Mens Saudi-Arabia har drevet blodig krigføring i Jemen, har Oljefondet doblet sine investeringer i landet

11
Mens Saudi-Arabia har ført en kriminell krig mot Jemen har Oljefondet doblet sine investeringer i denne islamske staten.

Mer enn 50 mennesker ble drept derav minst 29 skolebarn da saudiarabiske fly angrep en skolebuss i det nordlige Jemen. Kristoffer Rønneberg og Pål A. Solheimsnes skriver i en artikkel i Aftenposten:

«Rundt 10.000 sivile er drept etter at krigen brøt ut i 2015. I tillegg er opp mot 50.000 døde av sult eller sykdom. Hver dag dør 130 barn i landet som en følge av krigen, ifølge Redd Barna.

En FN-rapport har slått fast at de fleste sivile er drept i flyangrep gjennomført av den saudiarabiske koalisjonen. I mars slo FN fast at en tredjedel av 6100 drepte de hadde kartlagt var barn, men at det totale antallet døde trolig var langt høyere.

Samtidig har det saudiske regimet fengslet og undertrykket menneskerettighetsaktivister på hjemmebane. Canada har oppfordret til at aktivistene løslates, et krav Norges utenriksminister Ine Søreide har valgt å ikke stille seg bak.

Mens alt dette har pågått, har Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, investert flere milliarder kroner i det saudiarabiske kongedømmet»

Da Saudi-Arabia åpnet for utenlandske investeringer i 2015 gikk Oljefondet inn med plassering på til sammen 3,4 milliarder kroner fordelt på 34 selskaper. I 2017 var dette økt til 6,8 milliarder fordelt på 42 ulike selskaper. Dette er et konkret og sterkt bidrag til å holde hodekapperregimet i Saudi-Arabia ved makta samtidig som de fører en krig mot sitt fattige naboland som krenker alt som heter folkerett og menneskerettigheter.

Bombinga av Jemen har rammet infrastruktur, vannforsyning, matlagre, sjukehus og helseinstutusjoner. Blant resultatene av krigen er en hungersnød som truer millioner av mennesker og en omfattende koleraepidemi som rammer rundt en million mennesker. FN sier at hungersnøden i landet kan komme til å bli noe av det verste verden har sett på flere tiår.

Etter at Jemen-krigen startet har Norge femdoblet sin våpeneksport til de krigførende landene. Som VG skrev:

«I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i den svært brutale Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Det fattigste landet i Midtøsten, Jemen, er rammet av en brutal krig der sivilbefolkningen er i fanget i en eskalerende, dødelig og menneskeskapt katastrofe.»

Dette gjør Norge til storprofitør på folkemord.

 

Les om Jemen på steigan.no

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. En av Norges flere skampletter. Godt å se at krigerske Canada tyr til fornuften i denne saken. Selvfølgelig vil ikke utenriksministeren støtte forslaget:

  Jeg er kjent med den saudiske reaksjonen på den canadiske uttalelsen om arrestasjonene av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Vi vil sammen med nærstående land snart motta mer informasjon fra våre canadiske kolleger i Riyadh om denne saken

  Senest i juni tok Utenriksdepartementet opp arrestasjonene av personer som arbeider for å styrke kvinners rettigheter med saudiske myndigheter. Utviklingen rundt disse sakene følges tett fra norsk side

  Hun kunne like så greit ha brukt ordet “konsekvensutredning” slik Jonas Gahr Støre gjør hver gang han må ta et standpunkt enten det er oljeboring, luftambulanseskandale eller deportering av innvandrere som har blitt integrert.

  Christian Tybring-Gjeddes resonnement for å ikke stanse våpeneksport under en muntlig spørretime fra 2016 når Jemen-krigen ble kjent:

  Drikker folk mindre øl dersom norsk produksjon av øl blir forbudt? Spiser folk mindre sjokolade dersom Stortinget forbyr norske sjokoladeprodusenter å selge sine varer? Til tross for at steinalderen ikke tok slutt på grunn av mangel på stein, har det, så vidt jeg vet, aldri vært mangel på våpen som har ledet til fred.

  For en intellektuell :face_with_raised_eyebrow:. En ting skal han ha: I motsetning til Søreide og Støre er han ærlig nok til å innrømme at han gir totalt blanke.

 2. Dersom krigen mellom Iran og Saudiarabia kjem, vil den norske staten tapa massivt på heile affæren. Med unntak av våpensalet så lenge det varar.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Finnes det noen grenser for hva Norge kan involveres i? I dag befinner det seg norske soldater ulovlig i Syria, det neste blir vel at norske soldater kriger sammen med Saudi Arabia i Jemen hvis USA skulle be Norge om å stille opp med soldater også her?

 4. Avatar for INK INK says:

  I tillegg til de økonomiske tapene for alle involverte (utenom krigsindustrien) - og all den menneskelige lidelsen (som det tar generasjoner å bøte på) - vil det også sannsynligvis utløse en enorm flyktingkrise. Iran har over 80 millioner innbyggere.

 5. og/eller trene opp millitser :frowning:

 6. Her ligg truleg svaret på toleransen for politisk islam her i landet. Vi har så viktige avtalar med denne staten at det er risikabelt å fornærme dei. Viser til artikkelen frå i dag om forbodet mot Burka i Marokko. Saudiarabia ser ut til å utnytte identitetspolitiske skansar for å få gjennomslag.

 7. Er tiden moden for å sette søkelyset på Oljefondet?

  1. Norges Bank ble etablert for over 100 år siden som et A/S. Hvem var aksjonærene?
  2. Norges Bank er underlagt BIS i Basel. Hvilke avtaler ligger til grunn, og hvor omfattende er disse bindingene?
  3. Norges Bank ble underlagt Finansdepartementet i 1997? Hvilke avtaler ble i denne forbindelse gjort med aksjonærene og BIS?
  4. Oljefondet er underlagt Norges Bank. Hvilke avtaler er gjort med utenlandske aktører som BIS og eventuelle andre.
   Etter å ha lest boken “The Tower of Basel” som dokumenterer BIS´s enorme innflytelse på Nasjonale formuer opp gjennom historien, ville jeg bli ganske overrasket, dersom BIS ikke også har kontroll på Norges Oljefond.
 8. Bare vent til Norge innfører nok et våpenamnesti her hjemme.
  Da vil det være bred enighet om, at det er våpnene som dreper, ikke de som trykker på avtrekkeren.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

11 KOMMENTARER

 1. […] Som kjent er krigen mot Jemen en krig i folkemordformat, uansett om man bruker den strengest tenkelige definisjonen av dette ofte misbrukte begrepet. 85 000 barn under fem år kan ha dødd av ekstrem sult eller sykdom siden krigen i Jemen ble trappet opp i 2015. Og våre saudiarabiske allierte i nært samarbeid med USA og Israel massakrerer stadig barn og andre sivile. Og oljefondet dobler sine investeringer i forbryterstaten Saudi-Arabia. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.