Kjøper seg lydige medier: Bill og Melinda Gates Foundation ga hundrevis av millioner til BBC

10
Skjermdump fra nettsidene til Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill & Melinda Gates Foundation er uten tvil en av de mektigste private stiftelsene i verden, kanskje den mektigste. Med til tross for hvor stor makt den har, ikke minst innen global helse, genmanipulerte arter og farmasøytisk industri er det slående hvor lite kritisk søkelys den får fra medier og journalister. Kan det ha noen sammenheng med at stiftelsen er svært så rundhåndet med sine gaver til mediene?

Dette er ikke noen påstand fra vår side. Enhver med tilgang til nettet kan gå inn på databasen til Bill & Melinda Gates Foundation og søke på hvem de har gitt penger til. Og der finner man for eksempel ut at de har gitt 51,3 millioner dollar til BBC Media Action. Med dagens dollarkurs er det over en halv milliard kroner. Men siden det er gitt over noen år kan vi kanskje anta at gjennomsnittlig dollarkurs har vært 8 kroner, og da er gavene verdt 410 millioner norske kroner. Man kan få kjøpt mye positiv omtale for slike beløp.

Ser vi på avisa The Guardian, så har de fått 11,1 millioner dollar, altså nesten 90 millioner kroner med samme gjennomsnittskurs. Men da kunne man vente at for eksempel Bureau of Investigative Journalism ville grave i dette? Eller kanskje ikke. De fikk i fjor over en million dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation.

Eller hva med European Journalism Centre i Maastricht, Nederland? Nei, sannelig; de har fått 15,4 millioner dollar fra Bill & Melinda Gates Foundation, eller heftige 123 millioner norske kroner etter samme valutakurs. Og de gir igjen bidrag til journalister og mediebedrifter som skal drive med journalistikk knyttet til ikke minst helse. Og de har utviklet et journalistkurs for å trene opp journalister i det de kaller «bærekraftig, etisk og innovativ journalistikk». Innovativ, helt sikkert, men etisk?

For hvem biter den hånda som gir dem mat? Er det noen grunn til å forvente at medier og journalister vil være upartiske og kritiske overfor en så ekstremt mektig mann som Bill Gates når de vet at det regner strie strømmer med dollar ned over mediebedriften deres?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Som takk bygger presse og media opp Gates image som altruist og velgjører, og derfor blir ikke Gates vaksineprogrammer som har invalidisert hundretusener i India og Afrika omtalt i MSM. Hadde vi hatt et MSM som drev kritisk journalistikk, hadde velgjører imaget hans fått en sprekk hvis de hadde skrevet om at Gates også har investert stort i profittbasert utdanning i fattige land som demonterer offentlig skole og erstatter det med et bruker-betaler system også for grunnskolen.

  Erika Zimmer beskriver her hvordan dette skjer globalt. Må leses. Fra WSWS.
  Sitat:
  "En storaktør som profittjeger i utdanningsmarkedet i Asia og Afrika er Bridge International Academies (BIA), som fokuserer på å tilby stordriftsfordeler. Finansiert av Pearson, milliardærer som Bill Gates, Mark Zuckerberg og Pierre Omidyar [e-Bay] og bistand/utviklingsorganisasjoner som DFID-UK og Verdensbanken (WB), lover BIA-modellen aksjonærene «stor fortjeneste gjennom rask ekspansjon av en lav-ressurs, standardisert og skalerbar skolemodell som utnytter investorenes egne teknologiprodukterer. I sin årsrapport til aksjonærene for 2015 prosjekterte BIA inntekter på én milliard dollar [NOK 8,6 milliarder] av omsetningen over en tiårsperiode.»

  Forfatterne advarer: «Multinasjonale teknologigiganter som Microsoft, Dell, eBay og Facebook gjør betydelige investeringer i denne sektoren for å utnytte dette markedet og levere et omfattende sett av produkter og tjenester, inkludert datahåndtering, evalueringssystemer, læringsplaner, lærerutdanning, online-kurs og virtuelle skoler, som til slutt tar sikte på å gjøre staten overflødig som en utdanningsleverandør.»

 2. Avatar for Dias Dias says:

  “Ærede dommer til mitt forsvar vil jeg si at jeg er ikke den eneste som har stjålet”
  Tror du dette forsvaret frikjenner tiltalte?

 3. Avatar for Dias Dias says:

  De tre bukkene Bruse som skulle gå til seters og gjøre seg fete

  Det var engang tre bukker som skulle gå til seters og gjøre seg fete, og alle tre så hette de Bukken Bruse. På veien var det en bro over en foss, som de skulle over, og under den broen bodde et stort, fælt troll, med øyne som tinntallerkener, og nese så lang som et riveskaft.

