Om Google, troll og nimbus

0
Askeladden og trollet på Flya (1910). Th. Kittelsen

Google er et globalt monster, ikke ulikt de flerhodede trollene fra norsk mytologi. Trollet kan også sees som en moderne versjon av Rottefangeren fra Hameln.

Av The Norwegian Ibn Battuta.

Denne uken ble Googles planer om å åpne et enormt datasenter i Skien omsider gjenstand for debatt på norsk fjernsyn. Tittel-spørsmålet og selve debatten beviste utenfor enhver rimelig tvil mangelen på kritisk tenkning hos norske politikere (Les: Norge, dårers fødeland):

Google har søkt om å få bruke kraft tilsvarende 5 % av Norges årlige forbruk. Hva blir strømprisen da? (NRK Debatten)

Kommunepolitikere og Støre-regjeringa lar et av verdens rikeste selskaper plyndre norske energiressurser og stiller framtidige generasjoner i Norge overfor alvorlige problemer. Eivind Salen og Bårs S. Solem, begge fra Motvind Norge, har gått inn i materien og vist hvor rundlurt vi blir. Google hadde en gang mottoet: Don’t be evil. Det ble fjernet i 2018 – og det var sikkert like greit. (steigan.no)

Jeg skal la den helnorske debatten om norske politikeres forakt for sitt eget land ligge i denne omgang. La oss heller se om dette mangehodede trollet Google virkelig har kastet vrak på sin ondskap:

Nimbus-troll

Alle nordmenn har et forhold til troll, men langt fra alle kjenner til historikken. Ordet nimbus er mer ukjent blant både nordmenn og utenlandske lesere, så derfor koster jeg på meg litt folkeopplysning, før jeg går videre med dagens artikkel:

Troll: Wikipedia sier ordet kan være avledet av ordet trell, altså slave, men vel så interessant i denne sammenhengen er det at de skriver:

  • Uttrykket å gå troll i ord, altså at noe negativt skjer hvis en snakker om det, bygger på forestillinger om noaord og tabuer, det vil si den utbredte og urgamle redselen for å omtale onde krefter eller farer ved deres rette navn. På svensk het det allerede i 1678 at «när man talar om trollet, så är det inte långt borta» (på tysk finner vi varianten «wo der Teufel genannt wird, da will er sein»).

Nimbus: er latin for mørk sky, men også her finnes det flere andre, interessante definisjoner og/eller konnotasjoner:

  • Tåkesky som ifølge antikk mytologi gudene kom til jorda på.
  • Glorie, særlig helgenglorier og strålekranser omkring hodet til Gud eller Jesus.
  • Strålende ære, berømmelse og opphøyethet som omgir noen eller noe («stråleglans» i overført betydning).

La meg så introdusere enda en ny bruk av ordet nimbus, et som selvsagt ikke er å finne forklart på noen norske nyhetssider. (Etter dere har lest og delt artikkelen, oppfordrer jeg alle lesere til å gjøre et lite eksperiment på – og med Google: Søk etter ordet nimbus i fanen nyheter, og se hva dere finner.)

Dere skal lete godt for å finne dette: פרויקט נימבוס

Betegnende nok er Wikipedia-siden bare tilgjengelig på engelsk og arabisk. Siden Prosjekt Nimbus ikke er omtalt på norske nyhetssider, må vi ty til utenlandske medier:

Google gjør mye dumme ting. Alle gigantiske selskaper er like på den måten. Men det kreves spesiell innsats for å gjøre noe virkelig forferdelig. Det er der Googles prosjekt Nimbus kommer inn.

Prosjekt Nimbus er et felles prosjekt mellom Google, Amazon og den israelske regjeringen som gir futuristiske overvåkningsmuligheter ved bruk av avanserte maskinlæringsmodeller. Uansett om vi liker det eller ikke, er det en del av fremtiden for statssikkerhet, og ikke noe mer forferdelig enn mange andre lignende prosjekter. Mange av oss bruker til og med lignende teknologi i og rundt hjemmene våre.

