Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

0
Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

Anslagsvis 85 000 barn under fem år kan ha dødd av ekstrem sult eller sykdom siden krigen i Jemen ble trappet opp i 2015, ifølge en ny analyse fra Redd barna.

Ved å bruke data som er utarbeidet av FN, har Redd barna vurdert dødeligheten av alvorlig akutt underernæring hos barn under fem år. Ved hjelp av et konservativt estimat har organisasjonen kommet fram til at ca. 85.000 kan ha dødd mellom april 2015 og oktober 2018. Tallet er usikkert og i en fotnote sier organisasjonen at tallet kan være så høyt som 109.000 og så «lavt» som 60.000.

Det er nesten fire år siden den saudiarabiske koalisjonen gikk til angrep på Jemen. Og glem ikke at USA, Israel, Vesten og Norge hele tida har støttet Saudi-Arabia i denne krigen. FN sier at opptil 14 millioner mennesker er i fare for å lide av hungersnød. Det tallet har økt dramatisk siden den saudiske koalisjonen innførte blokade av Jemen for litt over et år siden. I 2017 sa FN at tallet på mennesker som sto overfor hungersnød var 6,5 millioner.

Vi snakker altså om blokade av forsyninger til sivile som våpen i krig, og det i et nærmest utrolig omfang. Hvis ikke dette er å regne som krigsforbrytelser etter selv den mest konservative tolkningen av begrepet, har ordet mistet sin mening.

Siden da har kommersiell import av mat gjennom Hodeidah havn blitt redusert med mer enn 55.000 tonn i måneden. Det varer til behovene til 4,4 millioner mennesker, inkludert 2,2 millioner barn. Enhver ytterligere nedgang i importen kan trolig føre direkte til hungersnød.

Tamer Kirolos, Redd barnas landsdirektør i Jemen, sa:

«Vi er forferdet over at noen 85.000 barn i Jemen kan ha dødd på grunn av ekstrem sult siden krigen begynte. For hvert barn som blir drept av bomber og kuler, sulter mange titalls i hjel. Og det hadde vært fullstendig mulig å forhindre det.»

Glem ikke at «vi» støtter denne krigen

Vestlige politikere og massemedier, som elsker å framstille seg som edle riddere for menneskerettigheter, har med viten og vilje godtatt at den saudiske koalisjonen har ført denne krigen med så enormt store sivile tap.

De kan ikke hevde at de ikke har visst. Vi har på steigan.no har fulgt denne krigen fra starten av, og det har ikke vært vanskelig å skaffe troverdig faktisk informasjon om angrepene på sivile og på matforsyninger, jordbruk, vannforsyning, markeder, og alt som er av sivil infrastruktur.

På tross av våre små midler er vår dekning av krigen omtrent på størrelse med dekninga i den samlede norske pressa, i hvert fall inntil nylig.

Mens denne krigen har pågått har det norske oljefondet doblet sine investeringer i Saudi-Arabia. Så spar på krokodilletårene – vi finansierer de saudiarabiske barnemorderne, og tjener gode penger på det.

 

Les om krigen mot Jemen på steigan.no.

 

 

Klikk her for å styrke den kritiske og uavhengige journalistikken.

Forrige artikkelEUs «sosiale søyle» presser det danske arbeidsmarkedet
Neste artikkelEt «lite drap» i Istanbul ryster Imperiet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).