Er det venstre å hylle Google-sensur?

71

Det har som kjent vært en kampanje i sosiale medier for å få annonsører til å trekke sine annonser fra nettavisa Resett. Kampanjen har vært vellykket i den forstand at store annonsører som Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice, møbelkjeden Jysk og strømselskapet NorgesEnergi har trukket seg, skriver nettavisa Kampanje.

Kort etter forsvant alle annonsene fra Google-tjenesten AdSense. På sosiale medier ser vi at folk som kaller seg venstre jubler over Googles blokade. Men er det venstre å støtte sensurmulighetene til et av verdens største monopolkapitalistiske selskaper?

Her må man prøve å gripe dette an prinsipielt. Ønsker vi et samfunn der det er de største kapitalene i verden som styrer hva som kan publiseres gjennom å styre annonsemarkedet?

Hva er Google?

Google er et multinasjonalt selskap som har spesialisert seg på internettjenester, og særlig nettsøk, annonser på nett, såkalte «skytjenester» samt programvare og maskinvare. Selskapet eier også GoogleMaps, YouTube, StreetView, Google Translate og en serie med andre tjenester og produkter som er alt fra markedsledende til nærmest monopoler. Google er i dag et heleid datterselskap av Alphabet, som er et av de største selskapene i verden etter omsetning og definitivt et av de aller største og mektigste teknologiselskapene. 86 prosent av selskapets omsetning på over 110 milliarder dollar kommer fra nettannonser. Google er verdensledende på nettannonser. Vi snakker altså om en annonsørmakt som verden aldri har sett maken til.

Gjennom sin søkemotor har Google ikke bare makt til å styre politisk hva brukerne får se når de søker, de gjør det også i praksis. De bruker sine algoritmer både til å løfte fram det de ønsker folk skal se og til å skjule eller gradere ned det de ikke vil skal skje.

Google manipulerer søkeresultater manuelt

I 2012 sendte Jared Cohen, som er president i ‘Google Ideas’, eller Jigsaw, som det heter nå, sendte 25. juli 2012 en epost der han skrev at Google hadde utviklet et verktøy som gjorde det muig ås pore og kartlegge eventuelle deserteringer fra den syriske hæren med sikte på å oppmuntre ytterligere desertering. Cohen sa at hans organisasjon hadde opprettet et partnerskap med det Qatar-eide al Jazeera, som ville ta eierskap i Googles verktøy, og han understreket at verktøyet kunne ha stor politisk betydning. Dette skrev Cohen i en epost til daværende utenriksminister Hillary Clinton. På denne måten gikk altså Google inn aktivt og direkte som partner i krigen mot Syria.

WikiLeaks-grunnlegger og nå politisk fange Julian Assange møtte i 2011 både Jared Cohen og og Google-toppsjef Eric Schmidt. Han skrev om dette møtet i boka When Google Met Wikileaks. Et utdrag av denne boka finnes her og har tittelen Google Is Not What It Seems. Assange kaller Cohen for «Googles direktør for regimeskifte». Han siterer også Fred Burton fra Stratfor, som tidligere jobbet i State Department, og som skrev:

Google is getting WH [White House] and State Dept support and air cover. In reality they are doing things the CIA cannot do

10. september 2013 gjorde Google en innsats for å fremme støtte til USA-bombing av Syria gjennom å legge ut utenriksminister John Kerrys tale om Syria som eneste toppsak på sin søkeside.

Fram til 2019 har Google hatt et nært samarbeid med USAs militære styrker for å utvikle kunstig intelligens som skal gjøre USAs droner bedre i stand til å gjenkjenne og drepe folk USA ønsker å drepe. Programmet kalles Project Maven og hyllest av USAs forsvardepartement som et «program for å vinne kriger». Da dette samarbeidet ble avslørt i 2018 førte det til opprør blant Google-ansatte og ledelsen lovte å fase ut programmet, men ikke før i 2019. Men de ansatte burde ikke ha vært overrasket, for det er en kjent sak at Pentagon har jobbet nært med Silicon Valley-selskapene helt fra starten, og deriblant med Google.

De selskapene som eier Google eier også våpenindustrien, medieindustrien og merkevarebedriftene. Det er Vanguard, BlackRock og State Street. De er også største eiere i alle de største bankene.

Hvem allierer man seg med?

Skal vi oppsummere må vi si at Google representerer den største kapitalmakta i verden, de er tett integrert med USAs etterretningstjenester, de jobber og har jobbet for Pentagon og krigsindustrien og de deltar i regimeskifteoperasjoner over hele verden til fordel for USA. I tillegg driver de sensur og meningspåvirkning.