Der ting blir mørkt og stygt er hva Google sier om Project Nimbus’ evner ved bruk av selskapets teknologi:

Nimbus’ opplæringsdokumenter vektlegger «ansikter, ansikts-landemerker, følelser»-deteksjons-kapabiliteter til Googles Cloud Vision API, og i ett Nimbus opplærings-webinar, bekreftet en Google-ingeniør for en israelsk kunde at det ville være mulig å «behandle data gjennom Nimbus for å avgjøre om noen lyver». (Androidcentral)

I 2015, da Eric Schmidt fortsatt var øverste sjef for Google (og senere samme år Alphabet), besøkte han Israel. Til det israelske nettstedet Ynet ble han sitert slik:

Det er nok ikke bare israelerne som ikke følger reglene. Det gjør heller ikke Google. Bare spør EU:

LUXEMBOURG, 19. september (Reuters) – Alphabet’s (GOOGL.O1) Google forsøkte tirsdag en siste anstrengelse ved EUs høyeste domstol for å oppheve en bot på 2,42 milliarder euro (2,6 milliarder dollar) for antitrust fra EU, på grunn av markedsmisbruk knyttet til sin shoppingtjeneste. Selskapet hevdet at regulatorer ikke klarte å vise at deres praksis var anti-konkurransedyktig. Dette var den første av tre bøter for anti-konkurransepraksis som har kostet Google totalt 8,25 milliarder euro i løpet av det siste tiåret.

Dette er jo bare småpenger for eierne, derunder det norske Oljefondet som er den fjerde største eieren av A-aksjer i Alphabet Inc.:

Oljefondet har et etisk råd som burde ta en runde på hvorvidt det kan sies å være etisk forsvarlig å investere i et selskap med dette rullebladet.

Puslespillet vi ikke har kontroll over

Her kan det passe å ta med noen ord om hvem Eric Schmidt er, og hva han har utrettet utenom det å gjøre Alphabet til verdens fjerde største selskap:

Ifølge Forbes er han ranket på 91. plass over verdens rikeste, med en samlet formue på 20.9 milliarder amerikanske dollar. Han har drevet valgkamp for Barack Obama og han investerte for å få valgt Hillary Clinton til president i 2016. Det gikk ikke så bra, men kanskje som plaster på såret fikk han en tid som leder av USAs Defense Innovation Board, da det ble opprettet i 2016.

I forhold til Googles planlagte datasenter utenfor Skien og det norske oljefondets eierskap, er det relevant å nevne at Schmidt (ifølge Wikipedia) mener at fossile energikilder er en vederstyggelighet :

Schmidt har foreslått at den enkleste måten å løse alle de innenlandske problemene til USA på samtidig, er gjennom et stimulerings-program som belønner fornybar energi og, over tid, forsøker å erstatte fossile brensler med fornybar energi.

Det er jo til forveksling likt Biden-administrasjonens “Føderale bærekraftsplan” som har de samme honnørordene og målene som politikere uten bakkekontakt, verden over, prøver å få sine befolkninger til å tro på. Igjen et aldri så lite apropos til planene om datasenteret norske politikere ønsker å drifte med vindkraft. Selvsagt uten å ha tenkt på at alt av vindkraft trenger back-up’-strøm, når det ikke blåser.

Som våre folkevalgte politikere er du som leser en bitte liten brikke i et gigantisk puslespill. Oddsene for at noen/vi skal klare å endre spillets gang er ikke store, men denne artikkelen er jo et bittelite forsøk på å få flere til å forstå hvilken vei spillerne vil at vinden skal blåse.

Ordet puslespill er ikke tilfeldig valgt, om noen skulle tro det. Hva heter puslespill på engelsk?

Prebunking

Jigsaw er et ord du like godt kan lære deg med en gang. Det er nemlig nok et Google-selskap. Før het det Google Ideas, men ettersom folk og politikere begynner å forstå at Google ikke er verdens åttende underverk, fant luringen Eric Schmidt på å endre navnet i 2016:

I dag kunngjør vi utvidelsen av Google Ideas, Googles tenketank, til et teknologi-inkubator kalt Jigsaw. Teamets oppdrag er å bruke teknologi til å takle de tøffeste geopolitiske utfordringene, fra å bekjempe voldelig ekstremisme til å motvirke online sensur til å dempe truslene knyttet til digitale angrep. (Medium)

