Kan storindustrien i Grenland produsere produktene sine med vindkraft?

0
Foto: Heidelberg Materials sement Norge AS

Av Ruben Kaasa, leserinnlegg.

Power of Telemark ved Bård Strandheim og adm. direktør Sverre Godaas ved Herøya Næringspark AS benytter enhver anledning  å fremheve ovenfor politikerne særlig i Skien og Porsgrunn at de må få planprosessen i gang for å tilrettelegge for mer kraftproduksjon i nedre del av Telemark.

Men de er ikke de eneste: statsminister Jonas Gahr Støre og Terje Aasland sier det samme.  Samtidig benytter  Strandheim/Godaas og tidligere ordfører Hedda Foss Five enhver anledning til å hevde at vi er avhengig av at det blir bygd datasenter for å gjennomføre det grønne skiftet. Mantraet er at vi alle er innom et datasenter 40 ganger pr dag, noe jeg betviler.

Storindustrien i Grenland forbruker mye strøm og vil trenge betydelig mer strøm i fortsettelsen for å kunne produsere gamle og nye produkter uten å bruke olje og gass. Vi trenger mer strøm og bedre overføringsmuligheter av den strømmen som er i sentralnettet. (Kraft/markedsanalytikere i Skagerak presterer i Varden 22. februar å fortelle oss at datasenteret ikke tar knekken på stømforsyningen. Slå den!)

For å produsere strøm i nedre Telemark er det etter hva jeg kan forstå bare vindkraft som er aktuell.

Kan plassjefene i de store bedriftene i Grenland svare på dette ene spørsmålet??  Kan dere drive fabrikkene dere er ansvarlige for på vindkraft?

1. Heidelberg sement v/ Per Ole Morken/Per Breivik.

Vi trenger sement i store mengder og så langt jeg vet er det en rasjonell fabrikk med fremtidsutsikter. I tillegg bygger dere nå sammen med staten  et stort pioneranlegg for karbonfangst og lagring. Kan disse 2 anleggene drives  på strøm som er produsert i en vindpark enten på land eller i Nordsjøen?

2. Yara Porsgrunn v/ Ole Jakob Siljan.

Fabrikken i Porsgrunn er en av de største i verden med sine 1,7 millioner tonn. Dette er store inntekter for landet og viktig for matforsyningen i verden.  Kan ammoniakkproduksjonen i Porsgrunn drives med strøm fra en vindpark på land eller til havs?

3. Ineos  Bamble/Rafnes v Jan De Belder.

Plastproduktene har verden som marked. Vil produksjonsprosessen for plast kunne drives med strøm fra vindturbiner?

4. Frier Vest – Roy Vardheim/Petter Ellefsen.

Dere flater ut  et stort område og klargjør for grafittprodukjsjon til batterier for Vianode. Kan  produksjonen som dere planlegger drives med strøm fra vindkraft.

Til slutt.

Meg bekjent er det ikke noen vitale produksjons- eller vedlikeholdssystemer eller sågar støttesystemer som har noen koplinger til Google. Det er vel snarere slik at dette er for verdifullt å overlate til andre. Kan dere bekrefte det?


Forrige artikkelJa, lag egne plattformer!
Neste artikkelFortsatt nedlegging av norske bruk – tre av ti bønder planlegger å gi seg