Terrormistenkt i London tidligere dømt for terrorisme

0
Blomster på London Bridge etter terroraksjonen i 2017. Foto: Jane Rix, Shutterstock.

Den 28 år gamle Usman Khan, som ifølge London-politiet sto bak knivangrepet på London Bridge 29. november 2019 var tidligere dømt for «islamistiske terrorrelaterte forhold». Han ble løslatt på prøve i 2018, men gikk fortsatt med fotlenke.

Khan rakk å drepe en mann og en kvinne med kniv før han sjøl ble skutt og drept av politiet. Han hadde ifølge politiet deltatt i en konferanse på Cambridge University i London om rehabilitering etter fengselsopphold.

Khan tilhørte i 2012 ei gruppe med tilknytning til al-Qaida, skrev BBC da han ble dømt. Khan og hans medsammensvorne regnet seg som seriøse jihadister med langsiktige planer. Gruppa hadde blant annet planlagt å plassere bomber på toaletter i puber og klubber for å drepe eller skade vanlige folk.

Både IS og al-Qaida har anbefalt sine tilhengere om å bruke knivdrap som terrormetode. I 2016 skrev al-Qaida-magasinet Inspire om det de kalte «knivrevolusjonen», hvor de anbefalte knivstikking som en effektiv lavteknologisk måte å ramme de vantro på. ISIL-tidsskriftet Rumiyah skrev samme år til sine hellige krigere at de burde bruke kniver for å «stikke ned kuffar i Guds navn».

Bare noen timer etter drapene i London ble tre mindreårige stukket ned på Grote Marktstraat i Haag i Nederland. Politiet ser ikke bort fra at det kan dreie seg om en terrorhandling. Ofrene, som sannsynligvis var helt tilfedig valgt, kunne etter kort tid skrives ut fra sjukehuset i Haag.

Den skyldige i dette angrepet var ikke kjent da vi publiserte dette.

FN: Økt fare for terror

Nå som IS og al-Qaida langt på vei har tapt det meste av det de hadde i Syria, har de sjøl sagt at de vil rette terrorangrep mot Europa og USA. FNs terroranalytikere skriver at den nedgangen som har vært i antall terrorangrep i Vesten, kanskje ikke vil vare. Med hjemkomsten av tusenvis av slagne jihadister fra Syria vil faren kunne øke igjen, ifølge FN. Rapporten ligger her.

Ved tidspunktet for publisering hadde ingen organisasjoner tatt på seg ansvaret for noen av disse knivstikkingene.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelSerbiske våpen smuglet til Ukraina for bruk mot Donbass
Neste artikkelNorge til Nord-Korea: Gi oss deres stemme. (Men vi skal tyne dere med sanksjoner.)