  Først så kom den yngste Bukken Bruse og skulle over broen.

  Tripp trapp, tripp trapp, sa det i broen.

  “Hvem er det som tripper på mi bru?” skrek trollet.

  “Å, det er den minste Bukken Bruse; jeg skal til seters og gjøre meg fet,” sa bukken, den var så fin i målet.

  “Nå kommer jeg og tar deg,” sa trollet.

  “Å nei, ta ikke meg, for jeg er så liten jeg; bi bare litt, så kommer den mellomste Bukken Bruse, han er mye større.”

  “Ja nok,” sa trollet.

  Om en liten stund så kom den mellomste Bukken Bruse og skulle over broen.

  Tripp trapp, tripp trapp, tripp trapp, sa det i broen.

  “Hvem er det som tripper på mi bru?” skrek trollet.

  “Å, det er den mellomste Bukken Bruse, som skal til seters og gjøre seg fet,” sa bukken; den var ikke fin i målet, den.

  “Nå kommer jeg og tar deg,” sa trollet.

  “Å nei, ta ikke meg, men bi litt, så kommer den store Bukken Bruse, han er mye, mye større.”

  “Ja nok da,” sa trollet.

  Rett som det var, så kom den store Bukken Bruse.

  Tripp trapp, tripp trapp, tripp trapp, sa det i broen; den var så tung at broen både knaket og braket under den!

  “Hvem er det som tramper på mi bru?” skrek trollet.

  “Det er den store Bukken Bruse,” sa bukken, den var så grov i målet.

  “Nå kommer jeg og tar deg,” skrek trollet.

  “Ja, kom du! Jeg har to spjut, med dem skal jeg stinge dine øyne ut! Jeg har to store kampestene, med dem skal jeg knuse både marg og bene!”

  sa bukken. Og så røk den på trollet og stakk ut øynene på ham, slo sund både marg og ben, og stanget ham utfor fossen; og så gikk den til seters. Der ble bukkene så fete, så fete at de nesten ikke orket å gå hjem igjen, og er ikke fettet gått av dem, så er de det ennå.

  Og snipp snapp snute, her er det eventyret ute.

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Slik jeg forstår deg så mener du at Bill Gates er den minste av bukkene bruse og at de som i ikke har sansen for ham er troll(et).
  Hvis så er. Hvem mener du er den største av bukkene bruse?

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  BBC fikk 51,3 millioner dollar av Bill Gates, og så påstår du at dette beløpet ikke har noen betydning!

  ER DU SERIØS, ELLER DRIVER DU GJØN MED OSS?

  En tåpe spør mer enn 10 vise kan svare!

 6. Jeg er ikke koko lege, men man trenger ikke være det for å se at du lider av alvorlige sinnslidelser og er ekstremt hardt rammet av Stockholmsyndromet. Det er som jødene i konsentrasjonleirene som elsket Hitler over alt på jord.

  Hva er galt med en kontrollert presse spør du ?
  Du er jo sprøyte ravende gal gutt.

  Angående super psykopaten Bill Gates så vil han forby alt som kommer fra naturen, han produserer kjøtt som ikke er kjøtt, vil merke alle på planeten som dyr med same tatoveringer som jødene hadde i konsentrasjonleirene og vaksinere alle med en DNA vaksine som gjør alle lette å kontrollere.

  Spørsmålet er hvorfor i all verden tror Kill Bill at noen skal lytte til han ? Han er ikke utdannet til hverken lege eller noe annet … så hvorfor skal ikke en frisør, fisker eller en murer eller noe bestemme over alle i hele verden ? De har i det minste kompetanse i motsetning til Kill Bill som vil utslette verdens befolkning med vaksiner.

  Satan er på steroider om dagen for å samle flest mulig sjeler før verden går under, noen som Geirijo kaster seg i armene på han i lykkerus, mens andre må trues og selv da så går det ikke.

  Vi er i en tid der man må velge side og gud hjelpe meg så synd det er på fortapte sjeler som velger Satans høyre hånd, Gates sin side.
  Historien vil dømme dem knallhardt og Gud vil dømme dem enda hardere.

  https://www.youtube.com/watch?v=eRRxreQxlV8
 7. Som en tidligere kollega til stadighet yndet å uttrykke det (i f.m. alt han oppfattet som idioti, han var ‘ifrå Austevoll’, må veta):

  ’‘Da e so gale att da gaula!’’ . . .

 8. Avatar for INK INK says:
  https://www.youtube.com/watch?v=QcUAG6t5aN8

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere