Medieovervåkerne (3) Om Alexej Navalny, Helsingforskomitéen og Julian Assange

0

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

Alexej Navalny døde 16. februar i en russisk fangeleir, under uklare omstendigheter. Vestlige ledere var raskt ute og la skylden på Vladimir Putin. Men hvem var egentlig Alexej Navalny, og hva sto han for politisk?

«Tilfeldigvis» ble dødsfallet kjent samme dag som den årlig sikkerhetskonferansen i München åpnet, og «tilfeldigvis» var Julia Navalny, Alexej Navalnys enke, der. Timer etter at nyheten om dødsfallet var kjent sto hun på scenen. Der fikk hun stående applaus etter sin appell, hvor hun ba verdenssamfunnet samle seg mot Russland.

Den norske Helsingforskomite
har siden 1970-tallet nytt en privilegert posisjon, som ufeilbarlige «eksperter» på menneskerettigheter med en helt unik integritet og kompetanse, som sikrer dem lett adgang til mediene.

Hvem representerer de? Og hvem betaler lønnen til de mange ansatte? Fremtredende representanter for Helsingforskomitéen bruker tid og krefter på å forsøke å begrense ytringsfriheten og true den akademiske friheten i Norge.

Helsingforskomitéens AageBorchgrevink har også bidratt med  mye desinformasjon om Julian Assange. Denne uken ble den siste rettshøringen i utleveringssaken mot Assange holdt i London. Julian Assange selv var for syk til å møte.

Mens norske regjeringer flere ganger ba Russland løslate Navalny, har ingen norske utenriksministre henvendt seg til verken Storbritannia eller USA og bedt om benådning av Assange.


Denne artikkelen ble først publisert av Spartakus.

Forrige artikkelOm Google, troll og nimbus
Neste artikkelBoostervaksine mot COVID gir hjertesvikt hos unge voksne