Redd barna: 85.000 barn kan ha dødd av underernæring i Jemen.

5
Millioner av barn i Jemen lever i en humanitær krise. Mange trues av sultedøden. Noen dør av kolera og andre sjukdommer.

Anslagsvis 85 000 barn under fem år kan ha dødd av ekstrem sult eller sykdom siden krigen i Jemen ble trappet opp i 2015, ifølge en ny analyse fra Redd barna.

Ved å bruke data som er utarbeidet av FN, har Redd barna vurdert dødeligheten av alvorlig akutt underernæring hos barn under fem år. Ved hjelp av et konservativt estimat har organisasjonen kommet fram til at ca. 85.000 kan ha dødd mellom april 2015 og oktober 2018. Tallet er usikkert og i en fotnote sier organisasjonen at tallet kan være så høyt som 109.000 og så «lavt» som 60.000.

Det er nesten fire år siden den saudiarabiske koalisjonen gikk til angrep på Jemen. Og glem ikke at USA, Israel, Vesten og Norge hele tida har støttet Saudi-Arabia i denne krigen. FN sier at opptil 14 millioner mennesker er i fare for å lide av hungersnød. Det tallet har økt dramatisk siden den saudiske koalisjonen innførte blokade av Jemen for litt over et år siden. I 2017 sa FN at tallet på mennesker som sto overfor hungersnød var 6,5 millioner.

Vi snakker altså om blokade av forsyninger til sivile som våpen i krig, og det i et nærmest utrolig omfang. Hvis ikke dette er å regne som krigsforbrytelser etter selv den mest konservative tolkningen av begrepet, har ordet mistet sin mening.

Siden da har kommersiell import av mat gjennom Hodeidah havn blitt redusert med mer enn 55.000 tonn i måneden. Det varer til behovene til 4,4 millioner mennesker, inkludert 2,2 millioner barn. Enhver ytterligere nedgang i importen kan trolig føre direkte til hungersnød.

Tamer Kirolos, Redd barnas landsdirektør i Jemen, sa:

«Vi er forferdet over at noen 85.000 barn i Jemen kan ha dødd på grunn av ekstrem sult siden krigen begynte. For hvert barn som blir drept av bomber og kuler, sulter mange titalls i hjel. Og det hadde vært fullstendig mulig å forhindre det.»

Glem ikke at «vi» støtter denne krigen

Vestlige politikere og massemedier, som elsker å framstille seg som edle riddere for menneskerettigheter, har med viten og vilje godtatt at den saudiske koalisjonen har ført denne krigen med så enormt store sivile tap.

De kan ikke hevde at de ikke har visst. Vi har på steigan.no har fulgt denne krigen fra starten av, og det har ikke vært vanskelig å skaffe troverdig faktisk informasjon om angrepene på sivile og på matforsyninger, jordbruk, vannforsyning, markeder, og alt som er av sivil infrastruktur.

På tross av våre små midler er vår dekning av krigen omtrent på størrelse med dekninga i den samlede norske pressa, i hvert fall inntil nylig.

Mens denne krigen har pågått har det norske oljefondet doblet sine investeringer i Saudi-Arabia. Så spar på krokodilletårene – vi finansierer de saudiarabiske barnemorderne, og tjener gode penger på det.

 

Les om krigen mot Jemen på steigan.no.

 

 

Klikk her for å styrke den kritiske og uavhengige journalistikken.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Dette er en forbrytelse på linje med det Nazi-Tyskland utførte. Under Nazi-regimet ble store folkegrupper utryddet utenfor kamphandlingene, tallene var omtrent 6 millioner jøder, 4 millioner polakker og 10 millioner russere som ble henrettet, til sammen rundt 20 millioner mennesker. Det som skjer i Jemen er på linje med dette, men veldig få av støttespillerne til Saudi Arabia bryr seg noe særlig om dette, de håper vel på å slippe å bli stilt til noe ansvar for det som nå foregår i Jemen slik Nazi-Tyskland ble stilt til ansvar etter WW2. Takk til Steigan for å bryte informasjons blokaden og informere om det som skjer i Jemen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.