Søkemotor for nasjonal sikkerhet: Googles rangeringer er fylt med CIA-agenter

0
Montasje: Mintpress

Google – en av de største og mest innflytelsesrike organisasjonene i den moderne verden – er fylt med tidligere CIA-agenter. Ved å studere jobbnettsteder og databaser, har MintPress konstatert at Silicon Valley-giganten nylig har ansatt dusinvis av fagfolk fra Central Intelligence Agency de siste årene. Dessuten jobber et stort antall av disse rekruttene i svært politisk sensitive felt, og har betydelig kontroll over hvordan produktene fungerer og hva verden ser på skjermene og i søkeresultatene.

Av Alan MacLeod

Alan MacLeod.

Den største blant disse er tillit- og sikkerhetsavdelingen, hvis ansatte, som erklært av daværende Google tillits- og sikkerhetsdirektør Kristie Canegallo, «bestemmer hvilket innhold som er tillatt på plattformen vår» – med andre ord, fastsetter reglene for internett, og bestemmer hva milliarder ser og hva de ikke ser. Før Google, hadde Canegallo vært president Obamas nestleder i Det hvite hus Chief of Staff for Implementation og er for tiden stabssjef ved Department of Homeland Security.

Meet the Ex-CIA Agents Deciding Facebook’s Content Policy

«Vi løy, vi jukset, vi stjal»

Flere fra laget som hjelper Canegallo og bestemmer hvilket innhold som bør tillates i Google-søk og på plattformer som YouTube, var tidligere CIA-ansatte. For eksempel:

 • Jacqueline Lopour tilbrakte mer enn ti år i CIA, hvor hun fungerte som «en ledende amerikansk regjeringsekspert på sikkerhetsutfordringer i Sør-Asia og Midtøsten og den ledende skribenten når den amerikanske presidenten trengte noe raskt.» Hun begynte i Google i 2017 og er for tiden en av lederne for avdelingene etterretningsinnsamling og tillit- og sikkerhet.
 • Mellom 2010 og 2015 var Jeff Lazarus en økonomisk og politisk analytiker for CIA. I 2017 ble han ansatt som policyrådgiver for tillit og sikkerhet hos Google, hvor han jobbet med å undertrykke «ekstremistisk innhold». Han flyttet til Apple i 2021.
 • Ryan Fugit tilbrakte åtte år som CIA-offiser. Så, i 2019, overbeviste Google ham om å forlate og bli seniorleder for tillit og sikkerhet.
 • Som direktør for tillit og sikkerhet ledet Bryan Weisbard laget som håndterte «de mest sensitive tillit- og sikkerhetseskaleringene på YouTube globalt» og «håndhevet» de mest «hastende og høyest prioriterte» beslutningene om feilinformasjon og sensitivt innhold. Mellom 2006 og 2010 var han etterretningsoffiser i CIA. Han er nå direktør i Facebook.
 • I likhet med Lopour og Lazarus, konsentrerte Nick Rossman seg om Irak mens han var CIA-analytiker (2009-2014). Siden januar har han vært seniorleder i Googles tillits- og sikkerhetsavdeling.
 • Jacob Barrett, Googles globale leder for ‘sikker nettlesing’, var analytisk leder og åpen kildekodeoffiser ved CIA mellom 2007 og 2013.
 • Politisk- og lederskapsanalytiker for CIA i 12 år, Michelle Toborowski, forlot byrået i 2019 for å ta en jobb som etterretningsanalytiker med ansvar for tillit og sikkerhet på YouTube.

Problemet med at tidligere CIA-agenter blir dommere for hva som er sant og hva som er usant og hva som bør fremmes og hva som bør slettes, er at de ble formet i en beryktet organisasjon hvis jobb det er å sette ut løgner og falsk informasjon i offentligheten for å fremme målene for den nasjonale sikkerhetsstaten. John Stockwell, tidligere leder av en CIA-arbeidsgruppe, forklarte på kamera hvordan organisasjonen hans infiltrerte medieavdelinger over hele verden, opprettet falske aviser og nyhetsbyråer og plantet falske nyheter om Washingtons fiender. «Jeg hadde propagandister over hele verden», sa han og la til:

Vi pumpet ut dusinvis av historier om cubanske grusomheter, cubanske voldtektsmenn [til media]… Vi kjørte [falske] fotografier som kom i nesten alle aviser i landet… Vi visste ikke om en eneste grusomhet begått av cubanerne. Det var ren, rå, falsk propaganda for å skape en illusjon av kommunister som spiste babyer til frokost.»

