Iran nekter å bøye seg for USAs økonomiske krig

5
I en eventuell krig mellom US/Israel og Iran truer Iran med å stenge Hormuz-stredet. Det vil sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien.

USA fører en hensynsløs økonomisk krig mot Iran. Utenriksminister Mike Pompeo, han som innrømte å ha stjålet, svindlet og løyet, sa 22. april 2019 at USA ønsker å redusere Irans oljeeksport til null.

Dette er en av de mest vidtrekkende økonomiske krigserklæringene som er utstedt i nyere tid. Og den er naturligvis fullstendig i strid med alt som heter internasjonal lov.

USA har som eneste av underskriverne av atomavtalen med Iran trukket seg fra den og Washington ønsker nå virkelig å strupe Irans økonomi. (De andre underskriverne er Kina, India, Japan, Sør-Korea, Taiwan, Tyrkia, Italia og Hellas.) De nye og skarpere sanksjonene skal gjelde fra 1. mai 2019 og de skal også ramme tredjeland som handler med Iran.

Irans øverste leder Ayatollah Seyid Ali Khamenei bøyer ikke av og sier at Iran skal eksportere så mye olje som det måtte trenge og ønske. USA har nylig erklært den iranske revolusjonsgarden for en terrororganisasjon og Iran har svart med å erklære USAs kommando for Midtøsten, CENTCOM som terrororganisasjon.

USA har ført mange kriger i dette århundret, men har ikke vunnet noen av dem og Iran er en mye sterkere motstander enn de landene USA har kriget med til nå. En krig mot Iran vil utvilsomt bli en regional krig som vil strekke seg fra Middelhavet til Pakistan. Den vil fort kunne trekke inn Irans fremste allierte Russland og Kina.

Iran har gjort det nokså klart at landet vurderer å svare på et eventuelt angrep fra USA/Israel ved å stenge Hormuz-stredet. I det ekstrem tilfellet at det skulle skje så vil det sende en tsunami av sjokkbølger inn over den kapitalistiske verdensøkonomien. Det skal være 35 prosent av verdens sjøbårne olje som passerer gjennom Hormuz. Japan, India, Sør-Korea og Kina er de viktigste målene for disse tankskipene. En stengning vil kunne drive oljeprisene opp til et nivå ingen økonomi kan tåle. New York Times mener prisene kan komme til å stige med 50% bare på noen dager.

En kvelning av Hormuz-stredet vil drive oljeprisen til uante høyder og sende sjokkbølger gjennom hele verdensøkonomien. Iran har antakelig de våpnene som skal til for å senke amerikanske marinefartøyer i dette nære farvannet. Det er russiske SS-NX-26 Yakhont med en topphastighet på nesten tre ganger lydens hastighet og det er SS-N-22 Sunburn , supersoniske og ekstremt lavtflygende missiler. De er også veldig mobile siden de kan fyres av fra en lastebil.

Det er lite trolig at Russland og Kina vil sitte rolig å se på et slikt scenarium utfolde seg. Europa, derimot, har lenge vist at verdensdelen ikke evner å stå opp mot USA, sjøl når dens egne grunnleggende interesser er truet.

Det er dessverre ikke vanskelig å se at en varm krig mot Iran har alle de elementene i seg som skal til for å utløse en storkrig der flere kjernefysiske stormakter er involvert. Washington fortsetter altså å drive sitt høye spill der menneskehetens skjebe ligger i vektskåla. Verken europeiske medier eller politikere evner å reise seg mot dette, men jatter med.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    IMF gjennomførte en PeakOil studie for en del år siden (jeg tror det var rett før 2007). Her sies det at en tvangsmessig reduksjon av verdens oljeproduksjon på kun 1% vil føre til en prisstigning på olje på hele 50% !!! Det ser ut som dette estimat er riktig når man ser på de store svigningene som har skjedd i oljeprisen i de siste 20 år (prissvingningene har vært veldig mye større enn svingningene i volum). Det skal ikke så mye til før oljeprisen vil kunne gå over 100 dollar fatet. Og det ser ut som det inntrer stagnasjon i vestlig realøkonomi når oljeprisen blir høyere enn 90 dollar.

    Man kan lure på hvor godt bla USA er forberedt på en slik høy oljepris til tross for at landet for tiden nesten er selvforsynt med olje. Og blir det dollarmangel i verden ved høy oljepris? Og hvor godt forberedt er EU kan man virkelig lure på. Det samme gjelder også norske myndigheter til tross for at Norge er nettoeksportør av olje (det er feks mulig midlertidig å kunne sette ned bensinavgift og bensinmoms i Norge).

    Med dagens høye strømpriser og høye gjeldsnivå (sammen med reduserte valutareserver og sparepenger i mange land) kan en kraftig økning i oljeprisen få fatale konsekvenser for verdensøkonomien.

    Norge har for øyeblikket tidenes høyeste bensinpris, det blir satt ny rekord i høy bensinpris i disse dager. Og dette skjer altså samtidig med at bomavgiftene øker i Norge. Og alt dette skjer ved innledningen til årets valgkamp.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere