Google vil gjøre det vanskeligere å finne russiske medier

0

Toppsjefen i Googles eierselskap Alphabet, Eric Schimdt, sier at selskapet vil utvikle spesielle algoritmer som vil gjøre at det blir vanskeligere å finne de russiske nettstedene RT og Sputnik på nettet.
We are working on detecting and de-ranking those kinds of sites – it’s basically RT and Sputnik,” sa Schmidt under en spørsmål og svar sesjon på Halifax International Security Forum i Canada. Da han ble spurt om ikke Google gjennom sin søkemotor «fremmer russisk propaganda», svarte han:

We are well of aware of it, and we are trying to engineer the systems to prevent that [the content being delivered to wide audiences]. But we don’t want to ban the sites – that’s not how we operate.”

Dette er jo ikke noe annet enn en direkte innrømmelse av at verdens største internettselskap driver politisk manipulasjon av nettet for å fremme en bestemt politisk agenda og svekke alternative kilder.

Sjefredaktør for RT og Sputnik, Margarita Simonyan, sier i en kommentar:

“Good to have Google on record as defying all logic and reason: facts aren’t allowed if they come from RT, ‘because Russia’ – even if we have Google on Congressional record saying they’ve found no manipulation of their platform or policy violations by RT,”

Schmidt, som kaller seg en «langvarig venn av Hillary Clinton», sa at «begivenhetene i fjor» viser at publikum ikke kan forventes å være i stand til sjøl å skjelne mellom «fake news» og «real news».

Også nettsteder som wsws.com og 21century wire melder om et fall i antall treff på deres sider på om lag 50% i den seinere tida.

I en kommentar på Consortium News sier den gravende journalisten Robert Parry at
«Det skal ikke stor fantasi til å se hvordan en kombinasjon av mainstream gruppetenkning og kunstig intelligens kan skape en orwellsk framtid der bare en fortelling blir fortalt og der den andre sida simpelthen forsvinner av syne.»

I en artikkel i mai 2017 viste Parry hvordan New York Times hyller slike sensur-algoritmer som det Google nå utvikler. Dette er ikke science-fiction eller noen «falsk nyhet». Orwell-samfunnet skapes nå.

Forrige artikkelStilla dagar i Clichy
Neste artikkelPensjoner: Ap-ledet LO: Gir opp krav før forhandlingene starter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).