Støre sammenlikner seg med nyliberalisten Macron

27
Etter at Emmanuel Macron var valgt erklærte Jonas Gahr Støre at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Mangemillionæren Jonas Gahr Støre, som visstnok skal være «venstresidas kandidat» ved valget i september, viser hvilken retning hans sympatier ligger. I et intervju med Aftenposten sier han at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Støre peker på fire punkter som understreker det han mener:

1 «– Etter valget har Macron brukt mye tid på partene i arbeidslivet og vektlegger det å skape en dialog.»

2 «Macron ønsker brede, progressive løsninger» til tross for at han har rent flertall i parlamentet.

3 «Macrons klare avvisning av ytre høyre.»

4 «Macron ser Europa som en mulighet, ikke som en syndebukk.»

For en annen politiker kunne man kanskje bruke språkvansker som formildende forklaring, men ikke for Støre. Som kjent snakker og leser han fransk. Han vet derfor utmerket godt hva Macron står for.

Det var Macron som totalt demonterte Arbeiderpartiets franske søsterparti, Parti Socialiste. Den tidligere ansatte i bankhuset Rothschild var økonomiminister i Sosialistpartiets regjering. Der gjorde han seg bemerket  og raskt forhatt i fagbevegelsen for sin loi Macron (2015) som tok sikte på drastisk å redusere offentlige tjenester og erstatte dem med private, og for å knekke arbeidstidsbegrensningene i tariffavtalene. Til og med i det svært borgerlige Sosialistpartiet ble dette stram kost, og loven måtte tvinges gjennom i parlamentet ved dekret. Tusenvis av arbeidere demonstrerte mot denne loven som de med god grunn oppfattet som en arbeiderfiendtlig lov.

Det er vel dette Støre kaller «dialog i arbeidslivet».

Le Groupe Edmond de Rothschild er et av verdens mektigste finanshus, en finanskapitalistenes bank.  Det var derfra Macron kom, og folk derfra er blant hans nærmeste rådgivere.

Jo, Macron har snakket med fagforeningslederne, og den samtalen gikk ikke bedre enn av fagbevegelsen CGT lyser til landsomfattende streik mot Macrons Code du Travail 12. september.

Det har vært mye hemmelighetskremmeri fra Macrons side om hva reformene hans vil gå ut på. Men det handler om såkalte reformer som vil redusere fagforeningenes posisjoner både i bedriftene og på landsplan, gjøre det lettere å si opp ansatte og redusere offentlige utgifter.

Når det gjelder «brede progressive løsninger», så fikk Frankrike en forsmak på dette da Macron banket igjennom støtte til sine reformer i parlamentet med stemmene til sitt eget La République En Marche (LREM) og høyrepartiet republikanerne. Det som er igjen av hans gamle sosialistparti i Nouvelle Gauche, samt La France Insoumise og kommunistene stemte imot.

Når det gjelder Macrons «Europa som mulighet», så handler det om mer sentralisme, om å frata nasjonalstatene makta over egne budsjetter gjennom en finansminister for eurosonen og mer satsing på militarisering og «integrasjon av den europeiske militærindustrien».

Jonas Gahr Støre har klasseinstiktene på plass. Når han sympatiserer med bankenes mann i Paris, skyldes det ingen språkvansker. Han har oppriktig og djup sympati med det nyliberale prosjektet Macron står for. Vi tror Støre har rett. Hans politikk trekker i retning av Macron.

Dette er den europeiske overklassens prosjekt. De som har problemer med dette er de som ønsker å framstille Støre som «venstresidas kandidat». 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. BALLADEN OM JONAS GAHR STØRE
  (Mel. «Balladen om Morgan Kane»)

  Født i august 1960. Oslo Vest.
  Fikk en sølvskje til sin aller første fest.
  Kastet inn på villamoens grønne gress.
  Der en gutt må gå i kortbukser med press.
  Jonas Gahr Støre var hans navn.

  Langt der vest må hver mann lære sobert sprog.
  Samt ha sløyfen klar til 17de mai-opptog.
  Far var skipsmekler, mor bibliotekar.
  Familieformuen var sprængstof – o m den var!
  Jonas Gahr Støre var hans navn.

