Chris Hedges: Opprør på universitetene i USA

0

Universitetsstudenter over hele landet, som står overfor massearrestasjoner, suspensjoner, utkastelser og utvisninger, er vårt siste, beste håp for å stoppe folkemordet i Gaza.

Av Chris Hedges.

En chinthya Sivalingam, en doktorgradsstudent i Public Affairs ved Princeton University, visste ikke da hun våknet i morges at hun like etter klokken 07.00 ville bli blant hundrevis av studenter over hele landet som har blitt arrestert, kastet ut og utestengt fra campus for å protestere mot folkemordet i Gaza.

Hun har på seg en blå genser, noen ganger kjemper hun mot tårene når jeg snakker til henne. Vi sitter ved et lite bord i Small World Coffee Shop i Witherspoon Street, et halvt kvartal unna universitetet hun ikke lenger kan komme inn på, fra leiligheten hun ikke lenger kan bo i og fra campus hvor hun om noen uker skulle ha tatt eksamen.

Hun lurer på hvor hun skal overnatte.

Politiet ga henne fem minutter til å hente gjenstander fra leiligheten sin.

«Jeg tok veldig tilfeldige ting,» sier hun. «Jeg tok havregryn av en eller annen grunn. Jeg var virkelig forvirret».

Studentdemonstranter over hele landet viser et moralsk og fysisk mot – mange står overfor suspensjon og utvisning – som gjør enhver større institusjon i landet til skamme. De er farlige, ikke fordi de forstyrrer campuslivet eller engasjerer seg i angrep på jødiske studenter – mange av de som protesterer er jødiske – men fordi de avslører den uhyggelige svikten til de regjerende elitene og deres institusjoner med å stoppe folkemordforbrytelser.

Disse studentene ser, som de fleste av oss, Israels direktesendte slakting av det palestinske folket. Men i motsetning til de fleste av oss, handler de. Deres stemmer og protester er et kraftig motstykke til den moralske konkursen som omgir dem.

Ikke én universitetsrektor har fordømt Israels ødeleggelse av alle universiteter i Gaza. Ikke én universitetsrektor har bedt om en umiddelbar og ubetinget våpenhvile. Ikke én universitetsrektor har brukt ordene «apartheid» eller «folkemord». Ikke én universitetsrektor har bedt om sanksjoner og boikott av Israel.

I stedet faller lederne for disse akademiske institusjonene på kne foran velstående givere, selskaper – inkludert våpenprodusenter – og rabiate høyreorienterte politikere. De omformer debatten til å dreie seg om skade på jøder i stedet for daglig slakting av palestinere, inkludert tusenvis av barn.

De har latt overgriperne – den sionistiske staten og dens støttespillere – framstille seg selv som ofre. Denne falske fortellingen, som fokuserer på antisemittisme, lar maktsentrene, inkludert media, blokkere det virkelige problemet – folkemord. Det forurenser debatten. Det er et klassisk tilfelle av «reaktivt misbruk». Hev stemmen din for å fordømme urettferdighet, reager på langvarig misbruk, forsøk å gjøre motstand, og overgriperen forvandler seg plutselig til den fornærmede.

Princeton University, som andre universiteter over hele landet, er fast bestemt på å stanse leirer som krever en slutt på folkemordet. Dette, ser det ut til, er en koordinert innsats fra universiteter over hele landet.

Leiren ved George Washington University i Washington DC (Joe Lauria)

Universitetet visste om den foreslåtte leiren på forhånd. Da studentene nådde de fem oppstillingsstedene i morges, ble de møtt av et stort antall fra universitetets Department of Public Safety og Princeton Police Department.

Området for den foreslåtte leiren foran Firestone Library var fylt med politi. Dette til tross for at studentene holdt planene sine borte fra universitetets e-poster og begrenset til det de trodde var sikre apper. Stående blant politiet denne morgenen var rabbiner Eitan Webb, som grunnla og leder Princetons Chabad House. Han har deltatt på universitetsarrangementer for å angripe de som krever en slutt på folkemordet som antisemitter, ifølge studentaktivister.

