Nei, Elon Musk er ikke en frelser, men hvis ytringsrommet blir større er det en seier for alle

0

Av Matt Agorist. Først publisert på The Free Thought Project 26. april 2022. Oversatt til norsk av Martin Langvad, journalist i steigan.no

Mandag kunngjorde Elon Musk at budet hans om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar hadde blitt akseptert, og den eksentriske sør-afrikanske milliardæren, som er bilprodusent og eier av et romfartsselskap, har blitt eieren av det sosiale medienettverketet med 280 tegns begrensning, som brukes av stormakter i alle land på planeten.

Dette trekket fikk med en gang mange på venstresiden å gå fra vettet og angripe Elon Musk. Den populære politivoldmotstanderen, og twitterinfluenceren Shaun King skrev en tweet og klaget over at Musks kjøp av Twitter utelukkende handlet om «hvit makt», før han slettet kontoen sin.

«I bunn og grunn handler ikke kjøpet til Elon Musk om venstre mot høyre,» tvitret King. «Det handler om hvit makt.»

«Mannen ble oppdratt i Apartheid av en hvit nasjonalist,» argumenterte King. «Han er opprørt over at Twitter ikke vil tillate hvite nasjonalister å forfølge og trakassere folk. Det er hans definisjon av ytringsfrihet.»

King ga ikke et eneste konkret eksempel eller bevis for å støtte påstanden hans før han fjernet seg helt fra diskusjonen.

Andre, som Faiz Siddiqui fra Washington Post, tok til å bruke plattformen sin i avisen for å spre frykt om Musks overtakelse av Twitter. I en tweet hevdet Siddiqui at «Musk-kjøpet av Twitter gir én enkelt person kommandoen over verdens mest verdifulle bilprodusent, det private firmaet som utfører amerikanske romoppskytinger, og kommunikasjonsmediet som brukes av verdens mektigste mennesker. «Han er mektigere enn land nå.»

Tilsynelatende glemte Siddiqui at han skriver for the Post, eid av Jeff Bezos, som faktisk inngår kontrakter med CIA, og hvis tentakler er sammenvevd med mange av verdens mest uetiske aktører.

I mellomtiden, på høyresiden, feires det. Dusinvis av tidligere utestengte kontoer er nå tilbake på plattformen.

Høyresiden er i feststemning da de endelig «eier libs» på Twitter, og mange av dem håper at venstresiden flykter fra plattformen med halen mellom bena mens de selv hyller sin nye frelser, Elon Musk.

Dessverre er det allerede noen på høyresiden som ber Musk om å fjerne kontoer som tilhører deres politiske rivaler, og sensursagaen har allerede tatt tak.

«Men denne gangen er det vår tur, så nå blir det bra,»  hører man i startfasen i alle tyranniske samfunn.

I virkeligheten vet vi ikke hva som er i vente annet enn de svært få detaljene Musk har lagt ut allerede – noe som vil være fordelaktig for alle hvis de faktisk implementeres.

Så langt har Musk – en selverklært «ytringsfrihetsabsolutist» – lovet å gjøre nyhetsfeedalgoritmene til åpen kildekode, fjerne alle spambots og autentisere ekte kontoer for å hindre botnettverk fra å styre opinionen. Han har også offentlig uttalt at han vil at alle hans mest dedikerte kritikere skal ha en likeverdig stemme på plattformen.

Alle disse tingene er ekstremt fordelaktige for ytringsfrihet og offentlig diskurs, men bare tiden vil vise om det faktisk skjer. Mange er fortsatt skeptiske til at noe av dette vil skje, og det med rette.

Men hvis det ikke skjer, hva har vi å tape? Twitter vil falle og Musk vil ha brukt 44 millioner dollar på den 15. største sosiale medieplattformen i verden uten grunn.

Så nei, Musk er ikke en frelser eller en messias som kommer med en universalkur mot sensur og anti-demokratiske krefter. Men akkurat som han ikke burde ses som en messias, bør han ikke umiddelbart avvises bare fordi han er milliardær.

Mer offentlig debatt og folks frihet til å si sin meninger – selv om de er grusomme og motbydelige  – vil bare føre til gode ting. Til tross for hva de som er pro-sensur mener, har det å tie «bad speak» bare en tendens til å splitte ytterligere, øke spredningen av desinformasjon og føre til mer ekstremisme.

Et eksempel fra begynnelsen av pandemien, da mange delte informasjon på sosiale medier relatert til COVID-19 og laboratoriet i Wuhan, Kina, så ble innleggene deres fjernet, og en del ble til og med utestengt. Facebook, Twitter, Google, hovedstrømsmediene og regjeringer gjorde det til sitt primære oppdrag å «fjerne feilinformasjon» om opprinnelsen til COVID-19-viruset.

Som verden fant ut i mai i fjor, tok faktasjekkerne, myndighetene, big tech og sosiale medier helt feil. Effektene av denne sensurkampanjen førte bare til at folk trodde på merkelige konspirasjonsteorier og presset dem lenger bort fra sannheten.

Ikke misforstå, det finnes definitivt noen skumle og fullstendig teite konspirasjonsteorier og hatefulle ideer om omtrent alt, inkludert COVID-19. Men trenger samfunnet å skjule dette for folk ved å sensurere de som engasjerer seg i det?

Teite og hatefulle ideer pleide ikke å spre seg så langt. Selv i de ytterste hjørnene av konspirasjonsteorisfæren, ble beviselig falske idéer lett motbevist, og raskt avvist. Men det skjer ikke lenger nå takket være sensorene.

Hvis sensorenes plattform er så stor, hvorfor ikke la dem konkurrere med andre plattformer? Å sensurere ideer stanser dem ikke, det lar bare svært dårlige ideer forbli uimotsagt i den offentlige arenaen, og gir dem dermed troverdighet. Dette er ekstremt farlig.

Hvis Musk kan bremse denne prosessen gjennom oppkjøpet av Twitter, så er det en god ting. Men de som feirer ham som en messias fordi han vil hjelpe dem «eie libs» eller «rense dem fra Twitter», er ikke noe bedre enn det rabiate tankepolitiet på venstresiden.


Les også andre kommentarer til Elon Musks oppkjøp av Twitter:

Musk har kjøpt Twitter

Milliardærer kommer bare til unnsetning i filmer og tegneserier

Forrige artikkelAlle er i mot krig, inntil krigspropagandaen begynner
Neste artikkelJørn Magdahl leter etter sosialister i Ukraina
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.