  Sine ferdigheter solgte han til sist.
  Og at v i betaler lønna hans er trist.
  Han fikk lurt oss alle inn i EØS.
  Men å kalle blått for rødt er knapt no’ ess.
  Jonas Gahr Støre var hans navn.

  .

 2. Man kan tillägga att Hollandes avgående regering var språngbrädan för Macron. Han var statsråd i den regeringen och tajmade sitt avhopp perfekt. Socialistpartiet har så att säga själv skapat förutsättningarna för sitt débacle. Givetivs borde Hollande inte gett Macron ett viktigt uppdrag i sin regering. Men båda kom ju ur samma värld, en värld som ligger ljusår från deras väljare.

  • Kjærligheten finner iblant terrenget åpent, dvs. uten grenser. Jeg synes fortsatt det er direkte ufint, og langt fra legitimt å stemple Macrons hustru som du gjør. «Fortsatt», fordi jeg har reagert tidligere på slik «name»-calling. Det tjener ikke til noe. Når det gjelder Støre, var dette rett så oppklarende: Solen brøt igjennom, piloter med sine «spraybokser tok samtidig ferie fra gangsternes vær-eksperimenter en stakket stund. Jeg sier «gangsternes», den rette betegnelsen er vel «the banksters».

   UK-medier: !**!

    • Hvis en mann hadde giftet seg med ei adoptivdatter f x som han innledet et forhold til fra hun var 15 syns du da det er helt greit og bare kjærlighet? Hvor går grensa? Har kompiser som opplevde at moren deres innledet et seksuelt forhold til adoptivsønnen sin fra han var 15 og giftet seg på dagen han ble 18. Hun var over 40 på daværende tidspunkt. Når man er 18 er man vertfall myndig og likeverdige personer. Det jeg har problemer med er det som skjedde før det og måten det skjer på.Hun var og bestevenninde med sjefen for barneverntjenesten i en nordnorsk kommune. Er det plutselig greit at autoritære omsorgspersoner innleder seksuelle forhold til de som de skal beskytte? Og hvorfor er det galt å stille spm ved dette?

 3. Omveltningen i Arbeiderpartiet skjedde med Gro Harlem Brundtland og kretsen rundt henne. Deretter har det bare blitt mer høyrepolitikk. Arbeiderpartiet har ikke en plass på den politiske venstresiden, men jobber systematisk for tilpasning til EUs markedsliberalisme. Det er i dag liten forskjell på Høyre og Arbeiderpartiet. Kanskje de skal gå sammen om en storkoalisjon etter valget. Det vil gi dem muligheten til å gjennomføre sine markedsliberalistiske politikk uten problemer med SP, SV eller Rødt. La det være klart, – det beste er at Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre opplever et sviende nederlag ved årets stortingsvalg.

  Høyre er klare på sitt standpunkt til EU. Full deltakelse i EUs føderale og markedsliberale prosjekt, gir Høyre store muligheter til å føre høyrepolitikk. Det er et realt standpunkt. Arbeiderpartiet snakker om folkestyre og faglige rettigheter, men i realiteten er de på linje med Høyre. Det er ikke et realt standpunkt, men en falsk politikk i forhold til kravene fra de fagorganiserte og folk flest. Jonas Gahr Støre ble avslørt når Arbeiderpartiet stemte i mot kravene fra LO-kongressen under behandlingen i Stortinget. Velgerne må avvise den slags falske dobbeltspill fra Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

  Det finnes alternativer som Rødt, SV og SP, sjøl om de to siste har blod på hendene etter deres godkjennelse av norsk deltakelse i terrorbombingen av Libya og krigene i Afghanistan, Irak og Syria. Etter fire år med Høyre-Arbeiderparti-regjering kommer historiens dom over de markedsliberalistiske partiene, som har styrt etter EUs program, i strid med folkeviljen. Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil ikke lengre ha folks tillit og er dømt til en framtidig tilværelse som et lite miniparti på linje med enkelte av deres meningsfeller i Europa. Vi trenger en politisk revolusjon. Det kan skje ved årets valg eller etter fire år med EUs politikk fra en storkoalisjon av Høyre og Arbeiderpartiet, noe som vil føre til en krisemaksimering fram til valget i 2021. La det være klart, – folk som Jonas Gahr Støre og kretsen rundt han, har ingen plass i norsk politikk.

