En fantastisk æresbevisning fra Fritt Ord

0
Klipp fra temaet klassekamp i steigan.no med innfelt bilde fra podcasten Mímir & Marsdal

Fritt Ord har offisielt erklært steigan.no som ulven i den norske sauefarmen. De deler ut tre millioner kroner for å «motvirke blogger som Steigan.no», som det heter i pressemeldinga deres. For oss er dette 17. mai og julaften på samme dag.

Av Pål Steigan.

Fritt Ord skriver:

– Lager ny medieplattform på venstresiden. Tre millioner i støtte til journalistikk

Fritt Ord har i oktober tildelt journalistikk-midler til Manifest Media for å bygge en «digital medieplattform til venstre for midten i norsk politikk» og motvirke blogger som Steigan.no.

Et av prosjektene Fritt Ord har støttet i oktober, er dannelsen av Manifest Media, en medieplattform som håper å nå folk i 20-og 30 årsalderen. Bak prosjektet står tankesmien Stiftelsen Manifest Media. Manifest-miljøet har så langt brukt en million kroner på redaksjonell utvikling og utstyr, og håper frem mot våren 2023 å lansere fem faste programmer, dels podkast og dels web-tv.
– En av våre ambisjoner er å skille grunnløs konspirasjonsteori fra begrunnet systemkritikk, forklarer styreleder Magnus Marsdal i Manifest Media.
Fritt Ord har støttet prosjektet med 1,5 millioner kroner. Prosjektet totalt vil koste det mangedobbelte, og Manifest Media jobber med videre finansiering på flere kanter.

Anerkjennelse

Vi har ikke fått fem flate øre av Fritt Ord, men vi har fått noe som er mye viktigere, en anerkjennelse av at vårt arbeid blir tatt ytterst seriøst og at vi oppfattes som en farlig utfordrer til det offisielle norske narrativet.

Manifest, som fra før av har solgt seg til Kjell Inge Røkke for å propagandere for havvind, får nå store penger for å kjempe mot steigan.no. Symboltungt! Vi har skrevet om dette tidligere:

De som har drevet fram kampanjen for havvind i Rødt er først og fremst miljøet rundt tankesmia Manifest og Magnus Marsdal. For dem er dette et hovedelement i det de kaller Grønn Industri 21, et prosjekt som er finansiert av blant annet Kjell Inge Røkke gjennom selskapene Kværner og Aker Solutions. Det vakte en smule oppsikt da Røkke ga en million kroner til det som kaller seg «venstresidens tankesmie», men Magnus Marsdal sa til Aftenposten at «– Venstresiden og miljøbevegelsen har ikke noe annet valg enn å samarbeide med storkapitalen.»

Vi takker og bukker.

Marsdal sier til Fritt Ord:

– Skal jeg være ærlig, var den store vekkeren at en konspiblogg som steigan.no kunne løftes til topps i offentlighetens flaggstang, av medier som Aftenposten og Dagbladet, og bli framstilt som «venstresidens røst på internett i Norge». Så tomt er dagens vakuum, sier Marsdal.

Ikke bare er vi løftet til topps av Aftenposten og Dagbladet, men også av Atlantic Council, Forsvarets Forskningsinstitutt og organet med det misvisende navnet Faktisk.no.

Les: Atlantic Council advarer mot steigan.no

I sitt angrep på steigan.no følger Faktisk dreieboka til USAs utenriksdepartement

Og nå gjør altså Fritt Ord det samme gjennom å erklære vår påvirkning som så farlig, eller hva de nå mener, at det må tennes en motbrann mot oss. At Marsdal føler behov for å kalle oss en «konspiblogg» tar vi i denne sammenhengen som en gave.

Systemgodkjent systemkritikk

Marsdal sier videre:

– Via gjør-det-selv-medier som steigan.no og Resett siver det inn en skadelig nihilisme i det digitale ordskiftet som undergraver saklig diskusjon, redelighet og presseetikk. Den russisk-inspirerte «nyhetsnihilismens» metode er å røre sammen fakta og saklig begrunnet systemkritikk med løgn og grunnløs konspirasjonsteori, sier Marsdal.
Manifest Media håper altså skille useriøs «konspi» fra seriøs systemkritikk gjennom redaksjonelle satsinger som fremmer alternativ politikk og samtidig følger og forsvarer presseetiske spilleregler.
– Krav til redelighet og etterrettelighet er fundamentale forutsetninger for en opplyst offentlighet, sier han, men advarer mot «svenske tilstander» på feltet.

