Vår allierte Saudi Arabia bomber begravelse i Jemen

14
Etter bombinga av begravelsen i Sana'a (PressTV)

Det saudiarabiske flyvåpenet bombet 8. oktober 2016 et begravelsesfølge i Jemens hovedstad Sana’a. Minst 140 mennesker ble drept og over 500 såret. Tallet på døde ventes å stige. Hele 2000 mennesker deltok i begravelsen, og det hersker ingen tvil om at dette var et overlagt og villet angrep på sivile.

Etter bombinga av begravelsen i Sana'a (PressTV)
Etter bombinga av begravelsen i Sana’a (PressTV)

Overlagt drap på sivile

Aftenposten skriver:

I angrepet utført av den saudiledede koalisjonen, var flere av de døde og sårede militære- og sikkerhetstjenestemenn fra Houthi-bevegelsen, ifølge tjenestemennene.
En av redningsarbeiderne fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen beskriver åstedet som «et blodbad», melder nyhetsbyrået AP.

Den britiske avisa The Guardian skriver:

The dead and wounded include senior military and security officials from the ranks of the Shia Houthi rebels fighting the internationally recognised government of president Abd Rabbo Mansour Hadi as well as their allies, loyalists of former president Ali Abdullah Saleh.
In the aftermath of the strike on Saturday, hundreds of body parts were found strewn in and outside the hall. Rescuers collected them in sacks. “The place has been turned into a lake of blood,” said one rescuer, Murad Tawfiq.

Sana'a før bombinga
Sana’a før bombinga

For en gangs skyld kommer det også bekymringsmeldinger fra Det hvite hus i USA. Talsmann for Det nasjonale sikkerhetsrådet, Ned Price sier i en pressebriefing:

We are deeply disturbed by reports of today’s airstrike on a funeral hall in Yemen, which, if confirmed, would continue the troubling series of attacks striking Yemeni civilians. U.S. security cooperation with Saudi Arabia is not a blank check. … In light of this and other recent incidents, we have initiated an immediate review of our already significantly reduced support to the Saudi-led Coalition and are prepared to adjust our support so as to better align with U.S. principles, values and interests, including achieving an immediate and durable end to Yemen’s tragic conflict.

Område i Sana'a etter bombinga
Område i Sana’a etter bombinga

Men han sa ingenting om straffetiltak mot Riyadh. Han sa ingenting om diktatorer som med vilje bomber sivile.

Bekymringene er så hyklerske som det går an. Bombinga av begravelsen var en kriminell og forferdelig handling, og en av de verste enkeltforbrytelsene i denne krigen. Men det er ingen grunn til å bli overrasket. Med USAs (og Norges) støtte har oljediktaturet i Saudi Arabia drevet et massivt slakt av sivile i Jemen. Man har bombet sjukehus, skoler, matvarelagre, vannforsyning. «Koalisjonen» har drept drept tusenvis av sivile og drevet millioner på flukt. De har ødelagt verdensarven i Sana’a og satt over 21 millioner mennesker i akutt behov av hjelp. Dette er vel dokumentert og det er velkjent både for fredsprisvinner Barack Obama, for staben hans og for Pentagon. Og mens disse forbrytelsene har pågått har de pleid tette forbindelser med hodekapperne i Riyadh og overøst dem med høflige fraser og militær støtte. I 2015 solgte USA våpen for 20 milliarder dollar til oljediktaturet og så seint som 9. august 2016 godkjente Det hvite hus enda et stort våpensalg til Riyadh. På sin side har også Saudi Arabia overøst Obama og familien hans med gaver. USAs krig mot Syria via stedfortredere er dessuten tungt avhengig av finansiering fra og våpenleveranser via oljediktaturet. Fredsprisvinneren sjøl står direkte ansvarlig for at droner fra USA i 2014 gjorde et bryllup i Jemen til en begravelse.

saudi obama

Norske våpen brukes mot Jemen

NRK skriver:

