Google vil hjelpe Kina med sensur og overvåkning

0

Søkemotorgiganten Google har på oppdrag fra Kina laget en egen søkemotor som knytter brukernes søkehistorikk til deres telefonnummer, så det blir lettere for kinesiske myndigheter å overvåke befolkningens nettaktivitet. Dette skriver The Intercept. De skriver også at flere ansatte har sagt opp på grunn av sine etiske betenkeligheter med prosjektet.

Søkemotoren, som har kodenavnet «Dragonfly», vil fjerne innhold som anses sensitivt av den kinesiske regjeringen. Dette kan være innhold som innebærer politisk dissens, og som omhandler temaer som ytringsfrihet, demokrati, menneskerettigheter og fredelig protest. «Nobelprisen» er forresten blant søkeordene på svartelisten. Dette har muligens sammenheng med at Kina ble svært provosert da den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo fikk prisen av den norske nobelkomiteen – noe som skapte et svært anstrent forhold mellom Kina og Norge.

Kilder med nær kjennskap til Google-prosjektet forteller til The Intercept at prototypen til søkemotoren automatisk knytter søke-appen på brukeres telefoner til telefonnummeret deres. Dette vil gjøre det lett for kinesiske myndigheter å finne ut hvem som bruker sensitive søkeord, noe som vil medføre fare for at personer som har feil tanker blir tatt inn til avhør og eventuelt arrestert.

Googles prosjekt har naturlig nok vekket oppsikt, og ansatte sier at de har levert inn sin oppsigelse på grunn av det.

En av disse er Jack Poulson, en utvikler som sier han tok sine etiske innvendinger opp med ledelsen i selskapet uten å oppleve særlig gehør. Poulson mente at Dragonfly-prosjektet bryter med Googles prinsipper for kunstig intelligens, som sier at selskapet ikke skal lage teknologi hvis formål bryter med bredt anerkjente prinsipper for internasjonal lov og menneskerettigheter. Han er også urolig for at praksisen overfor Kina blir brukt til å begrunne at andre land også får tilsvarende leveranser fra Google.

Også politikere har begynt å røre seg overfor Google. 16 amerikanske folkevalgte skrev nylig til Googles administrerende direktør Sundar Pichai og gav uttrykk for alvorlige bekymringer rundt Dragonfly, samt krevde å få mer informasjon om selskapets Kina-planer.

Googles ledelse tilhører den «progressive» siden i amerikansk politikk. Nylig ble det lekket en video fra et møte for Google og Alphabet (Googles eierselskap) der flere i ledelsen til søkemotorselskapet sa at valget av Trump gikk i mot deres verdier. Sergey Brin, som var med å stifte Google, la vekt på at selskapet kunne gjøre en jobb for å «sikre bedre politiske styresett og beslutningsprosesser».

I lys av slike uttalelser kan det bli ekstra krevende for Google å forsvare avtalen med Kina. Hadde Google valgt en mer politisk nøytral profil ville de ihvertfall ikke kunne beskyldes for hykleri.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.