Vår allierte Saudi Arabia bomber begravelse i Jemen

0
Etter bombinga av begravelsen i Sana'a (PressTV)

Det saudiarabiske flyvåpenet bombet 8. oktober 2016 et begravelsesfølge i Jemens hovedstad Sana’a. Minst 140 mennesker ble drept og over 500 såret. Tallet på døde ventes å stige. Hele 2000 mennesker deltok i begravelsen, og det hersker ingen tvil om at dette var et overlagt og villet angrep på sivile.

Etter bombinga av begravelsen i Sana'a (PressTV)
Etter bombinga av begravelsen i Sana’a (PressTV)

Overlagt drap på sivile

Aftenposten skriver:

I angrepet utført av den saudiledede koalisjonen, var flere av de døde og sårede militære- og sikkerhetstjenestemenn fra Houthi-bevegelsen, ifølge tjenestemennene.
En av redningsarbeiderne fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen beskriver åstedet som «et blodbad», melder nyhetsbyrået AP.

Den britiske avisa The Guardian skriver:

The dead and wounded include senior military and security officials from the ranks of the Shia Houthi rebels fighting the internationally recognised government of president Abd Rabbo Mansour Hadi as well as their allies, loyalists of former president Ali Abdullah Saleh.
In the aftermath of the strike on Saturday, hundreds of body parts were found strewn in and outside the hall. Rescuers collected them in sacks. “The place has been turned into a lake of blood,” said one rescuer, Murad Tawfiq.

Sana'a før bombinga
Sana’a før bombinga

For en gangs skyld kommer det også bekymringsmeldinger fra Det hvite hus i USA. Talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet, Ned Price sier i en pressebriefing:

We are deeply disturbed by reports of today’s airstrike on a funeral hall in Yemen, which, if confirmed, would continue the troubling series of attacks striking Yemeni civilians. U.S. security cooperation with Saudi Arabia is not a blank check. … In light of this and other recent incidents, we have initiated an immediate review of our already significantly reduced support to the Saudi-led Coalition and are prepared to adjust our support so as to better align with U.S. principles, values and interests, including achieving an immediate and durable end to Yemen’s tragic conflict.

Område i Sana'a etter bombinga
Område i Sana’a etter bombinga

Men han sa ingenting om straffetiltak mot Riyadh. Han sa ingenting om diktatorer som med vilje bomber sivile.

Bekymringene er så hyklerske som det går an. Bombinga av begravelsen var en kriminell og forferdelig handling, og en av de verste enkeltforbrytelsene i denne krigen. Men det er ingen grunn til å bli overrasket. Med USAs (og Norges) støtte har oljediktaturet i Saudi Arabia drevet et massivt slakt av sivile i Jemen. Man har bombet sjukehus, skoler, matvarelagre, vannforsyning. «Koalisjonen» har drept drept tusenvis av sivile og drevet millioner på flukt. De har ødelagt verdensarven i Sana’a og satt over 21 millioner mennesker i akutt behov av hjelp. Dette er vel dokumentert og det er velkjent både for fredsprisvinner Barack Obama, for staben hans og for Pentagon. Og mens disse forbrytelsene har pågått har de pleid tette forbindelser med hodekapperne i Riyadh og overøst dem med høflige fraser og militær støtte. I 2015 solgte USA våpen for 20 milliarder dollar til oljediktaturet og så seint som 9. august 2016 godkjente Det hvite hus enda et stort våpensalg til Riyadh. På sin side har også Saudi Arabia overøst Obama og familien hans med gaver. USAs krig mot Syria via stedfortredere er dessuten tungt avhengig av finansiering fra og våpenleveranser via oljediktaturet. Fredsprisvinneren sjøl står direkte ansvarlig for at droner fra USA i 2014 gjorde et bryllup i Jemen til en begravelse.

saudi obama

Norske våpen brukes mot Jemen

NRK skriver:

Norge eksporterer våpen og militært utstyr til den saudiarabiske koalisjonen som kriger i Jemen. Partene i konflikten blir av FN anklaget for brudd på folkeretten.
I januar i år solgte Norge ammunisjon og deler til Emiratene til en verdi av over 20 millioner kroner. Fra mai til august i år ble det eksportert «deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner og artilleri» for over 44 millioner kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

FN, Vesten og Norge medskyldige

Disse forbrytelsene mot menneskeheten som vi nå ser det siste og mest graverende eksemplet på, er godkjent av FN og Vesten med USA i spissen har aktivt støttet, og støtter fortsatt , Saudi Arabias krigføring. Norge støtter krigen politisk og bidrar altså gjennom våpensalg til at forbrytelsene kan pågå.

Med noen ganske få unntak har krigen og masseslaktet i Jemen fått foregå i total taushet. Ingen av de store mediene har sett det som sin oppgave å gå kraftig i rette med denne krigen. Ingen medier har sørget for å holde folk i Norge løpende informert om om de forbrytelsene som pågår. Derfor er det heller ingen vesentlig norsk opinion mot krigen. Her på steigan.no har jeg forsøkt etter beste evne å dekke krigen helt siden start, og antakelig finne man flere artikler her enn i noe annet norsk medium. Et søk på steigan.no gir 130 treff på søket «jemen krig».

Utenriksminister Brende har til nå vært helt taus om forbrytelsene. Det samme har Erna Solberg. Hun er vel opptatt med å spille Pokémon, så man kan kanskje ikke vente noe annet.


 

Les også:

Destruktionen av Jemen
USA i tetrolle i Saudi Arabias krig mot Jemen
Jemen – från inbördeskrig till saudi-arabiskt angreppskrig
Krigen i Jemen og oljeledningen
USA med rekordstort våpensalg til Saudi Arabia – krigen i Jemen fortsetter

Forrige artikkelMoralistisk Syria-debatt?
Neste artikkel– Ikke behandle oss som ei dørmatte! Filippinene vil ut av USAs grep
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).