Amnesty-rapport: USA-ledet koalisjon drepte over 1600 sivile i Raqqa

0
USA førte en utslettelseskrig i Raqqa. Foto: Amnesty

– Det virker som om den USA-ledede koalisjonen bevisst unngår å avdekke sannheten. Vi rapporterer at det er minst 1600 sivile som ble drept i Raqqa. Tallet kan være høyere, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International, Norge. Dette står å lese i avisa VG, som skriver videre:

I den omfattende rapporten som ble utgitt torsdag av Amnesty International i samarbeid med den London-baserte overvåkningsorganisasjonen Airwars, blir den grusomme situasjonen for sivile i Raqqa og de enorme ødeleggelsene i byen grundig dokumentert.
– Det er noe som ikke stemmer når frivillige organisasjoner må gå inn og ta rede på hva som i virkeligheten har skjedd. Koalisjonen smykker seg med at de følger Folkeretten og at bombingen av mål skjer med presisjon, sier Egenæs.
VG i IS-hovedstaden Raqqa: Slik ser det ut i dødens by
Brutalt bilde
På en interaktiv nettside som følger med rapporten, gis et brutalt bilde av hvordan over 1600 sivile mennesker skal ha blitt drept som et direkte resultat av tusener av amerikanske, britiske og franske luftangrep. I tillegg blir det i rapporten hevdet at det fant sted titusener av amerikanske artilleriangrep mot Raqqa i perioden juni til oktober 2017.

Amnesty International er sterkt infiltrert av USAs utenrikspolitiske ledelse, slik vi har påvist tidligere. Organisasjonen har i flere tilfeller bidratt til å piske opp opinion for angrepskrig, slik som i Libya og Syria. Så man bør ta ting som kommer derfra med en klype salt. Og nettopp derfor er det grunn til å legge merke til denne knusende rapporten.

– USA brukte hvitt fosfor i bombinga av Raqqa

I 2018 ga også Amnesty ut en rapport om terrorbombinga av Raqqa. De kaller den ”War of Annihilation” – Utslettelseskrig – i Raqqa.

Amnesty skriver i sammendrag av den rapporten:

”Den fire månedere lange militære operasjoen for å drive ut den bevæpnede gruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) fra Raqqa, den syriske byen som IS hadde erklært som sin hovedstad, drepte hundrevis av sivile, såret mange flere og ødela store deler av byen. I løpet av operasjonen, fra juni til oktober 2017, ble hjem, private og offentlige bygningerog infrastruktur redusert til grushauger eller ødelagt hinsides hva det er mulig å reparere.

Innbyggerne ble fanget i kampene mens krigen raste i gatene i Raqqa mellom IS-krigere og kurdiskledede SDF-styrker og mens USA-koalisjonens luft- og artilleriangrep ristet byen. Fluktruter var minelagt av IS og deres krigere skjøt på dem som prøvde å flykte, så de sivile flyktet fra sted til sted inne i byen, desperat på jakt etter ly eller mulighet for å flykte. Noen ble drept i hjemmene sine og noen ble drept der de hadde søkt tilflukt og andre mens de var på flukt.

Kort før denne militærkampanjen begynte hadde USAs forsvarsminister James Mattis lovet en ”utryddelseskrig” mot IS, noe som ga signalet til den omfattende USA-ledede koalisjonens militærkampanje mot gruppa. Virkningen på de sivile var ødeleggende.”

Og glem når for all del ikke at dette er våre alliertes krigføring i Syria. Dette er også Norges krig.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr det venstre å hylle Google-sensur?
Neste artikkelMøtet mellom Putin og Kim legger premissene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).