Skolebussmassakren: Nei, USA har IKKE krevd full granskning

5
Avisa Klassekampen hevder at USA krever full granskning av skolebussmassakren i Jemen. Det stemmer ikke.

Det er nå klart at mer enn 50 mennesker ble drept og blant dem minst 29 skolebarn da vår allierte Saudi-Arabia bombet en skolebuss ved et travelt marked i det nordlige Jemen.

Avisa Klassekampen skriver over ei helside lørdag 11. august 2018 at «FN og USA krever full granskning» av massakren. Avisa skriver også at: «Etter torsdagens angrep etterlyste imidlertid Heather Nauert, talskvinnen for USAs utenriksdepartement, full gransking av angrepet.»

Dette er simpelthen ikke sant. Hvis man går inn på nettsidene til US State Department og søker på denne saka, finner man én artikkel. Det er fra en såkalt pressebriefing 9. august 2018. Det Nauert sier om bombinga av skolebussen er følgende:

We can say that we’re certainly concerned about these reports that resulted – that there was an attack that resulted in the deaths of civilians. We call on the Saudi-led coalition to conduct a thorough and transparent investigation into the incident.

Altså: Det Nauert sier på vegne av USAs utenriksdepartement er at de ber Saudi-Arabia om å granske denne hendelsen. Forbryteren skal altså granske forbrytelsen. Det er milevidt fra det som kan kalles en full granskning.

Det er merkelig at nettopp Klassekampen kan gjøre en så vesentlig feil og basere et oppslag om en så viktig hendelse på en skjønnmalende framstilling av USAs holdning. Dette er spesielt underlig fordi video fra pressekonferansen har ligget ute på nettet lenge, og vi omtalte den allerede her på steigan.no i god tid før Klassekampens oppslag.

I nettutgaven av Klassekampen 10. august publiserer avisa en NTB-melding der det heter: «Både FN og USA har reagert kraftig på meldingene om at minst 50 personer er drept, 29 av dem barn, og 77 såret i et flyangrep mot en skolebuss i Jemen torsdag.» Dette er så langt fra realitetene at det nærmest er å betrakte som «fake news». Se på Heather Nauerts opptreden og se om det finnes noe som helst grunnlag for å kalle det en «kraftig reaksjon»:

PS: Norske politikere har ikke reagert i det hele tatt. Verken Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide eller Jonas Gahr Støre har sett noen grunn til å protestere eller stille krav om noe som helst.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Full er det definerende ordet, men ikke i motsetning til edru.

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Det er lenge siden Klassekampen var venstresidens dagsavis, avisa er fullstendig ødelagt, den har ingen visjoner, ingen hensikt, avisa er rett og slett en skam for norsk venstreside!

  Navnet på denne skampletten av en avis er også et hån mot arbeiderklassen, og et hån mot alle mennesker som har kjempet hardt for å bedre livet til vanlige arbeidsfolk. Legg ned avisa, eller få et nytt navn…

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Dette var da en svært infam forvrengning av virkeligheten. Jeg skønner egentlig ikke behovet i KK for denne skjønnmalingen? Dette kunne jo vært skrevet av Aftenposten om Vietnam.

  Jeg åpner linken til KK-artikkelen og ser flere andre halvsannheter/ manglende bakgrunnsinformasjon, uimotsagte påstander osv. Eksempler:

  • Selve hovedframstillingen ligger svært nær ‘koalisjonens’ syn.

  • 10.000 drepte i konflikten!? Det finnes sikkert en offisiell FN-telling som kommer fram til dette meget lave tallet, men er det troverdig? Hvem tjener på slike lave anslag?

  • En sultkatastrofe beskrives som ‘22 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp.’

  • at dette er en utenlandsk invasjon for å støtte en marionettpresident, tones ned.

  • Houthiene er opprørere, som Viet Cong var det på 60-tallet. KK unnlot ihvertfall å ta med den vanlige avisanden ‘iranskstøttet’

  • Kanskje det er meningen leserne skal selv innse hvor urimelig disse påstandene er, men ‘koalisjonen’ får i hvert fall godt med spaltemilimetre for å fortelle sin side av saken: “Koalisjonen uttalte torsdag at de har gjennomført en «legitim militær aksjon». Talsmannen Turki al-Maliki sier opplysningene om at det var barn i bussen er villedende og at det kun av var houthi-krigere i bussen. Han anklaget videre houthiene for å rekruttere barnesoldater, og sa at opprørerne bruker barn på slagmarken.” og i fet skrift i artikkelen ovenfor:“Han understreket at koalisjonens krig i Jemen hadde som mål å beskytte jemenitter, ikke drepe sivile”

  MK-82-bombene som sprengte bussen, lages av våpenselskapet Raytheon. Fra januar 2017 investerer forøvrig i oljefondet i Raytheon igjen. (Jeg tror selve summen investert er konfidensiell)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.