Norge eksporterer våpen og militært utstyr til den saudiarabiske koalisjonen som kriger i Jemen. Partene i konflikten blir av FN anklaget for brudd på folkeretten.
I januar i år solgte Norge ammunisjon og deler til Emiratene til en verdi av over 20 millioner kroner. Fra mai til august i år ble det eksportert «deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner og artilleri» for over 44 millioner kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

FN, Vesten og Norge medskyldige

Disse forbrytelsene mot menneskeheten som vi nå ser det siste og mest graverende eksemplet på, er godkjent av FN og Vesten med USA i spissen har aktivt støttet, og støtter fortsatt , Saudi Arabias krigføring. Norge støtter krigen politisk og bidrar altså gjennom våpensalg til at forbrytelsene kan pågå.

Med noen ganske få unntak har krigen og masseslaktet i Jemen fått foregå i total taushet. Ingen av de store mediene har sett det som sin oppgave å gå kraftig i rette med denne krigen. Ingen medier har sørget for å holde folk i Norge løpende informert om om de forbrytelsene som pågår. Derfor er det heller ingen vesentlig norsk opinion mot krigen. Her på steigan.no har jeg forsøkt etter beste evne å dekke krigen helt siden start, og antakelig finne man flere artikler her enn i noe annet norsk medium. Et søk på steigan.no gir 130 treff på søket «jemen krig».

Utenriksminister Brende har til nå vært helt taus om forbrytelsene. Det samme har Erna Solberg. Hun er vel opptatt med å spille Pokémon, så man kan kanskje ikke vente noe annet.


 

Les også:

Destruktionen av Jemen
USA i tetrolle i Saudi Arabias krig mot Jemen
Jemen – från inbördeskrig till saudi-arabiskt angreppskrig
Krigen i Jemen og oljeledningen
USA med rekordstort våpensalg til Saudi Arabia – krigen i Jemen fortsetter

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Her er et eksempel på problemet med FNs godkjennelse. Stephen O’Brien, leder for FNs Sentrale humanitære samordningsenhet:

  Her bruker han sterkt språk om Aleppo den 2. oktober:

  “Women, children and men in eastern Aleppo are terrified, trapped and with no where to hide. They are subjected to bunker buster bombs, barrel bombs, mortar rounds and artillery shelling.”
  https://docs.unocha.org/sites/dms/Documents/USG%20Statement%20on%20Aleppo%202_Oct2016.pdf

  Den 5 oktober besøker han Saudi Arabia. Alt er fryd og gammen:

  “I have had the pleasure to meet key officials of the Kingdom and conveyed my great appreciation of the strong and growing partnership that we in the UN have with the Kingdom as we carry out our humanitarian work both in the region and in the world.”
  https://docs.unocha.org/sites/dms/Documents/USG%20remarks%20to%20the%20press%20Riyadh%205%20Oct%202016.pdf

 2. (forrige kommentar er i moderasjon)
  Propagandavarsel for artikkelen fra Aftenposten/NTB. De kjører med linja «ingen vet hvem som utførte angrepet»

  «Foreløpig er det ikke kjent hvem som står bak angrepet» men slapp av: «Saudi-Arabia ..skal…. umiddelbart starter en gransking av angrepet. Blant andre skal amerikanske eksperter bidra i arbeidet.»

  Legg merke til en klassisk propagandateknikk. Aftenposten/NTB er stenograf for saudierne, mens ingen kilder som sier noe annet blir referert til:
  «Den saudiledede koalisjonen nekter for at de står bak angrepet. – Absolutt ingen operasjon har blitt uført med det som mål,»

  I det minste skriver Aftenposten/NTB at det var et luftangrep! Til og med ‘saudisk-ledet’, selv om dette kun står i liten skrift under bildeteksten. Dette er det eneste stedet det står at saudierne er ansvarlig.

  Selve artikkelen gir inntrykk av at ingen vet hvem som gjorde det. Hvis man ikke vet at ‘koalisjonen’/saudiarabia har fullt luftherredømme, får man inntrykk av at det er en sjanse for at et annet luftvåpen står bak.

