Amnesty-rapport: USA-ledet koalisjon drepte over 1600 sivile i Raqqa

3
USA førte en utslettelseskrig i Raqqa. Foto: Amnesty

– Det virker som om den USA-ledede koalisjonen bevisst unngår å avdekke sannheten. Vi rapporterer at det er minst 1600 sivile som ble drept i Raqqa. Tallet kan være høyere, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International, Norge. Dette står å lese i avisa VG, som skriver videre:

I den omfattende rapporten som ble utgitt torsdag av Amnesty International i samarbeid med den London-baserte overvåkningsorganisasjonen Airwars, blir den grusomme situasjonen for sivile i Raqqa og de enorme ødeleggelsene i byen grundig dokumentert.
– Det er noe som ikke stemmer når frivillige organisasjoner må gå inn og ta rede på hva som i virkeligheten har skjedd. Koalisjonen smykker seg med at de følger Folkeretten og at bombingen av mål skjer med presisjon, sier Egenæs.
VG i IS-hovedstaden Raqqa: Slik ser det ut i dødens by
Brutalt bilde
På en interaktiv nettside som følger med rapporten, gis et brutalt bilde av hvordan over 1600 sivile mennesker skal ha blitt drept som et direkte resultat av tusener av amerikanske, britiske og franske luftangrep. I tillegg blir det i rapporten hevdet at det fant sted titusener av amerikanske artilleriangrep mot Raqqa i perioden juni til oktober 2017.

Amnesty International er sterkt infiltrert av USAs utenrikspolitiske ledelse, slik vi har påvist tidligere. Organisasjonen har i flere tilfeller bidratt til å piske opp opinion for angrepskrig, slik som i Libya og Syria. Så man bør ta ting som kommer derfra med en klype salt. Og nettopp derfor er det grunn til å legge merke til denne knusende rapporten.

– USA brukte hvitt fosfor i bombinga av Raqqa

I 2018 ga også Amnesty ut en rapport om terrorbombinga av Raqqa. De kaller den ”War of Annihilation” – Utslettelseskrig – i Raqqa.

Amnesty skriver i sammendrag av den rapporten:

”Den fire månedere lange militære operasjoen for å drive ut den bevæpnede gruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) fra Raqqa, den syriske byen som IS hadde erklært som sin hovedstad, drepte hundrevis av sivile, såret mange flere og ødela store deler av byen. I løpet av operasjonen, fra juni til oktober 2017, ble hjem, private og offentlige bygningerog infrastruktur redusert til grushauger eller ødelagt hinsides hva det er mulig å reparere.

Innbyggerne ble fanget i kampene mens krigen raste i gatene i Raqqa mellom IS-krigere og kurdiskledede SDF-styrker og mens USA-koalisjonens luft- og artilleriangrep ristet byen. Fluktruter var minelagt av IS og deres krigere skjøt på dem som prøvde å flykte, så de sivile flyktet fra sted til sted inne i byen, desperat på jakt etter ly eller mulighet for å flykte. Noen ble drept i hjemmene sine og noen ble drept der de hadde søkt tilflukt og andre mens de var på flukt.

Kort før denne militærkampanjen begynte hadde USAs forsvarsminister James Mattis lovet en ”utryddelseskrig” mot IS, noe som ga signalet til den omfattende USA-ledede koalisjonens militærkampanje mot gruppa. Virkningen på de sivile var ødeleggende.”

Og glem når for all del ikke at dette er våre alliertes krigføring i Syria. Dette er også Norges krig.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Av og til virker det som media og organisasjoner tar på alvor det som skjer i verden og rapporterer om dette på en sannferdig måte. Norsk presse har erfaringer som går tilbake til tiden før WW2 og til en tid hvor de kanskje var veldig naive og ukritiske til det som skjedde den gang. Pressen kan ikke med åpne øyne gjenta de samme tabbene på nytt til stadighet. Spørsmålet blir om norsk presse skal være helkorrupt eller halvkorrupt. Man må regne med at det kan komme sterk intern kritikk i selve mediabedriftene hvis man velger å legge seg på en helkorrupt linje, da kan man jo lyve i samtlige saker og kan komme til å overgå den gamle Pravda og risikerer å miste all troverdighet. Det er ille nok det dobbeltspill som norske politikere bedriver (hvor alle ordre fra USA og EU og storkapitalen iverksettes ukritisk) noe som gjør at norske politikere politisk sett blir gjennomkorrupte.

  2. Avatar for runeulv runeulv says:

    Om det blir for tydelig, så slutter Amnesty International å være et verktøy for å manipulere opinionen, så Amnesty vil fortsette å publisere ting som er kritisk til vestlige regimer i ny og ned.

    Jeg vil også minne om at Amnesty har et vedtak på at hvite nasjonalister ikke skal støttes om de fengsles, noe som også passer bra, siden de vestlige regimene fengsler “rasister og hatere”. Gatekunstneren Dan Park har vel vært et halvt år i fengsel nå, fordi han henger opp stensiler som svenske myndigheter mener er rasistiske, og det er hauger av arbeiderklasse-svensker som har måtte betale høye bøter for “hatet” sitt.

  3. Jan Egeland hadde selvfølgelig ikke noe å si til dette. Han er som kjent mest engasjert i å påpeke sivile tap som følge av kamphandlingene til stater som USA ønsker å regimeendre. -Superhelten Jan Egeland!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere