Kjøper seg lydige medier: Bill og Melinda Gates Foundation ga hundrevis av millioner til BBC

0
Skjermdump fra nettsidene til Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill & Melinda Gates Foundation er uten tvil en av de mektigste private stiftelsene i verden, kanskje den mektigste. Med til tross for hvor stor makt den har, ikke minst innen global helse, genmanipulerte arter og farmasøytisk industri er det slående hvor lite kritisk søkelys den får fra medier og journalister. Kan det ha noen sammenheng med at stiftelsen er svært så rundhåndet med sine gaver til mediene?

Dette er ikke noen påstand fra vår side. Enhver med tilgang til nettet kan gå inn på databasen til Bill & Melinda Gates Foundation og søke på hvem de har gitt penger til. Og der finner man for eksempel ut at de har gitt 51,3 millioner dollar til BBC Media Action. Med dagens dollarkurs er det over en halv milliard kroner. Men siden det er gitt over noen år kan vi kanskje anta at gjennomsnittlig dollarkurs har vært 8 kroner, og da er gavene verdt 410 millioner norske kroner. Man kan få kjøpt mye positiv omtale for slike beløp.

Ser vi på avisa The Guardian, så har de fått 11,1 millioner dollar, altså nesten 90 millioner kroner med samme gjennomsnittskurs. Men da kunne man vente at for eksempel Bureau of Investigative Journalism ville grave i dette? Eller kanskje ikke. De fikk i fjor over en million dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation.

Eller hva med European Journalism Centre i Maastricht, Nederland? Nei, sannelig; de har fått 15,4 millioner dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation, eller heftige 123 millioner norske kroner etter samme valutakurs. Og de gir igjen bidrag til journalister og mediebedrifter som skal drive med journalistikk knyttet til ikke minst helse. Og de har utviklet et journalistkurs for å trene opp journalister i det de kaller «bærekraftig, etisk og innovativ journalistikk». Innovativ, helt sikkert, men etisk?

For hvem biter den hånda som gir dem mat? Er det noen grunn til å forvente at medier og journalister vil være upartiske og kritiske overfor en så ekstremt mektig mann som Bill Gates når de vet at det regner strie strømmer med dollar ned over mediebedriften deres?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelInnsidere i OPCW: De er blitt en partisk organisasjon som bygger på rykter og falsk vitenskap
Neste artikkelStatsministeren svarer ikke, men vi kan hjelpe henne litt på vei