Dette fortsetter den dag i dag med CIA som fremmer tvilsomme historier om det såkalte «Havana-syndromet» og hvordan den russiske regjeringen angivelig tilbød penger til Taliban for å drepe amerikanske soldater.

Mike Pompeo, tidligere direktør for CIA, innrømmet det samme i en tale han holdt i 2019. Som han sa til publikum ved Texas A&M University:

Da jeg var kadett, hva er kadettmottoet på West Point? Du skal ikke lyve, jukse eller stjele eller tolerere de som gjør det. Jeg var CIA-direktør. Vi løy, vi jukset, vi stjal. Vi hadde hele opplæringskurs om det!»

Og da er det ikke tatt med kuppforsøkene mot utenlandske regjeringer, narkotika- og våpensmuglingen og det verdensomspennende nettverket av «black sites» hvor tusenvis blir torturert. Videre deltok mange av de tidligere CIA-ansatte på listen i noen av de verste forbrytelsene mot menneskeheten i det 21. århundre; invasjonene av Afghanistan og Irak – og er tydelig stolte av det. Så selv om det riktignok er et begrenset antall kvalifiserte personer for roller innen cybersikkerhet, er det helt upassende at Google bruker så mange tidligere agenter for å drive sine mest sensitive og innflytelsesrike operasjoner. Og det er spesielt urovekkende at så mange av personene som er nevnt ble plukket direkte fra CIA for å jobbe hos Google – et faktum som antyder at enten Google aktivt rekrutterer fra etterretningstjenestene eller at det er en slags bakromsavtale mellom Silicon Valley og den nasjonale sikkerhetsstaten.

Elizabeth Murray, en pensjonert etterretningsagent som tilbrakte 27 år i CIA og andre etterretningsorganisasjoner, forklarte hvordan Google kan dra nytte av å ansette tidligere agenter. «Ved å ta en CIA-ansatt kan et selskap spare en betydelig sum,» sa hun til MintPress, og la til at disse personene er godt opplært og sannsynligvis har en sikkerhetsklarering – noe som er usedvanlig vanskelig å oppnå i sivile organisasjoner.

«Når det gjelder fordeler for CIA, kan en CIA-offiser bruke flere år på å tilegne seg et unikt sett med ferdigheter i et konglomerat av sosiale medier og deretter returnere til byrået, og dele sin nyervervede ekspertise til fordel for byrået», la Murray til.

Selv om det ikke er noe spesielt galt ved dette forholdet, betyr det fortsatt at Google vil begynne å tenke og se problemer på samme måte som CIA gjør. Google har fått enorm kraft og forvandlet seg til en storhet som dominerer nettkommunikasjon, handel, informasjonsinnsamling, underholdning og mer. I tidligere artikler i denne serien har jeg beskrevet hvordan Twitter har ansatt dusinvis av individer fra FBI, hvordan Facebook er oversvømmet av CIA-agenter, hvordan NATO har fått en enorm tilstedeværelse i TikToks øvre rekker og hvordan en haukete krigsplanlegger fra Atlantic Council på mystisk vis ble utnevnt til å bli direktør for politikk på Reddit. Men Google er annerledes; du kan ignorere eller velge å ikke bruke de andre plattformene. Google, derimot, er altfor stor til å slippe unna.

En uforholdsmessig stor mengde av Googles etterretnings- og sikkerhetslag ser ut til å komme fra etterretnings- og sikkerhetstjenestene. Disse inkluderer følgende personer:

 • Deborah Wituski, som mellom 1999 og 2018 steg opp i CIAs rekker, og ble stabssjef for direktøren. Hun forlot byrået for Google, hvor hun nå er visepresident for global etterretning.
 • Chelsea Magnant forlot også CIA for Google i 2018, og forlot en 8-årig karriere som politisk analytiker for å bli global trusselanalytiker for teknogiganten.
 • Yong Suk Lee tilbrakte 22 år i CIA, og sluttet for å ta en posisjon innen global risikoanalyse og global sikkerhet hos Google. I mai ble han forfremmet til å bli direktør.
 • Beth Schmierer jobbet som strategisk analytiker for CIA mellom 2006 og 2011. Hun ble deretter politisk offiser ved utenriksdepartementet. Hun begynte i Google i januar som global trusselanalytiker og er nå etterretningssjef for hele Amerika.
 • Toni Hipp begynte i Google som en global trusselteamleder (etterretning) i 2017 og er nå en leder for globale anliggender og offentlig politikk innen strategi og operasjoner. Før hun begynte i Google, tilbrakte hun nesten seks år i CIA som utenrikspolitisk analytiker.
 • Jamie W. er direktør for trusselvurdering for Google og selskapets tidligere globale etterretningssjef. Før Google hadde hun en rekke ledende stillinger i CIA, inkludert sjef for ‘målretting’, midtøsten. Før hennes 13 år lange stilling i CIA jobbet hun også som analytiker for FBI.
 • Meaghan Gruppo jobbet som etterretningsanalytiker og offentlighetsansvarlig i CIA fra 2008 til 2014. Siden 2018 har hun jobbet med sikkerhetsrisikoanalyse og trusselhåndtering for Google.
 • Clinton Dallas‘ LinkedIn-profil bemerker at han frem til desember var CIA-offiser. I januar i år ble han spesialist på risikoprogrammer hos Google.

Den profesjonelle bakgrunnen til så mange av deres sikkerhets- og risikostyringsmedarbeidere kan langt på vei forklare hvorfor Google ser ut til å fokusere på å motvirke trusler fra USAs fiendestater. Bloggen til selskapets Threat Analysis -avdeling er full av publiserte rapporter om statsstøttede operasjoner fra Iran, Nord-Korea, Russland og Kina for å påvirke plattformen. Men det ser aldri ut til å oppdage noen lumske aktiviteter fra den amerikanske regjeringen.

Dette til tross for at USA gjennomfører historiens største og mest omfattende forsøk på å manipulere internett. En lang avsløring i Newsweek i fjor beskrev hvordan Pentagon alene stiller med en hemmelig hær på minst 60 000 individer som har det som jobb å drive nådeløse propagandakampanjer for nasjonal sikkerhet på nettet. De kaller det «den største dekkoperasjonen verden noen gang har sett». Avsløringen forklarte at:

Disse er banebrytende cyberkrigere og etterretningssamlere som antar falske personligheter på nettet og bruker avanserte teknikker for å skjule hvem de er og hvor de kommer fra, mens de søker etter mål av høy verdi og samler inn det som er kalt «offentlig tilgjengelig informasjon» – eller til og med deltar i kampanjer for å påvirke og manipulere sosiale medier».

The Federal Bureau of Tweets: Twitter Is Hiring an Alarming Number of FBI Agents

En agent i hver avdeling

Google ansetter tidligere CIA-agenter i en rekke forskjellige avdelinger så som:

