Jonas Gahr Støre begriper ikke det folket han vil styre

4
Jonas Gahr Støre skal igjen tale på 1. mai. Hans egne uttalelser viser at han ikke begriper noenting av det folket han skal tale til. Shutterstock.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var i forrige uke i Lofoten, på besøk hos lokale ordførerkandidater. Der avskrev Støre at det finnes en konflikt mellom by og land i Norge. Støre peker i et intervju med Aftenposten på det han mener er kunstige motsetninger mellom distriktene og en påstått elite i Oslo. Dette skriver avisa Nordlys på lederplass. Nordlys fortsetter:

Dette er et underlig budskap fra Arbeiderpartiets leder. Hvis Støre ikke vil ta inn over seg reelle interessemotsetninger mellom sentrum og periferi, har partiet enda større problemer enn det vi hittil har trodd.

Partilederens analyse er til forveksling lik det andre sentrale meningsdannere i Oslo fremmer.  Den er historieløs, og preget av en grunntone der kritikk mot sentralmakten i Oslo blir utdefinert som uopplyst periferipopulisme. 
Realiteten er at vi på en rekke politikkområder, ikke minst i klimapolitikken, ser at skillelinjene mellom Oslo og utkantene blir stadig mer synlige. Det gjelder ikke minst definisjonsmakten i den offentlige debatten. Det er for eksempel helt meningsløst at befolkningen i Nord-Norge nå skal påføres dårlig samvittighet fordi man benytter fly. Nord-Norge har ikke et CO 2-fritt alternativ i form av jernbane, noe som ikke ser ut til å bekymre verken Støre eller andre rikspolitikere nevneverdig.  

Arbeiderpartiets største utfordring er at meningsmålingene viser hvordan velgerne i Nord-Norge tviler på om følelsen av avmakt i distriktene ville vært annerledes med Ap i regjering.

Nei, det er helt opplagt at mangemillionæren Jonas Gahr Støre, som sjøl har sagt at han føler seg på linje med Emmanuel Macron i Frankrike, ikke har den minste forståelse for det folket han ønsker å styre. Han hører til den urbane økonomiske eliten som Christopher Guilluy beskriver i intervjuet med nettavisa spiked, som vi gjengir på steigan.no. Han sier blant annet om denne eliten:

Ikke bare har de enorme fordeler av den globaliserte økonomien, men de har også produsert en dominerende kulturell tenkemåte som ekskluderer arbeiderklassen. Tenk på Hillary Clintons utsagn om «the deploreables». Det samme synet på arbeiderklassen finnes i Frankrike og Storbritannia.

Jonas Gahr Støre trives bedre sammen med den korrupte Hillary Clinton enn blant the deploreables.

Akkurat som i Frankrike skjer opprøret fra arbeiderklassen i utkantene, langt fra maktsentrene i Oslo. Det er i utkantene opprøret mot Acer kom. Det er der det kjempes hardest mot bomringene og det er der det folkelige opprøret mot vindindustrien kommer. For folk som Støre er dette helt ubegripelig, ja så ubegripelig at han nekter for at det finnes noen motsetning mellom elitene i Oslo og distriktene. Han er altså like uvitende om sitt eget folk som sitt forbilde i Frankrike.

Og fortsatt er det noen som presterer å regne ham til «venstresida».

Les:Acer: AP-millionærene mot fagbevegelsen

Krafta er vår! – høyspent arbeideropprør i emning

– Folkeopprør mot vindkraft på gang

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg vil anbefale Gahr Støre å ta sommerjobb som renholder, gjerne på Stortinget, - det brukte en av min tidligere sjefer å gjøre- sånn at han skulle ha litt kontakt med de han sjefet over.
  Det ga konkrete resultater - i at det åpnet for den mest vellykkede omorganiseringen, jeg har vært borti.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Lille Jonas har jo gått en god skole hos fru Vi-er-i-ferd-med-å-miste-kontroll-over-hva-folket-blir-fortalt.
  De gidder knapt å late som om de bryr seg.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Ta feks saken med energispørsmål.
  Vanlig folk, borettslag, bedrifter og organisasjoner (vi kan si vanlig folk) gjennomfører tiltak som har en positiv virkning på energispørsmålet. De etterisolerer bygninger og hus, de installerer varmevekslere og varmepumper og siden 2016 har det også skjedd en kraftig økning i installasjon av solcellepaneler også her i Norge. Norge fikk sitt første bølgekraftverk i 2017. (Tilsammmen finnes det nå en million varmepumper i Norge som fremskaffer noe slikt som 14 TWh i varmeenergi til bla husoppvarming, i 2018 ble det installert 100.000 nye varmepumper og det samme ligger an til å skje også i 2019). Mye av dette går helt under radaren i dagens energidiskusjon.

  Storkapitalen derimot kan ikke investere i feks installasjon av varmepumper og solcellepaneler i folks private hus. Skal storkapitalen investere i noen så må det feks være i form av etablering av vindmølleparker. Ulempen med dette er at det krever at strømprisen i Norge må være høy for at dette skal kunne skje uten subsidier. Samtidig må strømnettet utbygges, noe som gjør at også nettleien i Norge øker. Samtidig er planen å bygge flere nye utenlandskabler. Alt dette kan føre til avindustrialisering av Norge pga økt strømpris og økt nettleie, vi riskerer at veldig mye av kraftkrevende industri vil bli lagt ned her i landet. For å skaffe landet eksportinntekter i framtiden kan landet bli tvunget til å bygge vindmølleparker over det ganske land og å bygge ut alt som er av vannkraft. Velkommen til det grønne helvete og til Norge som fattig energi-koloni vil jeg si.

 4. Skulle AP etter Nordli plasseres på valg-barometerne på NRK, TV2 og i avisene etter politikk, skal de ligge blant de borgerlige i den blå blokken. AP har fremdeles en arbeiderparti-retorikk, men Støre glemmer seg nå og da, og da avslører han seg som storkapitalens politiker.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere