Musk har kjøpt Twitter

0

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Elon Musk har kjøpt Twitter for 44 milliarder dollar ifølge Forbes. Musk har finansiert 21 milliarder av salget med egne penger. Morgan Stanley og andre store finansinstitusjoner har finansiert resten, skriver Bloomberg. Selskapet blir privat og tas av børsen for å gjøre de endringene Musk ønsker.

Musk har sagt mye riktig for å skape begeistring rundt kjøpet. Han har appellert til demokratiske idealer, spesielt ytringsfrihet. Hvordan vil det se ut i praksis? Musk mener at algoritmene må være åpen kildekode, og at eventuelle manuelle endringer av rekkevidden eller innholdet i en tweet må markeres så det er synlig for brukerne. Høyere terskel for fjerning av brukere og innhold har vært nevnt, samtidig ønsker Musk å hamle opp med bruk av falske kontoer. Dette høres jo bra ut, men Musk sier også at han ønsker å verifisere kontoer, noe som potensielt vil fjerne anonymitet. Det foreligger ikke et konkret forslag til hvordan det eventuelt skal gjennomføres, Musk har kun nevnt det kort i en tweet.

Les: Musks forsøk på å kjøpe Twitter møter motstand

Dette er en viktig begivenhet for verdens rikeste mann, som i likhet med Bill Gates og Jeff Bezos nå eier sin egen mediaplattform, med 330 millioner aktive brukere. Bezos eier Washington Post, og Gates eier MSNBC, i tillegg til at han donerer flere hundre millioner dollar til internasjonale medier. Sammen eier de tre noen av verdens største firmaer, verdens største nettbutikk, 90% av markedet for operativsystemer for datamaskiner, og de eier satelitter som gir videoopptak i sanntid av praktisk talt hvor som helst i verden, et av verdens største romfartsselskaper og de eier 30%+ av USAs jordbruksland. Det er mange som er skeptiske eller avventende, men det er også mange som viser at de har håp om at Twitter kan bli bedre nå, med mindre sensur av politikere, vitenskapsmenn, eksperter, og journalister.

Les: Oligarkene kjøper opp stadig med jordbruksland i USA

Kommentarer fra journalister og forskere:

Forrige artikkelKrigsdagbok del 2, 28. februar – 2. mars 2022 
Neste artikkelDen innbilte rasismen