Bill Gates og kontrollen over verdens helseorganisasjoner

0
Illustrasjon: Shutterstock

Microsoft-gründeren Bill Gates er en av verdens aller rikeste personer. Fra 1995 til 2017 sto han oppført på Forbes’ liste som nummer én på lista over de rikeste milliardærene. Da ble han forbigått av Amazon-grunnlegger Jeff Bezos. På det tidspunktet vurderte Forbes formuen til Gates til en verdi av nesten 90 milliarder dollar. Gates og kona hans etablerte i 2000 Bill & Melinda Gates Foundation, som nå er en av verdens mektigste stitelser. Vi har sett litt på makta til denne stiftelsen.

Kontroll over Verdens helseorganisasjon (WHO)?

Verdens helseorganisasjon, WHO, er en FN-organisasjon som jobber globalt med helsespørsmål. Men nettopp derfor er det så viktig å få makt over hva organisasjonen gjør og hvilke interesser den fremmer. Dette har Bill Gates opplagt forstått bedre enn de fleste.

Ifølge Wikipedia har WHO og Verdensbanken etablert det de kaller International Health Partnership (IHP+). Verdensbanken er som kjent en del av Bretton Woods-systemet som siden annen verdenskrig har vært en av garantistene for USAs globale hegemoni. Og hvem er så partnere i IHP+? Wikipedia skriver:

IHP+ has partners from around the world including developing countries, civil society organizations (CSOs) and development partners. Originally, 26 signatories including 7 countries, 18 bilateral and multilateral partners, and the Bill & Melinda Gates Foundation signed the IHP+ Global Compact.

WHO driver også noe som heter Alliance for Health Policy and Systems Research, og hvem er med i den alliansen?

De tyngste aktørene der er Bill & Melinda gates Foundation og Gavi, the Vaccine Alliance, som igjen Består av The Bill & Melinda Gates Foundation, Unicef, WHO og Verdensbanken. I tillegg har norske Norad, svenske Sida, USAID, Wellcome Trust og International Development Research Centre, Canada skutt inn store beløp. Den sistnevnte organisasjonen skriver at siden 31. mars 2019 er en av deres største bidragsytere ingen andre enn The Bill & Melinda Gates Foundation. Så har vi United Nations Foundation, og hvem er blant deres største bidragsytere? Jo, ingen ringere enn Bill & Melinda Gates Foundation. (Sammen med denne gjengen.)

Det er rart hva man kan få til dersom man har en formue på nærmere 100 milliarder dollar. For Bill og Melinda Gates har milliardene kjøpt dem kontrollerende posisjoner i verdens mektigste helseorganisasjoner.

Les: Bill Gates’ milde gaver til hvem?

I Norge behandles Bill Gates som en kongelig, og Erna Solberg har gitt over 9 milliarder norske skattekroner til organisasjonene til Gates, ikke minst til Gavi. Aftenposten skrev i 2017:

«Regjeringen har gitt flere milliarder kroner til den globale vaksinealliansen Gavi. Korrespondanse knyttet til rapportering, utbetalinger, oppfølging, evalueringer og referater har manglet i UDs arkiver.»

Selv på venstresida er det lite populært å kritisere en av verdens aller rikeste menn. Det må likevel gjøres. Vi skrev i 2014:

Profitt på helseskadelig produksjon og rovdrift

Organisasjonen GRAIN er en liten non-profit-organisasjon som sier at den jobber for å støtte småbrukere og sosiale bevegelser som kjemper for at lokalsamfunnene skal kontrollere matproduksjon som er basert på biodiversitet. De har gjennomført en større undersøkelse av investeringene til Gates Foundation, og her er noe av det de har funnet ut:

Omtrent halvparten av gavene til landbruk gikk til fire store grupperinger; CGIARs globale forskningsnettverk, internasjonale organisasjoner (Verdensbanke, FN-byråer osv.), AGRA (som er opprettet av Gates sjøl og African Agricultural Technology Foundation (AATF) med blant annet Rockefeller Foundation, USAID og Pepsico blant sine investorer. Den andre halvparten gikk til hundrevis av organisasjoner over hele verden. Blant dem gikk 80% av gavene til organisasjoner i USA og Europa, 10% til Afrika.

Investeringene til Gates Foundation
Investeringene til Gates Foundation

Gates Foundation gir til forskere og ikke til bønder, og helt spesielt gir de til forskning som legger grunnlaget for agro-business.

CGIAR er et slikt nettverk for «grønn revolusjon»-forskning. Med pengene fra Gates har nettverket fått en ny vår og nå i direkte partnerskap med frøfirmaene og produsentene av plantevernmidler.

Investerer i å smøre politikere og endre lands politikk

AGRA går direkte inn i politiske prosesser og driver fram endringer av landbrukspolitikk og reguleringsbestemmelser. I Ghana skrev AGRAs Seed Policy Action Node endringene av landets frøpolitikk. Noe liknende skjedde i Mosambik og Tanzania.

African Agricultural Technology Foundation (AATF) som langt på vei kontrolleres av Gates har fått $95 millioner til å fremme hybridmais og hybridris. De bruker også penger fra Gates til «positiv endring av folks oppfatninger» om GMO og for å drive lobbyvirksomhet for å øke bruken av GMO-produkter i Afrika. Denne påvirkninga drives særlig gjennom Open Forum on Agricultural Biotechnology.

Event 201 og ID2020

Gjennom sin krysskontroll av verdens sentrale helseorganisasjoner har også The Bill & Melinda Gates Foundation sikret seg en sentral plass når globale helsekriser diskuteres, slik som under den såkalte Event 201 som i oktober 2019 diskuterte muligheten av en kommene koronaviruspandemi. The Bill & Melinda Gates Foundation står også helt sentralt i det som kalles ID2020, som er en organisasjon som vil tvinge digital ID på alle verdens innbyggere. Denne alliansen har følgende sentrale partnere:

Accenture, Gavi, The Rockefeller Foundation og Microsoft.

Her har Gates faktisk sikret seg to av de fire viktigste setene ved bordet.

«Privat-offentlig samarbeid»

En av hovedparolene til milliardærklubben World Economic Forum er å knesette «privat-offentlig samarbeid» som prinsipp i alle FN-organisasjoner. Det betyr i realiteten at de rikeste korporasjonene i verden rykker inn og tar kontrollen over FN-organisasjonene og gjør dem til sine redskaper. Bill og Melinda Gates Foundation er modellen og fortroppen for denne politikken, og denne korte gjennomgangen som bare er basert på disse organenes egne informasjon om eierskap og partnerskap viser hvor langt dette er kommet.

Dette er klassekamp, folkens, og det er milliardærene som er de dyktigste til å føre denne klassekampen. Eller som partneren og medinvestoren til Bill Gates, Warren Buffett så poetisk har uttrykt det:

«Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrike, som fører denne krigen og vi vinner.»

Les: Milliardærklubben vil omdanne kapitalismen innen 2030

Global Redesign Initiative – vil nytegne den rådende verdensorden

Milliardærenes masterplan – The Green New Deal


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBenny Andersson, vitenskap og heltedyrkelse
Neste artikkelStille for stormen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).