 • Michael Barlett. Mellom 2007 og 2017 var Barlett operasjonssjef i CIA. Siden 2019 har han jobbet som risikoleder i arbeidsstyrkeløsninger for Google.
 • Nicole Menkhoff. Menkhoff brukte mer enn ti år som våpenanalytiker i CIA. I februar 2015 forlot hun CIA for Google, hvor hun var senior forretningspartner for menneskelige ressurser og ble senere ingeniørstabssjef.
 • Candice Bryant. Bryant tilbrakte nesten 17 år i CIA, hvor hun rakk å bli sjef for offentlig kommunikasjon. I september ble hun hodejaget fra CIA av Google til å bli administrerende kommunikasjonssjef.
 • Kyle Foster. Foster tilbrakte seks år ved byrået, deretter fire til ved CIAs risikokapitalistfløy, In-Q-Tel. Han forlot In-Q-Tel i 2016 for en jobb som programvareingeniør hos Google.
 • Joanna Gillia. Gillia var lederanalytiker ved CIA frem til 2014, samme år som hun tok jobb hos Google. Hun jobbet med bemanning frem til 2020.
 • Katherine Tobin. Tobin var CIA-avdelingssjef mellom 2014 og 2018. Hun er nå leder for arbeidsområdeinnovasjon for Google.
 • Christine Lei. Lei forlot jobben som økonomisk etterretningsanalytiker for CIA i 2015 for stillingen som executive compensation manager hos Google, hvor hun fortsatt jobber i dag.
 • Justin Schuh. Schuh trakk seg i fjor etter 11 år som ingeniørdirektør for Google Chrome. Før Google hadde han imidlertid en lang karriere innen nasjonal sikkerhet, og jobbet som etterretningsanalytiker for US Marine Corps, global nettverksutnyttelsesanalytiker for NSA og teknisk operasjonsoffiser for CIA.
 • Tom Franklin. Franklin jobbet som programleder i CIA mellom 2011 og 2013. Mellom 2015 og 2021 var han produktsjef for Google.
 • Katherine Pham. Ifølge hennes LinkedIn-profil gjorde Pham «noen kule ting» i CIA i 2016. Siden oktober har hun vært programvareingeniør for Google.
 • Corey Ponder. Ponder var policyrådgiver for Google mellom 2019 og 2021. Før det tilbrakte han seks år i CIA.

Dermed er det klart at tidligere CIA-personell er dypt forankret i Silicon Valley-giganten. Selvfølgelig er Google et stort selskap med tusenvis av ansatte. Det kan derfor hevdes at det ikke er overraskende at noen tidligere statsagenter for nasjonal sikkerhet jobber for det, spesielt de som har de sjeldne og høyt utviklede ferdighetene som er nødvendige for å styre brukernes personvern og sikkerhet. Men denne toleransen for agenter i rekkene er ikke jevnt over. Denne studien fant ingen eksempler på at tidligere agenter fra SVR, SEBIN eller etterretningsdepartementet – CIAs russiske, venezuelanske eller iranske motsvarigheter – jobbet hos Google. Faktisk virker selve ideen absurd. Likevel skriver dusinvis av Google-ansatte uten videre på offentlige nettsteder at de jobbet for CIA og ser på det som noe helt uproblematisk. Derfor er dette forholdet i beste fall upassende og i verste fall et amerikansk maktspill for å kontrollere cyberspace. Google-brukere sier ofte at de vil ha mer kontroll over dataene sine. Men den som får kontroll er CIA.

The NATO to TikTok Pipeline: Why is TikTok Employing So Many National Security Agents?

Google: Oppfostret av CIA

I sin bok fra 2013, «The New Digital Age», skrev daværende Google-sjef Eric Schmidt og direktør for Google Ideas Jared Cohen om hvordan selskaper som deres raskt ble det amerikanske imperiets mest potente våpen for å beholde Washingtons kontroll over den moderne verden. Som de sa:

«En del av å forsvare informasjons- og ytringsfriheten i fremtiden vil innebære et nytt element av militær bistand. Opplæring vil inkludere teknisk assistanse og infrastrukturstøtte i stedet for stridsvogner og tåregass – selv om sistnevnte sannsynligvis vil forbli en del av ordningen. Det Lockheed Martin var for det tjuende århundre, vil teknologi- og cybersikkerhetsselskaper være for det tjueførste.»

Deres spådom har vist seg å være nøyaktig. Men få mennesker vet at Google helt fra starten var fundamentalt sammenvevd med CIA. Som journalisten Nafeez Ahmeds undersøkelse fant ut, var det CIA og NSA som finansierte Stanford Ph.D. student Sergey Brins forskning – arbeid som senere skulle produsere Google.

