Skolebussmassakren: Nei, USA har IKKE krevd full granskning

0
Avisa Klassekampen hevder at USA krever full granskning av skolebussmassakren i Jemen. Det stemmer ikke.

Det er nå klart at mer enn 50 mennesker ble drept og blant dem minst 29 skolebarn da vår allierte Saudi-Arabia bombet en skolebuss ved et travelt marked i det nordlige Jemen.

Avisa Klassekampen skriver over ei helside lørdag 11. august 2018 at «FN og USA krever full granskning» av massakren. Avisa skriver også at: «Etter torsdagens angrep etterlyste imidlertid Heather Nauert, talskvinnen for USAs utenriksdepartement, full gransking av angrepet.»

Dette er simpelthen ikke sant. Hvis man går inn på nettsidene til US State Department og søker på denne saka, finner man én artikkel. Det er fra en såkalt pressebriefing 9. august 2018. Det Nauert sier om bombinga av skolebussen er følgende:

We can say that we’re certainly concerned about these reports that resulted – that there was an attack that resulted in the deaths of civilians. We call on the Saudi-led coalition to conduct a thorough and transparent investigation into the incident.

Altså: Det Nauert sier på vegne av USAs utenriksdepartement er at de ber Saudi-Arabia om å granske denne hendelsen. Forbryteren skal altså granske forbrytelsen. Det er milevidt fra det som kan kalles en full granskning.

Det er merkelig at nettopp Klassekampen kan gjøre en så vesentlig feil og basere et oppslag om en så viktig hendelse på en skjønnmalende framstilling av USAs holdning. Dette er spesielt underlig fordi video fra pressekonferansen har ligget ute på nettet lenge, og vi omtalte den allerede her på steigan.no i god tid før Klassekampens oppslag.

I nettutgaven av Klassekampen 10. august publiserer avisa en NTB-melding der det heter: «Både FN og USA har reagert kraftig på meldingene om at minst 50 personer er drept, 29 av dem barn, og 77 såret i et flyangrep mot en skolebuss i Jemen torsdag.» Dette er så langt fra realitetene at det nærmest er å betrakte som «fake news». Se på Heather Nauerts opptreden og se om det finnes noe som helst grunnlag for å kalle det en «kraftig reaksjon»:

PS: Norske politikere har ikke reagert i det hele tatt. Verken Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide eller Jonas Gahr Støre har sett noen grunn til å protestere eller stille krav om noe som helst.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.