Stille for stormen?

0

Av Odd Handegård.

Stillheten ser ut til å ha senket seg over vindkraftspørsmålet og delvis over den foreslåtte eksportkabelen til Skottland. Ja, i det hele tatt over norsk energipolitikk, men det er bare tilsynelatende. De som tror de vil tjene penger på f.eks. kabelen til Skottland smører nå så tjukt på at de knapt selv kan tro hva de skriver – her er det en av de ansatte i NorthConnect som forteller eventyr i Aftenposten.

Det er også blitt en ny vri på saken om vindkraftutbygging etter at «Nasjonal ramme for vindkraft på land» ganske plutselig ble lagt vekk i høst. Det kom inn over 5000 høringsuttalelsene som protesterte mot utbygging på de 13 områdene som den gang var plukket ut. Samtidig droppet regjeringen å legge saken fram for Stortinget, med det resultat at problemstillingene fra høringsuttalelsene skulle gjemmes i ei skuff. Mette Kongshem har en utmerket kronikk i Klassekampen om den ufattelige arrogansen regjeringen viser i forhold til vanlig praksis når den skrinlegger en demokratisk debatt der man har bedt om råd fra befolkningen.

I stedet har den nye energiministeren, Tina Bru (H), bestemt seg for å legge fram en stortingsmelding om «konsesjonssystemet for vindkraft». Dette er nå blitt en hastesak. En rekke møter er blitt avlyst, og fristen for uttalelser knyttet til «forbedringene» av konsesjonssystemet er faktisk i dag, 17. mars. Stortingsmeldingen skal framlegges og behandles før sommeren.

Bakgrunnen for denne tvilsomme saksbehandlingen, er at regjeringen har erkjent at vindkraftutbygging ikke har noen positive konsekvenser for andre kommuner i landet enn de aller minste, der småbeløp kan bety mye i kommunekassa. Spørsmålet er om endringer i konsesjonsordningen og i eventuelle tilskuddsordninger vil kunne endre de negative holdningene til vindkraft. Det er ikke bare Høyre som har antydet mulighetene for at tilslutning til vindkraftutbygging lokalt bør kunne kjøpes med statens og skattebetalernes penger.

Dette var et sentralt poeng i vinter også for Frp (inkl. Sylvi Listhaug den korte perioden hun var energistatsråd) og for Ap. I tillegg ser det ut til at regjeringen ser ut til å droppe tilsvarende skatter og avgifter på vindkraft som vannkrafta blir pålagt. Her er det viktig å være klar over sammenhengen vindkraftutbygging/flere eksportkabler. Flere eksportkabler vil betyr underskudd på kraft i Norge, og et avgjørende argument for en markert økt vindkraftutbygging – håper vindkraftvandalene.

Avslutningsvis legger jeg ved en nyhetssak fra avisa Nordlys: Vindkraftutbygginga på Kvaløya har fått store problemer med å fullføre utbyggingen innen fristen i 2021. Ledelsen klager over at prosjektet risikerer å miste subsidiene, og håper på utsettelse (som det er søkt om). – Jeg så forresten en annen melding for en stund siden om at subsidiene til vindkraft nå var så små at de var nesten uten betydning. Men det gjelder visst ikke Tromsø.

Jeg kan ikke si annet enn at jeg ble litt glad da jeg leste oppslaget i Nordlys – kanskje jeg er i ferd med å bli litt smålig på mine gamle dager?

Flere artikler av Odd Handegård finner du her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.