne barbariske krigen.

I desember 2017 skrev VG fra Jemen-krigen startet og fram til da ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet. Avisa fortsatte:

I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner.

Norge – storprofitør på folkemord

Mens alt dette har pågått, har Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, investert flere milliarder kroner i det saudiarabiske kongedømmet»

Da Saudi-Arabia åpnet for utenlandske investeringer i 2015 gikk Oljefondet inn med plassering på til sammen 3,4 milliarder kroner fordelt på 34 selskaper. I 2017 var dette økt til 6,8 milliarder fordelt på 42 ulike selskaper. Dette er et konkret og sterkt bidrag til å holde hodekapperregimet i Saudi-Arabia ved makta samtidig som de fører en krig mot sitt fattige naboland som krenker alt som heter folkerett og menneskerettigheter.

Norsk presse, NRK og norske politikere – med noen ytterst få hederlige unntak – har svært lenge tiet om dette. Først i november 2018 sa Ine Eriksen Søreide at Norge ikke vil gi nye lisenser på salg av våpen til Saudi-Arabia. Da hadde krigen pågått i over tre og et halvt år og landets forbrytelser under denne krigen hadde vært kjent nesten like lenge.

Den eneste papiravisa som systematisk, ofte og grundig har fulgt opp og avslørt krigsforbrytelsene i Jemen er avisa VG. De andre har lite å være stolte av.

Fortsatt er det sånn at vår lille nettavis er det mediet i Norge som mest systematisk og grundig har avslørt den folkemorderiske krigen mot folket i Jemen. Vi skulle oppriktig talt ha foretrukket at vi hadde hatt mer konkurranse.

Les om Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.