Så, for nøyaktig en uke siden, kunne telegrambyrået Reuters fortelle sine abonnenter (tilfeldigvis ikke referert i norsk presse) at ingen ringere enn Jigsaw skal sørge for at desinformasjon (‘fake news’) ikke ødelegger nattesøvnen for kandidater til EU-parlamentet, før valgene i juni:

Bygget på tidligere kampanjer selskapet har testet i Tyskland og Sentral-Europa, sa Jigsaw at det nye prosjektet var en mulighet til å nå borgere i land med noen av de største velgergruppene i EU, ved å bruke selskapets lokale ekspertise i disse regionene. Annonseringen vil inneholde såkalte «prebunking»-teknikker, utviklet i samarbeid med forskere ved universitetene i Cambridge og Bristol, rettet mot å hjelpe seere med å identifisere manipulerende innhold før de støter på det. (Reuters)

Smak på ordet prebunking. Etter min (muligens ringe) forstand betyr det at nyhetskonsumenter i EU ikke skal få sjansen til å bruke sitt eget vett og forstand til å avgjøre hva som er rett eller galt. Siden Russland heises opp som den store stygge ulven i artikkelen, er det nærliggende å tro at europeiske velgere ikke skal få vite noe om at EU bærer havre til en død hest…

Her skal dere få enda en puslespillbit:

Her litt fra artikkelen i Novara Media, ført i pennen av Rivkah Brown:

Denne omstillingen førte til spekulasjoner om at tiltaket var ment å skjerme Israel fra internasjonal lov og statlige sanksjoner. I et intervju med The Intercept sa Jack Poulson, direktør for teknologiovervåkning, som sluttet i Google i protest i 2018:

«Den tidligere lederen for sikkerhet for Google Enterprise – som nå leder Oracles Israel-kontor – har offentlig argumentert for at et av målene med Nimbus er å hindre den tyske regjeringen i å be om data knyttet til Israel Defence Forces for Den internasjonale straffedomstolen» (på det tidspunktet forsøkte Tyskland å påvirke ICC for å beskytte Israel under rettens undersøkelse av potensielle krigsforbrytelser i Gaza).

Du verden!

Her blir nok sammenligningen med norske troll for svak. Jeg tror Rottefangeren fra Hameln passer bedre på Google!

Vi må be til høyere makter, om da ikke den norske Askeladden kan gjøre vei i vellinga!

PS: Ikke snakk for høyt om dette, for Google ikke bare ser deg, de hører deg også! Her får du noen råd om hvordan du kan bremse dem:

Is Google Listening to You? Yes, and Here’s How to Stop It


Alphabet Inc. is a holding company. The Company’s segments include Google Services, Google Cloud, and Other Bets. The Google Services segment includes products and services such as ads, Android, Chrome, devices, Google Maps, Google Play, Search, and YouTube. The Google Cloud segment includes infrastructure and platform services, collaboration tools, and other services for enterprise customers. Its Other Bets segment is engaged in the sale of healthcare-related services and Internet services. Its Google Cloud provides enterprise-ready cloud services, including Google Cloud Platform and Google Workspace. Google Cloud Platform provides access to solutions such as cybersecurity, databases, analytics, and artificial intelligence (AI) offerings, including its AI infrastructure, Vertex AI platform, and Duet AI for Google Cloud. Google Workspace includes cloud-based communication and collaboration tools for enterprises, such as Calendar, Gmail, Docs, Drive, Meet and other enterprise services.


Denne artikkelen ble publisert av The Norwegian Ibn Batutta og gjengis her med forfatterens velvillige tillatelse.

Om Google, troll og nimbus

Andre artikler av samme forfatter her.

PS:

Ibn Battuta var en arabisk oppdagelsesreisende og geograf. Med Nord-Afrika som utgangspunkt foretok han gjennom 25 år en serie reiser omkring i verden, blant annet til Vest-Afrika, Midtøsten, India, Kina og Ceylon (Sri Lanka). (Store norske leksikon).

Søkemotor for nasjonal sikkerhet: Googles rangeringer er fylt med CIA-agenter

Er det venstre å hylle Google-sensur?

Forrige artikkelmRNA-vaksiner forårsaker hjerne-, blod- og hjerteproblemer
Neste artikkelMedieovervåkerne (3) Om Alexej Navalny, Helsingforskomitéen og Julian Assange
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.