 4. Må innrømme at jeg har problemer med å forstå hva Støre sier og mener.

  1 «– Etter valget har Macron brukt mye tid på partene i arbeidslivet og vektlegger det å skape en dialog.» Skape dialog, hva er det? Er det noe politikerne bruker mye tid på er det nettopp dialog og babling, så intet nytt fra verken Macron eller Støre.

  2 «Macron ønsker brede, progressive løsninger» til tross for at han har rent flertall i parlamentet. Hva er brede, progressive løsninger?

  3 «Macrons klare avvisning av ytre høyre.» Hva skal Støre gjøre med dette og hvorfor er det relevant for Støre og Ap, da Norges ytre høyrepartier er mikroskopiske? Bare tøys fra Støre med andre ord.

  4 «Macron ser Europa som en mulighet, ikke som en syndebukk.» Europa er et kontinent og landområde, og kan umulig være en syndebukk, men det kan de oppnevnte EU-byråkratene, som da selvfølgelig ikke nevnes. Hva mener Macron og Støre med at Europe er en mulighet? En mulighet for hva og for hvem? Tåkeprat fra de begge.

 5. Er det slik at Støre sender ut en slags invitasjon til høyre-siden om å danne en storkoalisjon eller kriseforlik mellom Ap og Høyre etter valget med seg selv som statsminister? Det at Støre stiller seg positiv til Macron appellerer nok til de såkalte lilla-velgerne som flyter mellom Ap og Høyre. Dette utspill kan sikre at Støre blir statsminister etter valget.

  Vi befinner oss ikke lenger i normale tider. For høyre-kreftene er det aller viktigste at Storting og regjering fører høyre-politikk fremfor hvem som blir statsminister etter valget (Støre eller Solberg).

  Ideelt skulle Rødt, SV og SP ha vært såpass store slik at Ap ikke kan klare å få flertall sammen med Høyre (eller Ap sammen høyre-siden). Om ikke annet bør det være viktig at Stortinget ikke får et 3/4 flertall som kan slutte seg til slikt som EUs nye energiunion eller eventuelt melde Norge inn i EU (obs: dette med folkeavstemming står det vel ikke noe om i grunnloven). Medlemskap i EU betyr automatisk også overgang til euro og er veldig alvorlig.

  En allianse mot EU-medlemskap vil trolig bestå av: Rødt, SV, Sp, Krf (og MDG?) og etter valget til høsten er det godt mulig at disse partier vil få mer enn 1/4 av representantene på Stortinget og således kan stoppe eventuell innmelding i EU eller i EUs energiunion. Tenk om det hadde vært mulig å få folk til å ane (eller frykte) at valget til høsten egentlig dreier seg om å stoppe at høyresiden melder Norge inn i EU!?

  • Folkeavstemninger i Norge skjer via særlover, som vedtas ad hoc i Stortinget.

   Seks ganger hittil: Om monarki/republikk, (ja) og så for/mot kong Haakon (ja) 1905, for/mot alkoholforbud (ja) 1917, mot/for alkoholforbud (nei) 1927, for/mot EF(EU) (nei) 1972, for/mot EU 1994 (nei).

   Ikke helt Sveits her. Men «demokrati» kaller vi oss, med påvirkning på noen få beslutningstakere hvert 2. år. Takk. #-]

   Gahr VerStøren er dessuten krigsforbryter (Libya) etter Grunnlovens § 25, samt FN-paktens art. 2, for å ha sendt Norge i angrepskrig mot Libya uten stortingsvedtak.

   Samme type krigsforbrytelse, nå i Syria, som Gerna Smørberg står bak sammen med Line Er-rik-sånn Sør-eide.

