NRK og andre medier løy om giftgass i Douma

18
NRKs usanne oppslag om den påståtte gassangrepet i Douma. NRK forfalsker her innholdet i OPCWs rapport.

Av Pål Steigan.

I april 2018 påsto jihadister i Syria, og blant dem White Helmets, at de syriske regjeringsstyrkene hadde sluppet klorgass over Douma. NRK hadde et stort oppslag på sine nettsider der de brukte White Helmets som sannhetsvitne og skrev: ”Helikoptre slapp fire tønnebomber med kjemisk gass.”

Journalistene Pedja Kalajdzic og Gry blekastad Almås tok ikke mange forbehold i denne artikkelen.

Organisasjonen OPCW, som har i oppgave å undersøke slike påståtte gassangrep, har vært i Douma og har publisert en rapport derfra. Den ble publisert 6. juli 2018 på deres nettsider. I rapporten heter det:

” The results show that no organophosphorous nerve agents or their degradation products were detected in the environmental samples or in the plasma samples taken from alleged casualties. Along with explosive residues, various chlorinated organic chemicals were found in samples from two sites, for which there is full chain of custody. Work by the team to establish the significance of these results is on-going. The FFM team will continue its work to draw final conclusions.”

OPCW fant altså ingen spor av nervegass i sine undersøkelser. Rapporten sier at det derimot ble funnet spor av ”klorinerte organiske kjemikalier”. Men hva betyr det?

Washington Post, som særlig under krigen mot Syria har opptrådt som et propagandaorgan for krig, skriver:

”en global vaktbikkje (OPCW, vår merknad) konkluderte med at klorin faktisk ble brukt i byen Douma en dag før opprørsstyrkene overga seg der.”

Den som leser OPCW-rapporten ser at dette FATISK er usant. OPCW konkluderer med det motsatte. Riktignok fant organisasjonen ”klorinerte organiske kjemikalier”, men slike er det hundrevis, hvis ikke tusenvis av. Et plastrør av PVC (polyvenylkorid), som nesten finnes i alle hus i dag, er lagd av slike kjemikalier. Brenner man PVC vil det frigjøre ”klorinerte organiske kjemikalier”. Drikkevann som er kloret vil også inneholde slike kjemikalier.

Det opprinnelige oppslaget i BBC

BBC gjorde det samme som Post:

”Syria war: Douma attack was chlorine gas – watchdog.” Nå er overskriften endret til: Syria war: ‘Possible chlorine’ at Douma attack site – watchdog, men det er fortsatt en løgn. OPCW skriver ikke noe sånt noe sted i rapporten. The Independent, AlJazeera, Australian ABC News kom alle med den samme løgnen til sine lesere.

Påstandene om giftgassangrep ga USA og vestmaktene påskudd til et ulovlig rakettangrep på Syria, der de angivelig bombet et ”produksjonsanlegg for giftgass”. Men hadde de trodd på dette sjøl, så hadde de med viten og vilje utsatt hundrevis, hvis ikke tusenvis av mennesker for den giften som ville ha blitt utløst av angrepet. Dette ble påpekt av den meget erfarne våpeninspektøren Scott Ritter.

Dette er løgner som neppe ble satt fram på grunn av den allmenne journalistiske slappheten. De er tvert om ekkoer av USAs påstander umiddelbart etter den påståtte hendelsen, og som igjen ga USA, Frankrike og Storbritannia påskudd til et ulovlig, kriminelt og mislykket angrep på Syria.

Her på steigan.no har vi drevet kritisk dekning av denne påståtte hendelsen i flere tilfeller, for eksempel her. Robert Fisk var på plass i Douma for å prøve å finne sannheten om det påståtte gassangrepet.

Nå foreligger altså rapporten fra OPCW som ikke sier noen ting om giftgass. Men hva sier NRK?

OPCW: – Det er funnet spor av kjemisk våpen i Douma i Syria.

Journalist Dag Bredvei skriver:

«Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har funnet flere typer klorgass to forskjellige steder i Douma i Syria, der over 40 barn og voksne døde 7. april.»

Bredvei lenker til OPCW-rapporten, men har han lest den? Og hvis han har lest den, har han forstått den? Hvis svaret på begge de spørsmålene er ja, så må vi konkludere med at Bredvei lyver. For i den rapporten han omtaler står det altså: «no organophosphorous nerve agents or their degradation products were detected«.

Det er nøyaktig det motsatte av det Bredvei og NRK påstår. Og enda en gang har NRK opptrådt som mikrofonstativ for al-Qaidas propagandaorganisasjon White Helmets. Dette er heller ikke hvilken som helst medialøgn. Det var en medialøgn som hadde til hensikt å prøve å utløse en full vestlig krig mot Syria. Det at statskanalen stiller seg til disposisjon for denne typen krigspropaganda er alvorlig, og det er alvorlig at det i det norske pressekorpset knapt finnes noen som tar et oppgjør med denne hodeløse formen for løgnjournalistikk.

 

Les også:

«Gassangrep» i Douma i natt (?)

