Skolebussmassakren: Nei, USA har IKKE krevd full granskning

0
Avisa Klassekampen hevder at USA krever full granskning av skolebussmassakren i Jemen. Det stemmer ikke.

Det er nå klart at mer enn 50 mennesker ble drept og blant dem minst 29 skolebarn da vår allierte Saudi-Arabia bombet en skolebuss ved et travelt marked i det nordlige Jemen.

Avisa Klassekampen skriver over ei helside lørdag 11. august 2018 at «FN og USA krever full granskning» av massakren. Avisa skriver også at: «Etter torsdagens angrep etterlyste imidlertid Heather Nauert, talskvinnen for USAs utenriksdepartement, full gransking av angrepet.»

Dette er simpelthen ikke sant. Hvis man går inn på nettsidene til US State Department og søker på denne saka, finner man én artikkel. Det er fra en såkalt pressebriefing 9. august 2018. Det Nauert sier om bombinga av skolebussen er følgende:

We can say that we’re certainly concerned about these reports that resulted – that there was an attack that resulted in the deaths of civilians. We call on the Saudi-led coalition to conduct a thorough and transparent investigation into the incident.

Altså: Det Nauert sier på vegne av USAs utenriksdepartement er at de ber Saudi-Arabia om å granske denne hendelsen. Forbryteren skal altså granske forbrytelsen. Det er milevidt fra det som kan kalles en full granskning.

Det er merkelig at nettopp Klassekampen kan gjøre en så vesentlig feil og basere et oppslag om en så viktig hendelse på en skjønnmalende framstilling av USAs holdning. Dette er spesielt underlig fordi video fra pressekonferansen har ligget ute på nettet lenge, og vi omtalte den allerede her på steigan.no i god tid før Klassekampens oppslag.

I nettutgaven av Klassekampen 10. august publiserer avisa en NTB-melding der det heter: «Både FN og USA har reagert kraftig på meldingene om at minst 50 personer er drept, 29 av dem barn, og 77 såret i et flyangrep mot en skolebuss i Jemen torsdag.» Dette er så langt fra realitetene at det nærmest er å betrakte som «fake news». Se på Heather Nauerts opptreden og se om det finnes noe som helst grunnlag for å kalle det en «kraftig reaksjon»:

PS: Norske politikere har ikke reagert i det hele tatt. Verken Erna Solberg, Ine Eriksen Søreide eller Jonas Gahr Støre har sett noen grunn til å protestere eller stille krav om noe som helst.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMens Saudi-Arabia har drevet blodig krigføring i Jemen, har Oljefondet doblet sine investeringer i landet
Neste artikkelHistorisk gjennombrudd for avtale om Kaspihavet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).