Norge – storprofitør på folkemord

9
Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

Etter at Jemen-krigen startet ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet, skriver avisa VG. Avia fortsetter:

I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner.

Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.

Bombing fra luften, bakkekrig og blokade har gjort at situasjonen i landet nå omtales som verdens verste humanitære katastrofe. Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN. …

Ti land deltar, i større eller mindre grad, i den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen som i 2015 gikk til krig mot Houti-opprørerne i Jemen: Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Egypt, Jordan, Bahrain, Kuwait, Marokko, Qatar (forlot koalisjonen i 2017), Senegal og Sudan.

Regjeringens årlige eksportmelding, som dekker våpeneksport fra Norge, viser en kraftig økningen i eksport av våpen, ammunisjon og annet krigsmateriell til akkurat disse landene:

I 2014 var den totale eksporten av krigsmateriell til landene på 56 millioner kroner. I 2016 var den totale eksporten på 319 millioner kroner.

Det er over en femdobling – eller 465,9 prosent.

Norge har altså ikke bare økt eksporten til de landene som fører denne barbariske krigen. Vi har økt militæreksporten til dem helt enormt, og det gjør oss til storprofitør på folkemord. Det finnes ingen mer hensynsfull måte å si det på. Og tilssynelatende er politikerne såre fornøyde med situasjonen.

Les mer om Jemen på steigan.no.

 

KampanjeStøtt oss

9 KOMMENTARER

 1. I tillegg har oljefondet fra 1. januar 2017 fått lov til å investere i Raytheon, en av de største profitørene leverandørene av bomber og raketter til Saudi-Arabia.

  Og elefanten i rommet er selvsagt USA, som jo Norge eksporterer en del våpen til. Det er vel rimelig å betegne landet som en av de krigførende partene, siden de har,’ledet krigen bakfra’ helt fra starten,av, med all slags hjelp til saudierne.

 2. I tilknytning til denne saken vil jeg anbefale å lese Dag Hoel sin bok «Fred er ei det beste». Om Raufoss, lokalsamfunnet og våpenindustrien.

 3. Det kan virke som pirk, men massedøden som pågår i Jemen er ikke folkemord. Folkemord er bevisste forsøk på å utrydde eller fordrive en bestemt etnisk eller religiøs gruppe fra et område. Folkemord SKAL medføre internasjonal intervensjon for å forhindre det. Politiske konflikter som leder til væpna konflikt innad i et land kan føre til at mange mennesker dør, i noen tilfeller kan det være flere enn i situasjoner som med rette kan karakteriseres som folkemord, men internasjonal inngripen kan i mange tilfeller bare bidra til å forverre konflikten, og gjøre at enda flere dør, og Saudi-Arabias inngripen i Jemen er et tydelig eksempel på dette. Saudi-Arabias inngripen er feilslått militær intervensjon som nettopp IKKE skulle blitt legitimert, men som dessverre har fått et slags godkjentstempel av FNs Sikkerhetsråd. Hadde Saudi-Arabia IKKE fått et slikt godkjentstempel, vil den pågående krigføringa utvetydig kunne blitt stempla som aggresjon, og dermed en forbrytelse mot Folkeretten. Per nå er det «bare» brudd på krigens humanitærrettsprinsipper. Men nettopp fordi imperialistmaktene helt systematisk bryter ned skillet mellom folkemord og annen politisk vold for å legitimere egne intervensjoner, er det viktig at vi som er mot disse ikke speilvender retorikken og bruker den samme, feilaktige, begrepsbruken i retur. Det virke som en effektiv retorisk strategi i øyeblikket, men på sikt er det viktig for antiimperialister å holde klart på hva som er folkemord og hva som ikke er det.

 4. Hva ønsker egentlig Saudi Arabia å oppnå i Jemen?
  Kan fattige Jemen utgjøre en politisk og religiøs trussel mot Saudi Arabia?
  Fattige Jemen er tilholdsted for IS og Al-Qaida og kan dermed utgjøre en terror trussel mot Saudi Arabia.
  Etter slutten på oljen kan Jemen vise seg å være et mye mer beboelig landområde enn ørkenen i Saudi Arabia?

  Pga våpeneksport er Norge i praksis alliert med Saudi Arabia. Kan vi en dag oppleve at norske militære styrker må rykke inn i Saudi Arabia for å beskytte landets kongefamilie og landets oljeeksport? (Den vestlige verden vil ikke lenger tåle en oljepris på over 100 dollar fatet, og USAs behov for oljeimport vil på sikt dessuten øke kraftig).

 5. Hvis man ser for seg stortingsrepresentantenes unnfallenhet og knefall i mange sammenhenger er det ikke vanskelig å tenke seg at Norge indirekte er styrt utenfra. Det er press fra imperiet som gjør at vi er pokka nødt til å selge disse våpnene, eller tar jeg feil?

  • Det er utvilsamt eit press frå imperiet, men ikkje berre det. Vi sel også våpen avdi vi tener pengar på det. Og våpenprodusentane bryr seg ikkje om kvar eller av kven våpne vert brukt.

   • Presset kan godt være slik rettet mot politikere at deres fremtidige karrierer nevnes i samme åndedrag.

    Det skinner vel også gjennom mer og mer at imperiets opptrening, logistikk i krig og administrasjon av leiesoldater utføres av koalisjonens styrker som er utplassert i disse landene. For eksempel i Syria og Irak. Ingen vet jo helt hva norske/alierte styrker gjør/gjorde der. Man unnskylder seg med at de skifter sider, eksempelvis fra nusra til is FSA og sham og jeg husker heller ikke alle disse navnene. Men dette kan vel være planlagt av de allierte for å kamuflere at men egentlig fra grunnen av trener opp og støtter de verste? Et spill mot folkeoponionen. USA skulle jo være i Syria for å hindre at IS som de har skapt og hjulpet ut derfra og andre steder kom tilbake. Det ser ut som at folk svelger alt uten et pip av et spørsmål!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.