  (Forøvrig, med «‘andre årsaker’ for hendelsen må vurderes». Er dette en hint om et mulig droneangrep som den virkelige årsaken?)

  http://www.aftenposten.no/verden/-Minst-140-drept-i-et-luftangrep-mot-en-begravelse-i-Jemen-606334b.html

 3. Det er amerikansk etteretning som velger bombemål i Jemen. Samarbeidet USA/Saudi er tett og i praksis utfører Saudierne bare oppdrag for USA. Det er USA som fyller Saudiske fly i luften med drivstoff leverer alt av bomber og hele Jemenoperasjonen er ledet av USMarinegeneral Carl Mundy,så det blir feil å skylde bombingen på saudierne da de kun er nyttige idioter for USA.

 4. Reportasje fra i går, 8.oktober 2016, fra Almasirah TV fra Yemen, drevet av Ansarullah (Houthis) https://youtu.be/Ao_xK0hZYxM
  Her er virkeligheten i byen Al Hudaydah (Hodeida), som vi skal skånes for. Fordi vi ikke tar innover oss hvordan andre mennesker opplever konsekvensen av politikken Norge indirekte støtter, er det lett å gå tilbake til våre trivielle liv og «store» hjemlige problemer. Så tidlig som kl.13.26, 21.september, ble det postet rapporter om det Saudi-arabiske angrepet: https://www.facebook.com/hashtag/%D9%85%D8%AC%D8%B2%D8%B1%D8%A9_%D8%B3%D9%88%D9%82_%D8%A7%D9%84%D9%87%D9%86%D9%88%D8%AF_%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%AF%D9%8A%D8%AF%D8%A9?source=feed_text&story_id=1090801791026989

 5. Etter bildet å bedømme ser det ut som «fredsprisvinner» Barack Hussein Obama blir slått til ridder av det blodige sverd, eller noe i den gata. Mon tro hva pengegaven (sminket korrupsjon) var på? Obama gjør det vel snart like bra som Hillary, pengemessig.

  Vi var mange som hadde stor tro på Obama da han avla eden og holdt sin store tale. Endelig en president som tar pulsen på folk og land, tenkte vi, en lederskikkelse som kan få til noe stort for hele verden. Vi likte ham så godt at vi tilgav Jagland for hans tendens til pubertable avgjørelser. En fredspris fra Norge kunne også hjelpe på veien mot å legge alle kriger døde.

  Men så var han bare en bløff. Bak det tillitsvekkende, joviale og snille ytre befant det seg den samme selvmotstridende, hyklerske og løgnaktige politikeren vi etterhvert har blitt så vant til.

  Dersom man skulle si noe kort om Obamas karriere som president måtte det bli: No, you can not! Dessverre.

  Og Hillary kan heller ikke. Hun sitter på kne enda dypere i lomma til islamistene i SA. Hun er allerede deres kjøpte og betalte lakei før hun har avlagt eden. Slå den.

  Er det rart den jevne amerikanske velger har blitt desperat og vurderer seriøst å stemme på Trump? For mer av det samme blir alt for mye. Amerikanerne er ikke dumme. Som folk og gruppe er de vel blant de mest intelligente. Og de ser galskapen i USAs utenrikspolitikk, løgnene, motsigelsene, hykleriet, og de vet samtidig at det faktisk er dem som betaler for svineriet, de blir trukket i lønn for å betale galskapen.

  Jeg er sikker på at dersom Mikke Mus hadde stilt til valg som president i USA ville han tatt rotta på Donald og Hillary.

 6. De skjulte implikasjonene av trekantforholdet USA-SA-Israel har altfor lenge vært underkommunisert i media. Antakelig vurdert som uinteressant fordi det jo bare dreier seg om «ubetydelige» spørsmål som allianser i sikring av olje-energi, Petrodollaren, avsetning for våpenindustrien, strategiske disposisjoner med følger for krig og konflikt mm. —–med ett unntak: dekning det gode forholdet til vår egen kongefamilie.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.