FN: Dødstallene i Jemen vil overstige 230.000 ved slutten av 2019

0
Undervisningen fortsetter i en utbombet skole i Jemen. Våre alliertes krig mot det fattige landet rammer hundretusener og millioner av vanlige mennesker, ikke minst barn. Shutterstock.

140 000 av de døde så langt er barn.

Av James Reini.

Ved slutten av 2019 vil krigshandlingene i Jemen ha krevd rundt 102 .000 menneskeliv ifølge nye tall fra FN. Det antyder at krigen har drept langt flere enn det tidligere har vært rapportert om.

En rapport fra en FN-kommisjon ved universitetet i Denver har også avdekket at flere jemenitter dør av sult, sykdommer og mangel på helseklinikker og annen infrastruktur enn av krigshandlinger.

Rundt 131.000 jemenitter vil ha dødd av disse side-effektene mellom begynnelsen av 2015 og slutten av 2019. Dette ifølge en 68 siders undersøkelse kalt Evaluering av virkningen av krigen som foregår i Jemen.

Det samlete tallet fra krigshandlinger og sykdommer vil være 230.000, eller 0,8 prosent av den 30 millioner store befolkningen i Jemen.

Forskere har også sagt at disse fem årene med konflikt vil ha kostet Jemens økonomi 89 milliarder dollar.

«Dette er verre en det man hadde forventet», sier Jonathan Moyer, en assisterende professor og ledende forfatter av rapporten, til Middle East Eye.

«Dette er et av de høyeste tallene fra indre konflikter siden slutten på den kalde krigen. Det kan sammenliknes med Irak, Sierra Leone, Liberia og Den Demokratiske Republikken Kongo – konflikter med virkning på utviklingen som vil vare i generasjoner». 

Ifølge Moyer er det store flertallet av ofrene i Jemen-konflikten barn under fem år. Rapporten forteller at et barn dør av krig og krigens sideeffekter hvert 11 minutt og 54 sekunder.

«Mer kan gjøres for å stanse denne konflikten, og mer bør gjøres».

Moyers team har også kommet med framtids-vurdering, der de regner med at tapene for Jemen bare vil øke dersom krigen fortsetter fram til 2030.

Dersom kampene fortsetter så lenge vil dødstallene stige til 1,8 millioner, økonomien vil ha tapt 657 milliarder dollar. 84 prosent av jemenittene vil være underernært og 71 prosent av dem vil leve i ekstrem fattigdom.

«Den pågående konflikten i Jemen har allerede satt utviklingen i landet tilbake 21 år», sa FNs talsmann Stephane Dujarric.

«Studien advarer om en stadig økende virkning av konflikten på befolkningens utvikling. Den regner med at om krigen slutter i 2022, så vil landets utvikling ha blitt satt tilbake 26 år. Det er nesten en generasjon», sa Dujarric.

Det er Saudi-Arabia som leder den vestlig-støttete militære koalisjonen som invaderte Jemen i 2015. De ville gjeninnsette regjeringen til president Abn Rabbuh Mansour Hadi som ble sparket fra makten av Houthi-opprørere i hovedstaden Sana i 2014.

Opprinnelig publisert på Checkpointasia. Oversatt av Ingunn Kvil Gamst og publisert på Derimot.no.


Saudi-Arabia massakrerte skolebarn igjen – medier og politikere ser en annen vei


steigan.no er det norske massemediet som oftest og lengst har dekket krigen mot Jemen. Les mer her.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel­ – De gule vestene er ustoppelige
Neste artikkelJonas Gahr Støre begriper ikke det folket han vil styre