Jonas Gahr Støre begriper ikke det folket han vil styre

0
Jonas Gahr Støre skal igjen tale på 1. mai. Hans egne uttalelser viser at han ikke begriper noenting av det folket han skal tale til. Shutterstock.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var i forrige uke i Lofoten, på besøk hos lokale ordførerkandidater. Der avskrev Støre at det finnes en konflikt mellom by og land i Norge. Støre peker i et intervju med Aftenposten på det han mener er kunstige motsetninger mellom distriktene og en påstått elite i Oslo. Dette skriver avisa Nordlys på lederplass. Nordlys fortsetter:

Dette er et underlig budskap fra Arbeiderpartiets leder. Hvis Støre ikke vil ta inn over seg reelle interessemotsetninger mellom sentrum og periferi, har partiet enda større problemer enn det vi hittil har trodd.

Partilederens analyse er til forveksling lik det andre sentrale meningsdannere i Oslo fremmer.  Den er historieløs, og preget av en grunntone der kritikk mot sentralmakten i Oslo blir utdefinert som uopplyst periferipopulisme. 
Realiteten er at vi på en rekke politikkområder, ikke minst i klimapolitikken, ser at skillelinjene mellom Oslo og utkantene blir stadig mer synlige. Det gjelder ikke minst definisjonsmakten i den offentlige debatten. Det er for eksempel helt meningsløst at befolkningen i Nord-Norge nå skal påføres dårlig samvittighet fordi man benytter fly. Nord-Norge har ikke et CO 2-fritt alternativ i form av jernbane, noe som ikke ser ut til å bekymre verken Støre eller andre rikspolitikere nevneverdig.  

Arbeiderpartiets største utfordring er at meningsmålingene viser hvordan velgerne i Nord-Norge tviler på om følelsen av avmakt i distriktene ville vært annerledes med Ap i regjering.

Nei, det er helt opplagt at mangemillionæren Jonas Gahr Støre, som sjøl har sagt at han føler seg på linje med Emmanuel Macron i Frankrike, ikke har den minste forståelse for det folket han ønsker å styre. Han hører til den urbane økonomiske eliten som Christopher Guilluy beskriver i intervjuet med nettavisa spiked, som vi gjengir på steigan.no. Han sier blant annet om denne eliten:

Ikke bare har de enorme fordeler av den globaliserte økonomien, men de har også produsert en dominerende kulturell tenkemåte som ekskluderer arbeiderklassen. Tenk på Hillary Clintons utsagn om «the deploreables». Det samme synet på arbeiderklassen finnes i Frankrike og Storbritannia.

Jonas Gahr Støre trives bedre sammen med den korrupte Hillary Clinton enn blant the deploreables.

Akkurat som i Frankrike skjer opprøret fra arbeiderklassen i utkantene, langt fra maktsentrene i Oslo. Det er i utkantene opprøret mot Acer kom. Det er der det kjempes hardest mot bomringene og det er der det folkelige opprøret mot vindindustrien kommer. For folk som Støre er dette helt ubegripelig, ja så ubegripelig at han nekter for at det finnes noen motsetning mellom elitene i Oslo og distriktene. Han er altså like uvitende om sitt eget folk som sitt forbilde i Frankrike.

Og fortsatt er det noen som presterer å regne ham til «venstresida».

Les:Acer: AP-millionærene mot fagbevegelsen

Krafta er vår! – høyspent arbeideropprør i emning

– Folkeopprør mot vindkraft på gang

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelFN: Dødstallene i Jemen vil overstige 230.000 ved slutten av 2019
Neste artikkelWomen’s March angriper Tulsi Gabbard
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).