Innsidere i OPCW: De er blitt en partisk organisasjon som bygger på rykter og falsk vitenskap

0
Illustrasjon: The Grayzone

OPCW, organisasjonen for forbud av kjemiske våpen, kom nylig med en rapport som beskyldte Syrias regjering for et gassangrep i 2017. USAs utenriksminister Mike Pompeo lovpriste rapporten og brukte den til enda en kampanje mot Syria og det syriske folket. Men nåværende og tidligere innsidere i OPCW har vist at organisasjonen har mistet sin troverdighet og er blitt en partisk aktør. The Grayzone har publisert et brev fra nåværende og tidligere ansatte i OPCW der de punkt for punkt viser hvor lite profsjonell og hvor lite vitenskapelig organisasjonen er blitt.

Innsiderne skriver blant annet:

«Faktisk ønsker en rekke upartiske og prinsippfaste fagpersoner ikke lenger å bli assosiert med de politisk motiverte rapportene som blir gitt ut av OPCW og nå IIT. Mange anser dette arbeidet og disse rapportene som prosedyremessig og vitenskapelig feilaktige. Noen av oss mener at de ikke burde sees på som å representere OPCW-inspektørers arbeid i det hele tatt.»

De skriver også at:

«Den nylige publiseringen av IIT-rapporten om påståtte kjemiske angrep på Ltamenah 24., 25. og 30. mars 2017, har igjen demonstrert misbruk av OPCW fra innflytelsesrike statlige aktører for å fremme sine politiske og utenrikspolitiske mål. Det var veldig tydelig for oss under opprettelsen og oppsettet av IIT at det ikke var å undersøke påståtte hendelser med kjemiske angrep i Syria. I stedet ble laget opprettet ganske enkelt for å finne den syriske regjeringen skyldig i kjemiske angrep. Dets troverdighet ble derfor kompromittert fra starten, og alle som fremdeles tenker annerledes er enten uinformerte eller naive. Denne første rapporten fra IIT har tydelig forsterket dette faktum.«

IIT er OPCWs Investigation and Identification Team (IIT).

I brevet vises det til at absolutt alt det materialet som er brukt i OPCWs rapport er skaffet fram av det de kaller «opposisjonskrefter», og det betyr som vi vet de terroristgruppene som fortsatt kjemper i Syria. Det er de som har skaffet fortellingene, vitnene, jorprøvene, metallfragmenter, forografier og videoer. Dette materialet er så fraktet ved hjelp av NGOer, som også er partiske, til en lagringsplass i Tyrkia. Og som innsiderne sier:

«Hvert eneste stykke «bevis» er skaffet fram av dem som har alt å vinne på å få anklaget sine motstandere for å drive kjemisk krigføring.»

IIT er ikke et fagorgan sammensatt av eksperter på kjemi, kjemiske våpenprosesser eller teknologi, våpensystemer eller ballistikk. Dermed er de helt avhengige av å hente inn «ekspertise» utenfra. Og hvem henter de denne hjelpen fra? Hva slags eksperter er det?

Innsiderne svare:

«Det er veldig tydelig at de representerer de samme vestlige og NATOs etterretningstjenester, enheter, institutter, laboratorier og enkeltpersoner som alleredehar investert så mye i å «bevise» den syriske regjeringens medvirkning. Deres profesjonelle omdømme er ikke på spill hvis de gir tvilsomme råd, fordi de forblir navnløse, ansiktsløse “eksperter.” Derfor blir funnene deres aldri utsatt for noen fagfellevurderinger.»

Ny lekkasje fra OPCW: 20 inspektører tok avstand fra fortellingen om «gassangrep»

Wikileaks kom i desember 2019 med en ny bombe fra Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), organisasjonen som skulle etterforske påstandene om et gassangrep fra den syriske hæren i Douma. De dokumentene som er lekket via Wikileaks viser at det var massiv opposisjon internt i OPCW der hele 20 inspektører distanserte seg fra den narrativen som USA ville ha.

De 20 inspektørene skrev i et internt memorandum at de følte at den rapporten som ble publisert «ikke gjenspeilte synspunktene til de gruppemedlemmene som ble sendt til Douma».

Les også:

– «Gassangrepet» i Douma var arrangert, sier berømt MIT-forsker

Enda et dokument avslører det falske gassangrepet i Douma

BBCs Syriareporter: – Jeg kan bevise at gassepisoden i Douma var fabrikert

Bevisene det aldri var meningen vi skulle se om «gass»-angrepet i Douma


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEl-flydrømmen kræsjlander
Neste artikkelKjøper seg lydige medier: Bill og Melinda Gates Foundation ga hundrevis av millioner til BBC