Mer enn 50 mennesker ble drept derav minst 29 skolebarn da saudiarabiske fly angrep en skolebuss i det nordlige Jemen. Kristoffer Rønneberg og Pål A. Solheimsnes skriver i en artikkel i Aftenposten:
«Rundt 10.000 sivile er drept etter at krigen brøt ut i 2015. I tillegg er opp mot 50.000 døde av sult eller sykdom. Hver dag dør 130 barn i landet som en følge av krigen, ifølge Redd Barna.
En FN-rapport har slått fast at de fleste sivile er drept i flyangrep gjennomført av den saudiarabiske koalisjonen. I mars slo FN fast at en tredjedel av 6100 drepte de hadde kartlagt var barn, men at det totale antallet døde trolig var langt høyere.
Samtidig har det saudiske regimet fengslet og undertrykket menneskerettighetsaktivister på hjemmebane. Canada har oppfordret til at aktivistene løslates, et krav Norges utenriksminister Ine Søreide har valgt å ikke stille seg bak.
Mens alt dette har pågått, har Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, investert flere milliarder kroner i det saudiarabiske kongedømmet»
Da Saudi-Arabia åpnet for utenlandske investeringer i 2015 gikk Oljefondet inn med plassering på til sammen 3,4 milliarder kroner fordelt på 34 selskaper. I 2017 var dette økt til 6,8 milliarder fordelt på 42 ulike selskaper. Dette er et konkret og sterkt bidrag til å holde hodekapperregimet i Saudi-Arabia ved makta samtidig som de fører en krig mot sitt fattige naboland som krenker alt som heter folkerett og menneskerettigheter.
Bombinga av Jemen har rammet infrastruktur, vannforsyning, matlagre, sjukehus og helseinstutusjoner. Blant resultatene av krigen er en hungersnød som truer millioner av mennesker og en omfattende koleraepidemi som rammer rundt en million mennesker. FN sier at hungersnøden i landet kan komme til å bli noe av det verste verden har sett på flere tiår.
Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene. Som VG skrev:
«I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.»
Dette gjør Norge til storprofitør på folkemord.
Les om Jemen på steigan.no