Fritt Ord tjener stort på skatteparadiser

0

Fritt Ord-stiftelsen er en av de største norske kundene til Nicolai Tangens hedgefond. Stiftelsen hadde ved utgangen av fjoråret verdier for til sammen en kvart milliard kroner plassert hos Tangen, fordelt på to fond som begge er hjemmehørende på Cayman Islands. Dette skrev Finansavisen i 2020.

Fritt Ord har vært investert hos Tangen helt siden han startet opp i 2005, og avkastningen har vært særdeles god. Samlet realisert og urealisert avkastning var pr. utgangen av 2019 på til sammen 312 millioner kroner.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås har ingen problemer med å forsvare investeringen:

– Vi gjør løpende vurderinger av våre investeringer, med tanke på både etiske og finansielle problemstillinger. Vi har tett og god dialog med aktørene som forvalter midlene våre, og vi stiller strenge krav til dem.

Cayman Islands er rangert som nummer 1 blant skatteparadisene. I 1998 ga OECD en definisjon av skatteparadisene og det som gjør dem attraktive for kapitalen.

  • Ingen eller bare nominell skatt.
  • Mangel på informasjon.
  • Mangel på transparens (gjennomsiktighet/åpenhet)
  • Ingen vesentlig virksomhet

Åmås sier at Fritt Ord gjør «løpende vurderinger» av «både etiske og finansielle problemstillinger», men han er nøye med å ikke påstå at Tangen og ACO kan tilby ham transparens. Det verken kan eller vil de gjøre.

Når penger er investert i skatteparadiser er det ingen, unntatt investorene og deres nærmeste, som aner hvor pengene tar veien. Skatteparadiser er organisert økonomisk kriminalitet, som er definert som «lovlig». Ikke en gang Norges bank klarte å få ut Tangens hemmeligheter, ikke en gang om medinvestorene hans:

Fortsatt hemmelig: Hvem er Nicolai Tangens medinvestorer?

«Mafiadödaren» Roberto Saviano skrev i The Guardian i 2017:

Skatteparadis er der kriminell kapitalisme og lovlig kapitalisme møtes og smelter sammen. Jeg har sagt dette før, men det tåler å gjentas. Det samme er det faktum at mafiaorganisasjoner var de første til å opprette og legge til rette for hvitvaskingsmekanismer gjennom skatteparadiser.

Lovlig kapitalisme har lært av kriminell kapitalisme at i pengenes verden er det bare regelbrytere som overlever. Narkotikasmuglere var pionerene for en frimarkedsmodell som sakte har blitt adoptert av den lovlige økonomien.

Kokain kombinerte alle pilarene i moderne kapitalisme: hastighet, globalisering og økonomisk makt. Ingen steder vises denne syntesen bedre enn i skatteparadiser.

Les også om Pandora Papers: Offshore havens and hidden riches of world leaders and billionaires exposed in unprecedented leak.

All forskning, alle tilgjengelige data tilsier at skatteparadiser er organisert kriminalitet. Befinner pengen seg først der, er det ikke mulig å si hvor de havner eller hvem som drar fordel av det. Der er profitt fra industri, handel og spekulasjon blandet med inntektene fra narkotikatrafikk, våpensmugling og menneskehandel.

Elite Banking at Your Expense: How Secretive Tax Havens are Used to Steal Your Money

Dette er der finanseliten møter annen organisert kriminalitet, og kom ikke å si at det er mulig å skille snørr fra barter.

Fritt Ord har tjent over 300 millioner via skatteparadiset Cayman Islands, og synes det er helt greit, etisk og finansielt.

«Fremme ytringsfriheten» med de rikeste av de rike

«En unik konstellasjon går sammen om en ny arena for ærlige, folkelige og inkluderende debatter om store utfordringer for Norges fremtid. Bak initiativet står Stiftelsen Fritt Ord, Ferd, Forskningsrådet og Amedia.»

Dette skrev Fritt Ord på sine nettsider i juni 2021.

Ferd er kontrollert av milliardæren Johan H. Andresen og har en egenkapital på 47 milliarder kroner. De er altså en av Norges definitivt største kapitalgrupper. Amedia er et av de største mediehusene i Norge, den nest største aviseieren, har en egenkapital på 2,5 milliarder og eier Nettavisen og en drøss med lokalaviser i hele Norge. Amedia er en av eierne av Faktisk.no, mediehusenes sensurinstans for å bekjempe uavhengige konkurrenter.

Denne alliansen er det som skal «fremme ytringsfriheten», og vi har nylig sett hvordan de gjør det.

Nesten alle forfattere, journalister og medier i Norge er finansiert av eller avhengige av goodwill fra Fritt Ord, staten, de store mediehusene eller finanskapitalen, så vi kan ikke vente oss at de kaster seg på kritikken mot dette systemet.

Les også: En fantastisk æresbevisning fra Fritt Ord

Fritt ord sponser undervisning mot steigan.no i skolen

Kjære Fritt Ord! Hvor er det blitt av det frie ordet i deres organisasjon?

Skjønner Fritt Ord hva ytringsfrihet er?

Les også mer om Nicolai Tangen.

Forrige artikkelDe vitenskapelige argumentene mot ansiktsmasker
Neste artikkelCNN : Ukraina har blitt et «våpenlaboratorium» for vestlige våpen