Mens de rundt 100 demonstrantene lyttet til høyttalere, sirklet et helikopter støyende over hodene deres. På et banner, som hang fra et tre, sto det: «Fra elven til havet vil Palestina bli fritt».

Studentene sa at de ville fortsette sin protest inntil Princeton skiller seg fra firmaer som «profiterer av eller engasjerer seg i staten Israels pågående militærkampanje» i Gaza, avslutter universitetsforskning «på krigsvåpen» finansiert av forsvarsdepartementet, vedtar en akademisk og kulturell boikott av israelske institusjoner, støtter palestinske akademiske og kulturelle institusjoner og tar til orde for en umiddelbar og betingelsesløs våpenhvile.

Men hvis studentene igjen forsøker å reise telt – de tok ned 14 telt når de to arrestasjonene ble foretatt i morges – virker det sikkert at de alle vil bli arrestert.

«Det er langt utover det jeg forventet å skje,» sier Aditi Rao, en doktorgradsstudent i klassikere. «Etter sju minutter begynte de å arrestere folk i leiren.»

Statue av George Washington drapert i palestinsk flagg ved protest torsdag ved George Washington University i Washington, DC (Joe Lauria)

En trussel

Princeton visepresident for Campus Life Rochelle Calhoun sendte ut en massee-post onsdag hvor de advarte studenter om at de kunne bli arrestert og kastet av campus hvis de reiste en leir.

«Enhver person som er involvert i en leir, okkupasjon eller annen ulovlig forstyrrende oppførsel som nekter å stoppe etter en advarsel vil bli arrestert og umiddelbart utestengt fra campus», skrev hun. «For studenter vil en slik utestenging fra campus sette deres evne til å fullføre semesteret i fare».

Disse studentene, la hun til, kan bli suspendert eller utvist.

Sivalingam traff en av professorene sine og tryglet ham om fakultetets støtte til protesten. Han informerte henne om at han var på vei til undervisning og ikke kunne delta. Kurset han underviser i heter «økologisk marxisme».

Det var et merkelig øyeblikk, sier hun. «Jeg brukte forrige semester på å tenke på ideer og evolusjon og sivile endringer, som sosial endring. Det var et vanvittig øyeblikk».

Hun begynner å gråte.

Noen minutter etter klokken 07.00 delte politiet ut en brosjyre til studentene som reiste telt med overskriften «Princeton University Warning and No Trespass Notice». Brosjyren uttalte at studentene var «engasjert i oppførsel på Princeton University-eiendommer som bryter universitetets regler og forskrifter, utgjør en trussel mot sikkerheten og eiendommen til andre, og forstyrrer den vanlige driften til universitetet: slik oppførsel inkluderer deltakelse i en leir og /eller forstyrre et universitetsarrangement.» Brosjyren sa at de som engasjerte seg i den «forbudte oppførselen» ville bli betraktet som en «trossende overtreder under straffeloven i New Jersey (NJSA 2C:18-3) og underlagt umiddelbar arrestasjon.»

Noen sekunder senere hørte Sivalingam en politimann si «Ta de to.»

Hassan Sayed, en doktorgradsstudent i økonomi som er av pakistansk avstamning, jobbet sammen med Sivalingam for å reise et av teltene. Han ble lagt i håndjern. Sivalingam ble bundet med strips så hardt at det blokkerte sirkulasjonen til hendene hennes. Det er mørke blåmerker rundt håndleddene hennes.

Det var en første advarsel fra politiet om ‘Du begår overtredelse’ eller noe sånt, ‘Dette er din første advarsel’, sier Sayed. «Det var litt høyt. Jeg hørte ikke for mye. Plutselig ble hendene tvunget bak på ryggen min. Da dette skjedde, strammet høyrearmen min litt og de sa ‘Du motsetter deg arrestasjon hvis du gjør det.’ De satte på håndjernene».

Han ble spurt av en av arrestantene om han var student. Da han sa at han var det, informerte de ham umiddelbart om at han var utestengt fra campus.

«Ingen omtale av hvilke anklager er så langt jeg kunne høre,» sier han. «Jeg blir tatt til en bil. De klapper meg litt ned. De ber om studentbeviset mitt.»

