Våpenhandlernes pass viser hvem som forsyner terroristene i Jemen med våpen

0
Et av de passene som viser hvem som drev våpenhandel som endte opp hos Den islamske staten i Jemen.

Lekkede dokumenter inkludert skannede pass fra våpenhandlere og myndighetspersoner fra USA, Saudi-Arabia og Emiratene avslører for første gang et internasjonalt våpenforsendelsesnettverk for militser i Jemen, inkludert terrorister fra Den islamske staten i Jemen.

Dette skriver den gravende journalisten Dilyana Gaytandzhieva. Hun har gjort et svært omfattende arbeid med å spore den illegale våpenhandelen til Jemen. Dette er tredje artikkel i serien.

Nylig mottok jeg anonymt eksplosive dokumenter fra den serbiske statseide våpenprodusenten Krusik, inkludert e-post, interne notater, kontrakter, bilder, leveringsplaner og pakkelister med store antall våpen og deres kjøpere. Blant de lekkede dokumentene fikk jeg også skannede pass av våpenhandlere og myndighetspersoner fra USA, Saudi-Arabia og Emiratene. De besøkte den serbiske våpenfabrikken for å kjøpe våpen (mortergranater og raketter) på vegne av den amerikanske regjeringen, det saudiske forsvarsdepartementet og Emiratenes hær. Noen av disse våpnene har imidlertid endt opp hos terrorister i Jemen.

Sporing av islamske statsvåpen i Jemen tilbake til deres leverandører

Serbiske mortergranater produsert av den serbiske statseide våpenfabrikken Krusik kan ofte sees i hendene på IS-terrorister i propagandavideoene deres i Jemen.

Jeg sporet tilbake to helt konkrete og store forsendelser med serbiske mortergranater med tydelige identifikasjonsmerker synlig. Jeg brukte dokumentene som ble lekket til meg fra den serbiske våpenfabrikken Krusik for å finne ut hvem som opprinnelig hadde bestilt og kjøpt disse våpnene.

De to bokstavene KV betyr at disse mortergranatene ble produsert av den serbiske våpenfabrikken Krusik (K står for Krusik og V – for Valjevo, byen der fabrikken ligger). Følgende sifre 04/18 betyr at mortergranatene er parti 04, produsert i 2018.

Ifølge dokumentene ble slike 82 mm M74HE-mortergranater av KV-parti 04/18 som vises i den islamske statens video i Jemen kjøpt av det amerikanske selskapet Alliant Techsystems LLC (et heleid datterselskap av ATK Orbital, USA) på vegne av USA Myndighetene. Sluttbrukeren som er indikert er den afghanske hæren. Våpen fra dette partiet dukker imidlertid opp med islamske stats terrorister i Jemen.

Disse mortergranatene 81 mm M72 HE KV Lot 01/18 ble kjøpt av det saudiske forsvarsdepartementet, ifølge dokumenter fra produsenten Krusik. Eksportøren var det serbiske private selskapet GIM, representert av den serbiske innenriksministeren Nebojsa Stefanivics far – Branko Stefanovic. Foruten å være innenriksminister, er sønnen Nebojsa Stefanivic også visestatsminister i Serbia.

(Her følger en stor mengde faksimiler av dokumenter som viser alt dette i klartekst, se originalartikkelen.)

GIM signerte fire kontrakter med Saudi-Arabia for levering av 517.000 stk. av mortergranater fra Krusik (en kontrakt – henholdsvis i 2016, og tre kontrakter – i 2018). Eksportøren fra Serbia var GIM og importørene i Saudi-Arabia var to private selskaper: Rinad Al Jazira, Saudi-Arabia og Larkmont Holdings LTD, et offshore-selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene. Sluttbrukeren var forsvarsdepartementet i Saudi-Arabia.

Et GIM-brev av 27. april 2017 til Krusik lister opp navnene på tre GIM-representanter og tre Raniad Al Jazira-ansatte som besøkte våpenfabrikken for å inspisere og godta de bestilte våpnene. Blant GIM-representantene var Branko Stefanovic. De tre saudiske representantene som var oppført var Muhammad Abdulkareem Alhassan (en saudisk statsborger), Chadi Chaarani (en libanesisk statsborger med kanadisk pass), og Zeid Haidar Abdel Rahman Madi (en jordansk statsborger). Passene deres er også knyttet til brevet som GIM ønsket tillatelse fra Krusik til å få tilgang til det militære anlegget.

Korrupsjon

GIM kjøpte våpen fra det serbiske statseide selskapet Krusik til en mye lavere pris enn andre kunder fra Krusik, noe som reiser spørsmål om det statseide selskapet ble bedratt av disse avtalene. Ikke bare endte disse våpnene med den islamske staten i Jemen, men de ble også kjøpt av GIM (selskapet representert av den serbiske visestatsministerens far) til en mye lavere pris enn den prisen opprinnelig ble tilbudt av Krusik, slik interne dokumenter viser.

Ifølge de lekkede dokumentene er den statseide våpenprodusenten Krusik blitt bedratt for hundretusenvis av dollar med vilje til fordel for det private våpenselskapet GIM.

Diplomatiske kamper med våpen

Våpnene ble eksportert fra GIM til Saudi-Arabia direkte på Silk Way Airlines-flyvninger, eller sjøveien fra havnen i Burgas i Bulgaria til Jeddah i Saudi-Arabia.

Silk Way Airlines, som det saudiske forsvarsdepartementet ga i oppdrag å frakte de serbiske våpnene på diplomatiske flyvninger, er et statlig styrt selskap i Azeri. Diplomatiske notater, som ble lekket til meg i 2017, avslørte at Silk Way Airlines gjennomførte 350 diplomatiske flyvninger med våpen for terrorister i Syria, Afghanistan, Jemen og Afrika. Flyvningene ble chartret av Pentagon, Saudi Arabia og Emiratene. Diplomatiske flyvninger er unntatt inspeksjoner og flyregninger. Det samme flyselskapet, Silk Way Airlines, ble chartret av Pentagon for å frakte serbiske mortergranater til Afghanistan 8. mai 2018. Slike våpen fra samme parti som de som ble transportert til Afghanistan, dukket opp i en nylig Islamsk statsvideo i Jemen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.