Ikke bare det, men som Ahmeds sa var «øverste amerikanske etterretningsrepresentanter inkludert en CIA-tjenestemann som overså utviklingen av Google med i denne førlanseringsfasen, helt til selskapet var klart til å bli offisielt grunnlagt.» Han konkluderte med at:

«Det amerikanske etterretningssamfunnet finansierte, pleiet og fostret Google som en del av et forsøk på å dominere verden gjennom kontroll over informasjon. Oppstart-finansiert av NSA og CIA, var Google bare den første blant en mengde oppstartsbedrifter i privat sektor som ble innordnet amerikansk etterretning for å beholde «informasjonsoverlegenhet.»

How The CIA Made Google

Så sent som i 2005 var In-Q-Tel, CIAs risikokapitalistarm, en storaksjonær i Google. Disse aksjene var et resultat av Googles oppkjøp av Keyhole, Inc., et CIA-støttet overvåkingsfirma hvis programvare til slutt ble Google Earth. I 2007 solgte Google de forbedrede versjonene av Google Earth som de brukte for målretting i Irak, samt hemmelige søkemotorer som spionbyråer brukte til overvåking, ifølge The Washington Post. Avisen bemerker også at på dette tidspunktet samarbeidet Google med Lockheed Martin for å produsere futuristisk teknologi for militæret.

I det 21. århundre er krigføring langt mer enn bare kuler og stridsvogner. Men Googles forsøk på å dele seng med det militærindustrielle komplekset har vist seg å være kontroversielt. I 2018 møtte selskapet et ansattopprør etter å ha sikret Pentagon-finansiering for et prosjekt som designer dødelige våpensystemer. Samme år droppet selskapet sitt mangeårige motto, «ikke vær ond.» Siden den gang har det også blitt en stor CIA-entreprenør. I 2020 sikret det seg en del av en CIA-skytjenestekontrakt som angivelig er verdt «titalls milliarder dollar».

Derfor, mens selskapet forlengst presenterte seg som en gruppe utenforstående som forsøkte å gjøre verden til et bedre sted, har det helt fra starten vært nært knyttet til maktens korridorer. Faktisk identifiserte Google Transparency Project i 2016 minst 258 eksempler på en «svingdør» mellom Google og ulike grener av den føderale regjeringen når enkeltpersoner flyttet fra den ene til den andre.

Schmidt og Cohen er to av disse personene. Schmidt var formann for både National Security Commission on Artificial Intelligence og Defense Innovation Advisory Board, organer opprettet for å hjelpe Silicon Valley med å assistere det amerikanske militæret med cybervåpen. I mellomtiden forlot Cohen sin høye stilling i utenriksdepartementet for å jobbe for Google. Schmidt hadde fungert som rådgiver (spesielt i Midtøsten) for både utenriksministerene Condoleezza Rice og Hillary Clinton. Han deltok til og med i et mislykket forsøk på å endre regimet i Iran i 2009, og presset Twitter til å opprettholde tjenester i landet under et amerikansk-støttet opprør som hadde som mål å velte regjeringen.

Selv om denne artikkelen ikke prøver å hevde at noen av de navngitte personene er lumske trojanske hester for CIA, reiser måten Google og CIA har jobbet så tett sammen på nasjonale sikkerhetsspørsmål for alle andre nasjoner, spesielt de som forsøker å føre utenrikspolitikk uavhengig av USA. Til syvende og sist har grensen mellom storteknologi og storebror blitt visket ut til det ugjenkjennelige.

Murray advarte også om at dette hånd-i-hånd-forholdet også setter individuelle friheter i fare, noe som betyr at Google/CIA-forbindelsen burde bekymre alle. «Alt dette truer individuell rett til privatliv og ytringsfrihet. Når de har dataene dine, kan den amerikanske regjeringen bruke dem mot deg når som helst,» sa hun til MintPress, «det er egentlig ganske skremmende».


Denne artikkelen ble først publisert i MintPress:

NATIONAL SECURITY SEARCH ENGINE: GOOGLE’S RANKS ARE FILLED WITH CIA AGENTS

Oversatt til norsk for steigan.no av Runar B.


Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting og Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke av akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.

Forrige artikkelKinas forsvarsdepartement med en sterk og sjelden advarsel mot Pelosis planlagte besøk på Taiwan
Neste artikkelBak fasaden hos vår tids «Nero Fiddler»
Alan MacLeod
Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.