Guaidó, en “president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA

1
Juan Guaidó, som inntilt nylig var nesten totalt ukjent i hjemlandet, har utropt seg til president i Venezuela. Men mesteparten av støtten til ham finnes i utlandet. Foto: Shutterstock.

Även om USAs president Trump klär ut sig i människorättskostym – ”demokrati och mänskliga rättigheter” – är hans stöd till oppositionen i Venezuela långt ifrån osjälviskt. I sin bok beskriver Andrew McCabe, FBI, ett möte i Vita Husets Ovala rum 2017: ”Då talade presidenten om Venezuela”: ”Det land vi borde gå till krig mot. De har ju all den där oljan och ligger alldeles härintill på vår bakgård.” Och till krig gick han, ekonomiskt, politiskt, medialt och med stöd till Guarimbas* terrorism.


Denne artikkelen av Luis Hernández Navarro ble opprinnelig publisert i Resumen Latinamericano. Den er oversatt til svensk av Eva Björklund og publisert på Globalpolitics.se.


Som förberedelse förflyttade USA specialtrupper till Puerto Rico och Colombia. Allt talade för militärt ingripande för att störta president Maduro.

Venezuelas självutnämnde övergångspresident, Juan Guaidó, slog sig ned i Colombias huvudstad Bogotá för att utöva sitt ”presidentskap” i exil, utan makt över varken land, armé, eller undersåtar.

En voldelig demonstrant, en guarimbero, med bensin til bålet. Foto: Madelein Garcia

På bron mellan Venezuela och Colombia uppstod våldsamma sammanstötningar i gatustrider när kontainerna den 23 februari drog in med USAs ”humanitära bistånd”. Som TeleSur rapporterade tog polis startnyckeln från långtradare så att de inte kunde ta sig vidare till Venezuela. De maskerade gängen kastade molotovcocktail för att tända eld på varorna.

På venezolanska sidan kapade guarimbagrupper skolbussar, krossade fönster, punkterade däcken och tände på. Oppositionella försökte omringa militärer och beskjuta dem med bazuka, stenar, och molotovcocktail. En del av de antichavistiska kämparna hade kommit resande på uppmaning av oppositionen, också från Miami. De var bortåt 3000.

Under krisen den 23 februari, när USAs ”humanitära bistånd” skulle köras in från Brasilien och Colombia, men stoppades, satt Guaidó i Bogota och förväntade sig att med militärt stöd från USA återföras till presidentpalatset i Caracas.

Nu finns rökande rester kvar av det ”humanitär biståndet”. Marken täcks av aska, läsk- och ölkartonger, molotovcocktail, stenar, kabelrullar och metallplåtar. Bredvid tonfisk- och kexburkar som överlevt elden ligger kabelrullar, spik, kniptänger, tändvätska, den vanliga utrustningen för guarimbagängen. Och några järnplåtar som maskerade ungdomgäng tagit med som sköldar.

På den colombianska sidan bad venezolanska guarimbagäng polisen om hjälp för att återvända till Venezuela. De klagade på att deras ledare hade mobiliserat dem och sedan lämnat dem i sticket. På nederlag följer flykt hals över huvud. Måndagen var knappt över när polisen flyttat bort containern som blockerade bron.

USA-journalisten Max Blumenthal intervjuade en av gängmedlemmarna när han återvände till Miami och fick frågan: ”Nu när du är tillbaka i Maimi tänker du då ställa Marco Rubio till svars för att han uppmanat till mord på Nicolas Maduro?” Han svarade inte på frågan men sa ”många i USA stöder det vi gjort. Marco Rubio, vicepresidenten Mike Pence och många andra, stöder det vi gör.”

Trots stödet från USA och Limagruppen** (att också Sveriges utrikesminister också utsåg honom till tjänstgörande president är väl irrelevant i sammanhanget) misslyckades Guaidós upprorsförsök, när han under förevändningen av ”humanitärt bistånd” från USA försökte ta kontroll över en markbit på gränsen till Colombia.

Nu böjar Venezuela gränsstäder så sakteliga återgå till normalt vardagsliv. Så normalt som det kan bli i ett gränsområde som lever på handel, när den blockeras av USA. Butiker öppnar ändå sina dörrar, folk går till sina arbeten och föräldrarna tar sina barn till skolan.

Guaidós enda verkliga stöd hade varit diplomatiskt, från USA, Colombia och Limagruppen och tyvärr några EU-länder, som Sverige, vars utrikesminister satsade på Guaidós presidentskap. Denne hade också några grupper som följde honom i Venezuela. Men de tömmer nu nederlagets bittra kalk och skär tänder. De hade sagt att nu skulle Nicolás Maduro avgå, men han sitter kvar. Inte ens hans gamla allierade i oppositionen ställer nu upp för honom.


*Guarimba is a term coined in Venezuela to refer to a kind of refuge, hiding place, hideout among others, used during some demonstration without mobilization. The government chaired by Nicolas Maduro links the term with vandalism, violent disturbances and arbitrary closures of streets that lead to clashes. Wikipedia

**Limagruppen består av Argentina, Brazil, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru, Guyana och Saint Lucia.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Planlegges det flere demonstrasjoner mot kuppet i Oslo? Dessverre finner jeg lite informasjon på FB når jeg søker, bare en avskyelig Venstre-mann som demonstrerer FOR kuppet. De vestlige regimene har ingen legitimitet lenger. Når ambassadørene til EU-regimene, EU som store deler av “venstresiden” elsker sånn, møter kuppmakeren på flyplassen i Caracas for å hilse ham velkommen, da vet vi at disse regimene har blitt mer og mer skamløse. Dessverre har media blitt mye verre også, folk er mer hjernevaskede, det er ikke noen snillere måte å si det på. Noe som Irak-demonstrasjonene i 2003 er utenkelig nå. Man føler seg makteløs… De vestlige regimene kan gå inn og fjerne presidenter de ikke liker, sanksjonere nasjonale økonomier i hjel, mens mediene ENSTEMMIG lyver om dette. Hva kan man gjøre? Skrive kommentarer og artikler på blogger få leser hjelper minimalt. Her må vi begynne å diskutere taktikk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere