OPCWs rapport slår beina under fortellingen om «kjemisk angrep»

0
BBCs reporter hevder at han kan bevise over enhver tvil at det angivelige gassangrepet i Douma var fabrikert.

OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) har lagt fram sin sluttrapport om det angivelige angrepet med kjemiske våpen i Douma 7. april 2018. Vestlige regjeringer har hevdet at den syriske hæren brukte kjemiske våpen der, men rapporten gir dem ingen støtte i det. Tvert om slår den beina under denne fortellingen. Det heter i rapporten (vår utheving):

Mange av tegnene og symptomene som er rapportert av det medisinske personellet, vitner og tilfeller (samt de som er sett i flere videoer fra vitner), deres hurtige utbrudd, og det store antallet de som er rapportert påvirket, indikerer eksponering for en substans som er irriterende eller giftig. Imidlertid er det for øyeblikket ikke mulig å koble årsaken til disse tegnene og symptomene til et bestemt kjemikalium basert på informasjonen som er gjennomgått og med fravær av biomedisinske prøver fra døde mennesker eller noen obduksjonskilder.

Det finnes altså ingen påvist tilknytning til sarin eller klorgass, slik det er blitt hevdet. Som vi har rapportert tidligere hadde heller ikke det helsepersonellet som var på stedet og behandlet de skadde sett eller registrert noen indikasjoner på noe kjemisk angrep. OPCW skriver videre (vår utheving):

Et antall av de intervjuede medisinske medarbeiderne som angivelig var tilstede i beredskapsdepartementet 7. april understreket at dødsfallene slik de framsto ikke var i samsvar med det som forventes av et kjemisk angrep. De har også rapportert at de ikke har erfaring med behandling av dødsfall av kjemiske våpen. Noen intervjuede uttalte at ingen var noen slik lukt fra pasientene, mens andre vitner erklærte at de opplevde en lukt av røyk på pasientens klær.

Umiddelbart etter episoden i Douma i april i fjor gikk president Donald Trump ut og hevdet med tyngde at det hadde vært et kjemisk angrep fra regjeringsstyrkene i Douma. Han hadde da ingen dokumentasjon for denne påstanden. Og som man ser finnes det fortsatt ingen holdepunkter for disse påstandene:

Sluttrapporten fra OPCW undergraver fullstendig påstandene fra USAs president og vestlige medier. Det eneste de hadde å bygge på var påstander fra de al-Nusratilknyttede White Helmets. Les mer om dette her:

BBCs Syriareporter: – Jeg kan bevise at gassepisoden i Douma var fabrikert

NRK og andre medier løy om giftgass i Douma

Robert Fisk: Letingen etter sannheten i Douma

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelGuaidó, en “president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA
Neste artikkelFlere tilfeller av sensur mot steigan.no på Facebook
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).