Serbiske våpen smuglet til Ukraina for bruk mot Donbass

0
Denne serbiskprodusert mortergranaten ble funnet ved fronten i Donbass. Foto: Forsvarsdepartementet i DVR.

Det har kommet nye bevis på at Ukrainas hær bruker serbiske våpen som er smuglet inn i landet i krigen i Donbass. Det er den gravende bulgarske journalisten Dilyana Gaytandzhieva som har avslørt dette på sin nettside armswatch.com.

Serbia har offisielt ikke eksportert våpen til Ukraina siden begynnelsen av den væpnede konflikten mellom Ukraina og den selverklærte folkerepublikken Donetsk (DNR). Serbiske våpen produsert i 2016 ser imidlertid ut til å bli brukt av Ukrainas hær i krigen i Donbass. Det er ikke første gang bruk av serbiske smuglervåpen blir brukt av den ukrainske hæren.

I sin første kommentar benektet den serbiske presidenten Alexander Vucic for at Serbia visste om serbiske våpen som ble eksportert til Ukraina. Ifølge Vucic ble denne spesielle våpenforsendelsen (15.000 stk.) solgt av Krusik til det private serbiske selskapet Tehnoremont som eksporterte våpnene til det polske selskapet Natan via Kypros. Ukraina ble imidlertid ikke oppgitt som sluttbruker av disse serbiske våpnene.

Lekkede dokumenter fra Krusik beviser imidlertid at Vucic lyver, og Serbia visste at Krusik-våpnene var bestemt for Ukraina. Gaytandzhieva kan legge fram faksimiler av dokumenter som beviser dette.

Da så president Vucic blir tatt i denne løgnen, måtte han innrømme at Ukraina var nevnt i avtalen, men han påsto at «Serbia advarte polakkene mot å videreeksportere til Ukraina». Og han var så opprørt over å ha bli tatt i løgn at han kalte Arms Watch for «et kloakkorgan», enda det altså var de som hadde hatt rett hele tida.

Skandalen med den illegale serbiske våpenhandelen brøt løs da Arms Watch i september 2019 avslørte at Serbia på ulovlig vis hadde smuglet våpen til krigen mot Jemen, våpen som endte opp hos Den islamske staten.

Les: – Den islamske statens våpen i Jemen kan spores til USAs regjering

Våpenhandlernes pass viser hvem som forsyner terroristene i Jemen med våpen

Bellingcat tatt i forfalskning av bevis

Dilyana Gaytandzhieva har dessuten gått til sak mot den såkalte «faktasamleren» Bellingcat fordi de har forfalsket dokumenter for å kunne baktale og sverte henne som journalist. På sin vanlige grundige måte plukker Gaytandzhieva Bellingcats forfalskninger fra hverandre bit for bit.

I norske medier, blant annet i Klassekampen, er Bellingcat blitt holdt fram som eksemplarisk i sin kamp mot desinformasjon, men grunnleggeren av Bellingcat, Eliot Higgins, er gang på gang blitt avslørt for slett arbeid.

Allerede i 2015 hadde en del av arbeidet til Higgins blitt så diskreditert at nyhetsmagasinet Der Spiegel ble nødt til å beklage at de hadde brukt stoffet fra Bellingcat. Jens Kreise, som er ekspert på forskning på digitale bilder sa til magasinet at metodene deres var «subjektive og ikke utelukkende basert på vitenskap». «Derfor er det ikke et eneste vitenskaplig forskningsdokument som siterer dem.» Bellingcats arbeid er «ikke noe mer enn å spå i teblader».

Gaytandzhieva har krevd at Bellingcat publiserer hennes dokumentasjon av deres forfalskninger. I motsatt fall vil hun gå til sak mot dem. Enten det blir sånn eller slik skal det bli interessant å se utfallet, for det som er sikkert er at Gaytandzhieva ikke gir seg og at hun har skuddsikker dokumentasjon på alt hun har skrevet.

Her er andre ting hun har avslørt:

USAs ambassade i Georgia smugler frossent blod og virus for militære formål

Diplomatisk virus – USAs laboratorium for biologiske våpen i Georgia

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.