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  OPCW blir altså har brukt som et redskap for å sannsynliggjøre et klorangrep til almennheten. Man går også enda lengre. I tillegg til at USA tidligere har fått vekk folk fra denne organisasjonen fra land de ikke liker, skal OPCW nå få “dømmende kraft.” Makt til å avgjøre hvor et “kjemisk angrep” kom fra. Enhver ville her nokså sikkert tenke sitt. Slik jeg ser det er dette gjort fordi man da slipper politisk behandling av saken og kan gå raskere til krig. Russland har selvsagt protestert mot denne oppskaleringen av makt disse utvalgte får.

 2. Nrk har nå endret overskriften i artikkelen fra spor av “kjemiske våpen” til spor av “kjemisk materiale”.
  Det er funnet spor av kjemisk materiale i Douma i Syria!
  Dette er fullstendig lavmål av Norsk Rikskringkasting. Saken og overskriften er selvsagt at det ikke er funnet spor av kjemiske våpen.
  Den eneste “godartede” unnskyldningen for jounalist Dag Bredvei må eventuelt være at han ikke gjør annet enn å oversette fra Reuters som han oppgir som kilde og limer inn linken til rapporten uten å bruke mer tid på saken.

 3. Fiction A :
  Mor og far til liten skolegutt i Malmø 2019 over tallerken med cornflakes :
  Har du husket å sende ut dronen ?
  Du må se deg for på skoleveien .
  http://prolifestylist.com/d720x/enc/

  Fiction B (fra framtiden)
  Moderniseringsministeren Monica Mæland som hadde bistått Malmø i det norske helautomatiserte kriminalsystemet i byplanleggingen fra 2020- 2030,på besøk i Skåneregionen som først og fremst er en del av Europa. Det er august 2031.
  Malmøpolitiet får bistand av Monica Mærland i å håndtere kriminelle:
  Monica ankommer byen i globalist- uniform, og går ut i kjent stil, og truer de belastede områdene gjennom en megafon:
  -Hvis dere ikke gjør som jeg sier, skal det gå dere verre enn verst!
  Moderniseringsministeren og følget, planlegger en offensiv, fra setene i et pansret kjøretøy som glir sakte inn i de belastede områdene, “sømløst” koordinert med politifolkene på stasjonen, og med døgnkontinuerlig filming via droner, og overføring til storskjermer overalt i byen der innbyggerne kan følge med hvordan dette utvikler seg.
  Det er rigget øltelt og benker foran storskjermen i sentrum der alt blir overført.
  -We will handle this, hvisker hun til en medbrakt journalist.
  -Jeg er ganske direkte, sier hun høyt.
  Tekstingen via google som fortsatt ikke er perfekt :
  -This`ll be a piece of shit.
  Det de ikke vet er at Monica har en mer avansert form for teknologi på mobilen.En app som kommuniserer med dronen. Dronene zoomer inn med ansiktsgjenkjenning, og skjærer opp asfalten i sirkel rundt objektet. Hennes tilrådde byplan Malmø 2020 fungerte, da de la inn hulrom under store deler av asfalten under byen.
  Monika ser bestemt på en av kommandoene på mobilen, et program spesialtilpasset for å håndtere opposisjonelle og kriminelle, og objektene forsvinner ned i et hull , store som radiusen på et kumlokk til lyden av laser. Et skyvedørsystem stenger nesten samtidig åpningen. Ferdigsortert, går de til ulike adkomsthaller i fengslene via et transportsystem, og en stor tavle med digitale nummer viser opptellingen i systemet som sorterer under renovasjonsavdelingen.

 4. Avatar for Limert Limert says:

  Også BBC og andre kanaler endret overskriftene sine på lignende måte, etter at de først fikk det til å se ut som at OPCVs konklusjon var den motsatte av hva de faktisk sa. Den siste versjonen er mer åpen for å tolkes som hva man ønsker å legge i det. Ved at de først sementerer budskapet om «kjemiske våpen», for så å bytte til «kjemikalier» , vil den jevne overfladiske leser tenke «kjemikalier = kjemiske våpen, ergo Assad = slem». Hensikten er altså ikke å opplyse , men å villede leseren ved å gi bevisst forvirrende utsagn.

 5. Fellesferiemodus i NRK? :slightly_smiling_face:

 6. Avatar for baluba baluba says:

  I går takket May Trump for å ha støttet hennes løgner i Skripal saken. Denne saken, og den etterfølgende, blir mer og mer mystiske. Sett fra et vitenskapelig perspektiv er det mye som ikke stemmer. Såkalte journalister som gjør analyser av nervegasser på no time. Politikere som legger lokk på giftgassangrep i fire dager mens befolkningen valser intetanende rundt i kontaminert område. Bare det siste er nok til å sende den britiske statslederen ut av kontorene med et brak.

 7. Avatar for aford aford says:

  Ingenting å lure på i det hele tatt, denne suppa er tynnere enn vann, og det har aldri vært så mye som en millimeter rusten spiker oppi gryta i det hele tatt. Men det skal nok dessverre mye til at den ikke blir fortært og tillagt en smak av kjøtt på beina av altfor mange. Det har jo funka fint hver gang før, i hvert fall.

 8. Er ikke slike løgner straffbare?
  Aftenposten bidrar jo til ulovlig krigføring i strid med Internasjonal lovgivning, der resultatet blir at mennesker dør, skades, utsettes for blokader på mat/medisiner, mange får sine hjem ødelagt og millioner ender opp som flyktninger.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

18 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.