Twitter: Donald Trump, ytringsfrihet og gjenoppretting av stengte kontoer

0
Donald Trump er tilbake på Twitter

Etter mye om og men ble Elon Musks kjøp av Twitter fullført 27. oktober. De tre ukene som har gått siden kjøpet kan neppe beskrives som annet enn kaotiske, og man kan lure på om Musk nå styrer Twitter etter innfallsmetoden. Noen kritikere kaller stilen hans brutal. En kronologisk gjennomgang av det som har skjedd siden Twitter godtok Musks bud i april, inkludert de siste ukers kontroverser kan leses på NBCNews.

Av Martin Langvad

Les: Musk har kjøpt Twitter

Dårlige arbeidsforhold

Det er verdt å merke seg at Musk har sparket halvparten av firmaets 7500 ansatte, og av de som fortsatt ønsker jobben kreves lange dager, høyt arbeidstempo og lojalitet til Musks visjon. Foreløpig har ultimatumet ført til 1200 oppsigelser.

Dårlige arbeidsforhold er ikke noe nytt for de som jobber for Musk. I 2017 skrev the Guardian om arbeidsforholdene på en av Teslas bilfabrikker:

«Ambulanser har blitt tilkalt mer enn hundre ganger siden 2014 for ansatte som opplevde besvimelse, svimmelhet, anfall, pustebesvær og brystsmerter, ifølge rapporter the Guardian har fått tilgang på.»

Ifølge Wikipedia har Tesla selv innrømmet at de har over gjennomsnittet med arbeidsulykker sammenlignet med resten av bilindustrien. Artikkelen beskriver også et arbeidsmiljø med rasisme, seksuell trakassering, overvåkning av arbeidere, og  målrettet innsats mot fagforeninger.

Les: Milliardærer kommer bare til unnsetning i filmer og tegneserier

Hvordan står det til med løftene om mer åpenhet?

Da Musk lanserte sitt bud for å kjøpe Twitter snakket han varmt om ytringsfrihet, og han ønsket at algoritmene skulle være åpen kildekoder, samt at brukerne skulle få vite hvorfor deres tweets ble sensurert eller begrenset i innhold eller rekkevidde. Foreløpig har ikke dette blir gjennomført.

På fredag skrev Musk at negative og hatefulle ytringer ikke kommer til å bli fjernet, men at de vil bli skjult av algoritmene, og vil kun være tilgjengelige for dem som målrettet oppsøker tweeten. Men spørsmålet blir da, slik en av brukerne spurte Musk, hva kvalifiserer som negativitet eller hat?

Tweeten der Musk annonserte dette ble slettet mens denne artikkelen ble skrevet, men en backup finnes på: https://web.archive.org/web/20221118183748/https://twitter.com/elonmusk/status/1593673339826212864

En viss spenning har vært tilknyttet hvorvidt Twitter under Musks ledelse vil gjenopprette kontoene til brukere som har blitt sensurert. Det ble kjent på fredag at den konservative canadiske psykologen Jordan Peterson, komikeren Kathy Griffin, og satiresiden Babylon Bee fikk sine kontoer gjenopprettet. Men hva med alle ekspertene, journalistene og aktivistene som har fått kontoene slettet av politiske årsaker? For eksempel @Unity4J, en konto som var en av de største kildene til informasjon om rettsaken til Wikileaks’ grunnlegger Julian Assange. Eller kontoen til Robert W Malone, vaksineforskeren og en av oppfinnerne av mRNA-teknologien, som var skeptisk til massevaksineringskampanjen? Han ble suspendert samme dagen som han var på podcasten til Joe Rogan, og hadde da over 500.000 følgere.

Donald Trump

Det er andre kontoer som hadde fortjent å bli nevnt, men det store spørsmålet i den kommende tiden vil for mange være om Donald Trumps konto kommer til å bli gjenopprettet. Musk sier dette fortsatt avveies, og har laget en avstemming hvor over 12 millioner brukere har stemt for eller imot på spørsmålet om den tidligere presidenten skal få tilbake sin konto. Lørdag kveld ledet Ja-siden med omtrent fire prosent.

Pål Steigan skrev dette da Trump ble utestengt fra Twitter:

«Dette handler om at de rikeste av de rike, de som kontrollerer alt fra våpenindustri og teknologiselskaper til merkevarer og medier, nå har en så ekstrem makt at de også kan overkjøre presidenten i verdens eneste supermakt …

Teknogigantene har demonstrert at de har makt til å blokkere han som i prinsippet er den mektigste politiske lederen på jorda. De har vist oss alle at de er langt mektigere.»

Les: Klassekampen: Når Twitter stenger ute Trump, bør vi spørre: Hvem blir den neste?

Les: Twitter knebler kritisk vaksineforsker

Les: En av de viktigste støttesidene for Julian Assange er blitt slettet av Twitter

Les: Nei, Elon Musk er ikke en frelser, men hvis ytringsrommet blir større er det en seier for alle

Les: Elon Musk er ingen teknoopprører, han jobber for Pentagon

Forrige artikkel– Spark ut klimaverstingene fra COP27!
Neste artikkelStrømpriskrisa: Reforhandling og reservasjon