Vi ønsker Marsdal & co velkommen. Det skal bli svært interessant å studere deres «saklig begrunnede systemkritikk». Vi kan vel ikke håpe at de vil sette noe søkelys på hvordan milliardærer som Røkke kjøper seg innpass i politiske partier gjennom å dele ut penger til fraksjoner i dem, men det kan jo hende at den nye kanalen vil komme med noe det er verdt å høre på.

Hva blir deres «saklig begrunnede systemkritikk» av det norske koronaregimet, av den massive støtten til sanksjonspolitikken i Europa som gjør hundrevis av millioner mennesker fattigere eller av den nesegruse norske begeistringen for krig mot Russland?

Vi gleder oss som småunger på julaften.

Spark til Klassekampen

– Demokratiet svekkes når den nasjonale offentligheten mister kontakt med arbeidslivet til folk flest og offentligheten domineres av eliter i Oslo. Venstresiden er blitt litt blind for formatene som faktisk er framtida, fordi det har gått så bra med Klassekampen på papir, sier Marsdal.– Klassekampens imponerende suksess har vært en sovepute og hindret utsikten til problemet – at ingen under 35 år leser papiraviser. Det digitale vakuumet gir rom for importerte konflikter fra kulturkrigen i USA, mye mas om «woke» og andre skyttergravskriger, frykter Marsdal.

Ja, Klassekampen har sovet i timen, og ser ut til å ville fortsette med det.

Og inn kommer altså Magnus Marsdal i Manifest Media i samarbeid med Mimir Kristjánsson. De har startet opp med podkasten «Mímir&Marsdal», men hvis den skal legge malen, tror vi at Fritt Ord vil måtte bevilge mye mer penger, for M&M er jo ikke mer enn litt sjølhøytidelig småpludder. Det er nok ikke mange som vil kjøpe den som «saklig begrunnet systemkritikk».

Enda en innrømmelse

Enkelte folk i Rødt har likt å framstille steigan.no som «høyreorientert» og liknende, men begrunnelsen til Fritt Ord og argumentasjonen til Marsdal viser at de ser på oss som en utfordring fra venstre. For hvorfor skulle de ellers demme opp mot oss ved å lage en soft-venstre «systemkritisk» kanal, «til venstre for midten», som det heter?

Litt smådesperat

I tillegg til å bevilge store penger til å lede svake sjeler bort fra steigan.no, har også Fritt Ord lagd et skrivekurs der en av oppgavene å motvirke steigan.no.

Denne stemplinga av de frafalne kjenner vi igjen fra religiøse sekter, men problemet for sektledere er at i det øyeblikket de utnevner en «satan» som de troende skal vokte seg for, vil alltid en viss prosent av menigheten deres fristes til å gå akkurat den veien. Vi fryder oss over de psykologiske fellene våre venner i Fritt Ord har lagt for seg sjøl og den saueflokken de mener de skal passe på.

For det er ikke det frie ordet de fremmer, det er det akkurat passe, litt rampete, men akk så veldig trygge og salongradikale ordet. Vi klarer å leve med det.

Takk for utfordringa

Vi gleder oss over at vi nå får en ny konkurrent, og vi skal love å behandle dem med respekt og saklighet.

Vi trengte denne utfordringa nå. Det hjelper oss til å sette oss nye mål, og det gjør oss mer sultne.

Fritt Ord gir altså Marsdal & co 1,5 millioner. I tillegg har de satset en million til. Skal vi tippe, er målet minst det dobbelte. Venstreorienterte journalister er dyre.

Det setter et fint mål for innsamlingene til steigan.no. Vi har som kjent ingen rike onkler eller tanter, men lever 100 prosent av lesernes bidrag. Vi burde kanskje sette oss et mål for 2023 på 200.000 i måneden, for da ville vi matche Manifest Media ganske godt og vil kunne gjøre mye spennende som vi ikke har ressurser til i dag. Vi følger de små talls lov. Hvis 2000 folk bidrar med 100 kroner hver i måneden, så er vi der. Det klarer vi vel?

Les også: Fritt ord til en Fri Broder

Forrige artikkelCNN: USA i ferd med å slippe opp for våpen
Neste artikkelRepublikanerne vil granske president Bidens rolle i sønnens virksomhet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).