Irans president lanserer stort vannkraftprosjekt i Sri Lanka

0

Irans president Ebrahim Raisi landet i Sri Lanka 24. april og markerte det første besøket til en iransk leder på den sørasiatiske øya siden tidligere president Mahmoud Ahmedinejad besøkte landet i 2008. Dette skriver The Cradle.

Raisi er på Sri Lanka for å delta i innvielsesseremonien til flerbruksprosjektet Uma Oya som er bygd av iranske entreprenører. Prosjektet ble forsinket i lang tid på grunn av sanksjoner mot Den islamske republikken.

Irans statsoverhode innviet vannkraft- og vanningsprosjektet og sa at det beviste at vesten ikke har monopol på teknologi.

«De vestlige landene prøvde å overbevise alle andre om at kunnskap og teknologi er eksklusivt for disse landene,» sa Raisi, og henvendte seg til Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe og andre topptjenestemenn, og bemerket at denne ideen er basert på «kolonialisme og arroganse».

Uma Oya-prosjektet, som ligger i Badulla-distriktet, er verdsatt til 512 millioner dollar og ble startet i 2010 av Irans FARAB-ingeniørgruppe. Teheran ga prosjektet opprinnelig 50 millioner dollar, men i 2013 hindret internasjonale sanksjoner Den islamske republikken i å fortsette å finansiere prosjektet.

Prosjektet består av to demninger, en 28 kilometer lang vannoverføringstunnel og et 120 megawatt underjordisk kraftverk. Det vil tilføre 290 gigawatt elektrisitet til det nasjonale nettet og vanne 4500 hektar nytt land og 1500 hektar med eksisterende jordbruksland årlig.

«Våre fiender ønsket ikke at Iran skulle utvikle seg og utvikle seg … så viljen og besluttsomheten til det iranske folket ble realisert, og fiendene våre ble skuffet», sa Raisi.

Raisi understreket viktigheten av solidaritet mellom nasjoner i Det globale sør, og sa at Uma Oya-prosjektet symboliserer Irans og Sri Lankas vennskap og forbedret samarbeid, integrasjon og enhet blant asiatiske nasjoner.

Dette er et av mange eksempler på at Iran har lykkes i å bryte ut av det jerngrepet som de vestlige sanksjonene har holdt landet i og at Iran nå spiller en stadig sterkere rolle i Det globale sør. Landets medlemskap i BRICS-10 og forsoninga med Saudi-Arabia som ble forhandlet fram av Kinas Xi Jinping har også meget stor betydning for Irans nye rolle i internasjonal politikk og økonomi.

Det skulle da også bare mangle. Iran har en høyt utviklet sivilisasjon og en kultur som går flere tusen år tilbake.

Les hefte fra 2009: Iran – mullakapital og geopolitikk.

Forrige artikkelSjefen for Oljefondet driver lobby for spekulantene
Neste artikkelKlassekampen, Jonas Bals og 1. mai