I den klassiske boka til Noam Chomsky og Edward S. Herman Manufacturing consent der de skriver om de fem filtrene eller kontrollmekanismene som styrer det redaksjonelle arbeidet i mediene for å skape oppslutning om de herskendes dagsorden. Filter nummer to er annonsørmakt. Der skriver de om hvordan kapitalkreftene kan styre innholdet i mediene gjennom å bruke annonsørmakt. Mediebedrifter kan ikke overleve kommersielt uten annonsørenes støtte. Nyhetsmedier må derfor betjene de politiske fordommene og økonomiske ønskene til annonsørene sine. Dette har for eksempel svekket arbeiderklassens presse og det forklarer også hvorfor mange andre nyhetsaviser har forsvunnet.

Skulle Chomsky og Herman skrevet en ny versjon av denne boka, måtte de ha viet et helt kapittel til Google, for nå snaker vi om global annonsørmakt på anabole steroider. Google og deres like har «større makt over massekommunikasjon enn noen despot eller noe diktatur i historien» som Ben H. Bagdikian skrev om mediegigantene i boka The New Media Monopoly.

Å juble for global annonsørmakt er høyrepolitikk

Å juble for at Google bruker sin globale mediemakt mot en ganske liten norsk mediebedrift er ikke venstre, uansett hva de jublende måtte innbille seg. Det er å gjøre seg til allierte med en av de største kapitalkreftene i verden, et selskap som er integert i det militær-industrielle-mediekomplekset. Dette er høyrepolitikk av dårligste slag. Og det blir ikke noe mer venstre av at man også allierer seg med fagforeningsmotstanderen og ultraliberalisten Sveinung Rotevatn. Og hvis man har en klasseanalyse og et verdensbilde som sier at Helge Lurås er en større fiende enn Google, så har man faktisk ikke skjønt noenting av den verdenen vi lever i.

Rotevatn (V) ville ha rammet steigan.no hvis han kunne

Google vil hjelpe Kina med sensur og overvåkning

Google vil gjøre det vanskeligere å finne russiske medier


En av dem som anbefaler steigan.no er:

Mer enn noen gang trenger du den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Rotevatn burde isteden ha kritisert Redaktørforeningen og PFU (pressens faglige utvalg) og den slags for å ha nektet Resett medlemskap. Dessuten burde han ha foreslått å øke pressestøtten slik at bla motstemmene mot Resett hadde blitt styrket. Og også økt pressestøtte for å styrke media i kampen mot Google. I disse turbulente tider med store samfunnsendringer på gang, er det ekstra viktig å ha en oppegående presse/media og ikke en presse/media som blir undergravd av Google og av sviktende annonseinntekter (ved en økonomisk krise er det ikke sikkert at næringslivet lenger har like god råd til å reklamere i samme grad som før, men i slike krisesituasjoner er det ekstra viktig å ha en allsidig og opplyst debatt i samfunnet). Men iflg Rotevatn er det vel markedskreftene som isteden skal styre og regulere det meste her i verden.

  Faren med det Rotevatn har igangsatt er hva som blir det neste angrepet på ytringsfriheten her i landet. Hadde Rotevatn vært minister burde han ha blitt avsatt.

 2. Veldig bra analyse .
  Veldig bra at vi har folk som Pål Steigan som kan trå til med rett analyse til rett tid !!

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Du er for sensur og vil undertrykke meninger du ikke liker, men du er for feig til å innrømme det!

  Tullprat, alle vet at storkapitalen er for masseinnvandring, de tjener jo grovt på dette. De får billig arbeidskraft, lønnskostnadene går ned, fagforeningene svekkes, og de har ingenting i mot at velferdssamfunnet vårt belastes så mye at det går rett til helvete.

  (Husker du da jonas gahr støre gikk ut i media og sa han ønsket 10 000 innvandrere. Siv Jensen var i media dagen etter, og overskriften var; Aldri i livet, Jonas! Senere kom det fram at Siv forslag var 8000 innvandrere.)

  Eliten slipper problemene med masseinnvandring, de bor i fine strøk med god beskyttelse fra private vaktselskaper. Det er vanlige arbeidere som må stri med problemene som følger med masseinnvandringen.

 4. Avatar for Svein Svein says:

  Magnus S. Du har tilsynelatende et poeng med at man kan bruke forbrukermakt/boikott for å styre kapitalen. Men akk, dette er ikke annet enn kapitalismens stråmannsargument. Forbrukermakt fungerer i en idealisert markedsøkonomi, men er svært begrenset i virkeligheten. Vår tids kapitalisme er som nevnt av andre her, en symbiose av statsmakt og kapitalmakt. Og det er forsåvidt ikke noe nytt. Det er den samle gamle historien på nytt.