 6. Godt sagt, pinlig treffende.
  Ja Støre er flink til å ordlegge seg i begreper og vendinger, som han vet partiets velgere kjenner igjen og liker å høre. Det eneste konkrete valgløfte Ap imidlertid har gitt velgerne er en skatteskjerping på15 milliarder kroner. Og jeg er redd dette i praksis vil medføre at folk med snittinntekt skal fylle opp den skattelette som allerede er gitt til de rikeste. At løftet ble presentert lenge før valget har nok sammenheng med et håp om at folk flest har glemt, eller godtatt dette nå, sjokket har lagt seg.

  Støre sosialdemokrat? Ja, dersom sosialdemokrat i vår tid kan kobles til en mangemillionær som har vokst opp fjernt fra vanlige folks arbeid og hverdag, og som er tilhenger av å belaste landets arbeiderklasse med urettferdig konkurranse fra lavkostland. Og dersom det å være sosialdemokrat har blitt til et annet ord for egentlig å være tilhenger av globalisering og uregulert markedsøkonomi.

  • Møte med integritet og mot er stort. Er det bare Hollywood som kan by på slikt. Hollywood med dramaturger som iblant agerer som imperialistenes tjenere. Må vi virkelig til kinosalen for å få se noe annet enn ledere iført – ingenting.

   Takk for klippet. Menneskers tilkortkommenhet kan generelt tilgis. Men ledere av land (et godt eksempel er jo Norge) som i mange tiår har konspirert mot, og manipulert sin egen befolkning derimot, på vegne av fremmende makter …. vi har en betegnelse på dem …. en rett så riktig en ….

 7. Arbeiderpartiet bør finne seg et annet navn, for navnet indikerer at det representerer arbeiderklassen, og det gjør det ikke lenger. APs ledelse med Støre vil inn i EU, et CIA prosjekt som vi nå vet etter at CIA dokumentene om det ble frigitt. EU dreier seg om å introdusere den amerikanske inkarnasjonen av kapitalismen i Europa i en sosialdemokratisk forkledning etter litt etter litt metoden.

  EU er en markedsliberal monetær union, med fri flyt av kapital og (billigste) arbeidskraft, ikke en sosial eller kulturell union, det er noe som sosialdemokrater tilla EU. Union høres jo ut som alle for en, og en for alle, og de rike landene skulle løfte de dårligstilte landene opp til sitt nivå. Nå som EU har vært i drift i mange år, ser vi at arbeiderklassen i Vest Europa må jobbe mer for dårligere lønn og vilkår, og deres sosiale sikkerhetsnett klippes i stykker år for år.

  Og de utkonkurreres på lønn fra billigere arbeidskraft fra medlemsland fra Øst Europa. Samtidig skrumper middelklassen inn, og de rikere blir rikere, veldig mye rikere. Dette har vi sett før, i flere tiår i fra USA. For EU når det er fullbyrdet, blir som et Europas Forente Stater. Det er den samme familien av finansfyrster som kontrollerer USA som vil kontrollere Europa.

  Støre fikk polakker til å male huset, ikke en norsk malemester. Eiendomsprosjektet han investerte i brøt arbeidsmiljøloven, og billigste leilighet på 36 kvm har en prislapp på 1,9 millioner er ikke for arbeiderklassen heller. Jagland ble leder av Europarådet som skal fullføre et markedsliberalistisk EU, mot en fyrstelig skattefri lønn, herskapsbolig med tjenerstab og limousin med sjåfør.
  Stoltenberg har som leder av NATO sørget for salg av våpen for amerikanske krigsvåpen-produsenter for mange hundre milliarder dollar, ved å presse NATO land til å bruke mer penger av BNP på våpen, og hjelpe USA til å bygge et fiendebilde av Russland og Kina for å rettferdiggjøre det.

  Hele arbeiderpartiets ledelse virker nå for USA basert global storkapital som er arbeiderklassens verste fiende. Valget til høsten bør dreide seg om å unngå at AP får flertall med noen for å få Norge inn i EU.