BREAKING: IVY LEAGUE PRINCETON UNIVERSITY START AN ENCAMPMENT FOR GAZA

The police quickly stormed the scene and arrested dozens of students.

The oppression of the establishment continues. Israel controlled. pic.twitter.com/OgYxapif8Y

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) April 25, 2024

Sayed ble plassert på baksiden av en politibil på campus sammen med Sivalingam, som var plaget av stripsene. Han ba politiet om å løsne dem på Sivalingam, en prosess som tok flere minutter da de måtte fjerne henne fra kjøretøyet og saksen ikke klarte å kutte gjennom plasten. De måtte finne trådkuttere. De ble tatt med til universitetets politistasjon.

Sayed ble fratatt telefonen, nøkler, klær, ryggsekk og AirPods og plassert i en ventecelle. Ingen leste ham Miranda-rettighetene hans.

Han ble igjen fortalt at han ble utestengt fra campus.

«Er dette en utkastelse»? spurte han campuspolitiet.

Politiet svarte ikke.

Han ba om å få ringe en advokat. Han fikk beskjed om at han kunne ringe en advokat når politiet var klare.

«De kan ha nevnt noe om overtredelse, men jeg husker ikke tydelig», sier han. «Det ble absolutt ikke gjort kjent for meg».

Han fikk beskjed om å fylle ut skjemaer om sin psykiske helse og om han gikk på medisiner. Så ble han informert om at han ble siktet for «trossende overtredelse».

«Jeg sier: ‘Jeg er student, hvordan er det med overtredelse? Jeg går på skolen her, sier han. «Det ser ikke ut til at de har noe godt svar. Jeg gjentar og spør om jeg blir utestengt fra campus utgjør utkastelse, fordi jeg bor på campus. De sier bare, «utestengelse fra campus.» Jeg sa at noe sånt ikke svarer på spørsmålet. De sier at det hele vil bli forklart i brevet. Jeg tenker: «Hvem skriver brevet»? «Dekan ved skolen», svarer de.»

Sayed ble kjørt til campushuset sitt. Campuspolitiet lot ham ikke ha nøklene. Han fikk noen minutter til å hente ting som telefonladeren. De låste døra til leiligheten hans. Også han søker ly i Small World Coffee Shop.

Sivalingam returnerte ofte til Tamil Nadu i Sør-India, hvor hun ble født, for sine sommerferier. Fattigdommen og den daglige kampen til de rundt henne for å overleve, sier hun, ga en «påminnelse».

«Ulikhetene mellom livet mitt og deres, hvordan kan man forene hvordan disse tingene eksisterer i samme verden», sier hun, mens stemmen dirrer av følelser. «Det har alltid vært veldig merkelig for meg. Jeg tror det er her mye av interessen min for å stå imot ulikhet, for å kunne tenke på mennesker utenfor USA som mennesker, som mennesker som fortjener liv og verdighet, kommer fra».

Hun må forberede seg på å bli sparket ut fra campus.

«Jeg må finne et sted å sove», sier hun, «fortell foreldrene mine, men det kommer til å bli litt av en samtale, og finne måter å engasjere meg i fengselsstøtte og kommunikasjon fordi jeg ikke kan være der, men jeg kan fortsette å mobilisere».

Det er mange skammelige perioder i amerikansk historie. Folkemordet vi utførte mot urfolk. Slaveri. Den voldelige undertrykkelsen av arbeiderbevegelsen der hundrevis av arbeidere drept. Lynsjing. Jim og Jane Crow. Vietnam. Irak. Afghanistan. Libya.

Folkemordet i Gaza, som vi finansierer og støtter, er av så monstrøse proporsjoner at det vil oppnå en fremtredende plass i denne pantheon av forbrytelser.

Historien vil ikke være snill mot de fleste av oss. Men det vil velsigne og ære disse studentene.


Denne artikkelen ble publisert av The Chris Hedges Report:

Revolt in the Universities

Forrige artikkelFornybar Norge er kraftspekulantenes sugerør i statskassa
Neste artikkelPseudouridin i mRNA-vaksinene stimulerer utviklingen av kreft- og metastaser
Chris Hedges
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.