  Du oppfatter Resett som «uanstendig». Vel, men det er tydeligvis mange som ser annerledes på det. Kanskje du er litt fintfølende av deg. Deg om det. Jeg har ikke sans for sladreblader eller VG, men ønsker ikke å hindre de i å spre sitt budskap. Og om noen annonsører velger de bort er det helt greit for meg.

  Det er imidlertid et stort problem når en høyt plassert politiker roper på sensur av Resett, eller annen mediakanal han ikke liker. Kapitalen bryr seg ikke om hva Resett skriver, men de vet at Rotevatn har en sentral maktposisjon, og en dag kanskje er i regjering. Rotevatn er en politiker som sender en sensurordre med adresse til kapitalen, og kapitalen innfører sensur slik han ønsker. En vennetjeneste nå vil kunne gå andre veien neste gang. Det er ikke greit!

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Sitat:
  Kapitalistene har alltid hatt en bevisst strategi, og begrepet «globalisering» kom på 1980-tallet. Det ble først tatt i bruk i finanspressen, for å vise til informasjonsteknologiske nyvinninger og mindre regulerte finansielle systemer som gjorde flyt av kapital enklere og reduserte stabiliteten i internasjonale finansmarkeder.

  Når sovjetunionen ble oppløst fikk sosialdemokratene sjokk, den sosialistiske verden gikk i tusen biter, og jakten på venstresidens nye sjel begynte. De har ennå ikke funnet seg selv, i dag sysler venstresiden stort sett postmodernisme, identitetspolitikk og kvinnekamp. Men kvinnekampen gjelder ikke muslimske kvinner, for muslimene har sin egen spesielle identitet, den må ikke røres, for da blir de muslimske menn kvinner sinte!

  Dette er en terrororganisasjon!

 6. Avatar for Anki Anki says:

  I Jemen foregår den mest for jævlige nedslakting av befolkningen godt supplert av norske våpen og puddingene her på berget kaller kaller fenomenet “defence material export”. Norgesvennene med sete i Human Rights Council høgger hue av 37 mennesker - og lame stream media kaller det “henrettet fordi de var dømt for terrorisme”. To random eksempler på de presstituertes dobbeltmoral, hykleri og skræving for makteliten. Også skal man pumpe seg opp og liksom tøffe seg overfor resett…?! If you’re gonna be twofaced - at least make on of them pretty. Ugh.

 7. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Store deler av Venstresiden står sammen med storkapitalen for kriger, kupp, massemord og som du – for sensur og kontroll av offentlig ordskifte. Venstresiden er ekstremistisk. Venstresiden er fascistisk på den måten at den støtter en autoritær type kapitalisme.

  Denne venstresiden har for lengst sluttet å være sosialistisk.
  Den er ikke folkelig, men aristokratisk.
  Denne venstresiden har ingen ambisjoner om faktisk folkestyre.

  Som sosialist tar jeg klart avstand fra venstresiden.

  Spytt!

 8. Avatar for Johnny Johnny says:

  Du leser kommentarfeltet med undring, men jeg ser på venstresiden med enda større undring. Etter kommunismens fall, så ramlet venstresidens politikk fullstendig sammen og i lang tid har venstresiden forsøkt å finne seg sjøl. Men hva har egentlig skjedd på venstresiden siden sovjets fall?

  • Venstresiden støttet Natos imperialistiske krigføring i Libya!
  • Venstresiden støtter Kurderne og USAs imperialistiske krig i Syria!
  • Venstresiden kjemper for likestilling og kvinnefrigjøring, men undertrykking/manglende frihet for muslimske kvinner er et tabuemne!
  • 9,7 % av Norges befolkning lever under fattigdomsgrensa og arbeidsløsheten er stor, venstresidens løsning er å ta inn 25 000 innvandrere i året, i stedet for å sikre leve og arbeidsvilkårene til de som allerede bor i landet!
  • Venstresiden skal bekjempe rasisme, men alle realister som er kritisk til masseinnvandring stemples som rasister!
  • Alle som kritiserer Islam er rasister, men de som kritiserer kristendommen er religions-kritikere!
  • Venstresiden har en fanatisk innvandring og identitetspolitikk, og når polariseringen i samfunnet øker, får de som advarte mot dette all skyld!
  • Venstresiden er for ytringsfrihet!
  • Venstresiden ønsker å sensurere bort meninger de ikke liker, i beste USA-stil aksepterer de økonomisk krigføring og utestengelse fra bankforbindelser!
  • Venstresiden vil det samme som høyresiden, en globalisert verden, ødelegg nasjonalstatene!

  En liten gjennomgang viser at venstresiden har store (identitets)problemer, Politikken er motstridene, den er lite realistisk og den norske arbeiderklassen er de store taperne.

  Her tillegger du Steigan flere ting du ikke har dekning for, dette er hersketeknikk og forteller alt om deg og ingenting om Steigan!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

63 flere kommentarer

Deltakere