  • Men hva skal vi stemme da, for å unngå mer EU-f**skap? Partier på vestresida som er mot EØS men for ‘generøs’ innvandring, bidrar på sikt til å senke velferdsstaten, og i praksis åpne for mer kriminalitet og seksuell vold. I Sverige er nå hver 3. kvinne redd for å gå ut.
   I visse årsklasser er det i Sverige 5 menn pr. 4 kvinner – det er skjevere kjønnsfordeling enn i Kina. For mange unge menn (og dertil uten arbeid, mange av dem!) i et samfunn skaper uro og aggresjon, det er forsket på dette.

   Med andre ord dårlig livskvalitet også med venstresiden!
   Og har MDG reflektert over den økologiske belastningen det er å importere masse nye mennesker til et høykostland med kaldt klima?

 8. Manuel Macron ble foretrukket av 24,0 prosent av franske velgere i første valgomgang i presidentvalget, med en valgdeltakelse på 77,8 prosent, og partiet hans fikk 32,3 prosent av velgerne i første omgang av parlamentsvalget, med en valgdeltakelse på 48,7 prosent. Jeremy Corbyns Labour fikk 40,0 prosent av britiske velgere i parlamentsvalget med en valgdeltakelse på 68,8 prosent. Støre foretrekker Macrons framfor Corbyns politikk, og vil da ögså få en prosentvis valgoppslutning og velgerentusiasme som minner om Macrons, ikke Corbyns. Uheldigvis for Støre, vil han ikke møte Sylvi Listhaug i noen andre valgomgang.

 9. «Tilgi dem ikke.De vet hva de gjør.»
  Dagsavisen skriver d.d. om stortingsrepresentantenes framtidige årslønn på over 1 mill.Rødts leder mener dette kan endres ved kronetillegg-ikke prosent.
  Jaggu sa jeg smør.MSM er stappfult av artiker om «prekariatet» og om den første generasjon som får det dårigere enn foreldregenerasjonen.Det vil stortingsrepresentantene ikke ha noe av,for sine barn.Det er de samme,som i samlet flokk vet hvor det bærer.De har konstruert et pensjonssysstem med max.-ytelser i Folketrygden under 1/3 av deres planlagte lønninger.»Økonomien kan ikke bære mer.»
  Nei.Og trangere blir det.For de som får max folketrygd-er de som tjener opp til 7,1 G pr år.Helst hele arbeidslivet.
  D.v.s . at alle som tjener mer enn ca.650.000 pr. år,og mange andre,må ordne private pensjoner.Det vil de gjøre.Og de vil ordne mye annet privat også.Skoler med riktig elevgrunnlag f.eks.Og boligområder uten bråkete ungdomsflokker.

  Rikmannsghettoer,er det de planlegger.

  Og de bejubles fra CIVITA,som mener global omfordeling er bra-for de fleste da.Sammen med mer eller mindre venstreorienterte tilhengere av også nasjonal omfordeling.Mere skatt -og kanskje borgerlønn ,som antydet annet sted her hos Steigan.

  Dessverre.Her blir det alles kamp for seg ,sine og sitt.

  Ingen partikonstellasjon eller koalisjon vil -fjerne de 4 friheter.Alle.Hvor er banknasjonaliseringen?

  Ingenting nytter,om det ikke meisles ut krav som setter den norske stat i stand til å dra Norge ut av Globalistenes klør.
  Men det ser dårlig ut,når det enten er EU,NATO eller FN som skal bestemme de overordnede mål.Og at «våre forpliktelser» skal gjelde alle jordens folk-uten forrang for arbeideklassen,hverken den egne eller de -migrerende.

  Det mest spennende med det forestående valg er-hvor mange som gidder delta.

 10. […] Den volden som politihæren til Macron nå bruker mot ubevæpnede og fredelige demonstranter er helt ekstrem. Se denne videoen og spør deg selv: Ville ikke andre regjeringer bli kalt «regimer» hvis de foretok seg noe sånt? Og ville ikke presidenten vært oppnevt til månedens «diktator»? Og hva sier forresten Macrons beundrere her hjemme, slik som Jonas Gahr Støre? […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.