CNN : Ukraina har blitt et «våpenlaboratorium» for vestlige våpen

0
Øvelse med Patriot missiler. Photo: Army Sgt. Amanda Hunt/Department of Defense

Ukrainas forsvarsminister tilbød tidligere landet sitt som en «prøveplass» for vestlige våpenprodusenter

Av Dave DeCamp, Anti-War.

Ukraina har blitt til et «laboratorium» for vestlige våpen ettersom krigen har gitt USA og dets allierte en mulighet til å se hvordan våpnene deres klarer seg i en virkelig konflikt med en stor militærmakt som Russland, rapporterte CNN mandag.

En kilde kjent med vestlig etterretning om krigen sa til CNN at Ukraina er «absolutt et våpenlaboratorium på alle måter fordi ingenting av dette utstyret noen gang har blitt brukt i en krig mellom to industrielt utviklede nasjoner». Kilden beskrev det som «kamptesting i den virkelige verden».

I juli 2022 tilbød den ukrainske forsvarsministeren Oleksii Reznikov landet sitt som en «prøveplass» for vestlige våpenprodusenter. «Vi er interessert i å teste moderne systemer i kampen mot fienden, og vi inviterer våpenprodusenter til å teste de nye produktene her,» sa han.

Reznikov fikk viljen sin, etter som USA og deres allierte har trappet opp militærhjelpen betydelig siden den gang, og krigen har eskalert i og med at Russland startet store angrep på ukrainsk infrastruktur i oktober. Russlands suksess i bruken av billige kamikazedroner i infrastrukturangrepene har påvirket planene for vestlige våpenprodusenter.

Den britiske våpenprodusenten BAE Systems har annonsert at de utvikler et nytt pansret kjøretøy med ekstra beskyttelse for å forsvare det mot angrep ovenfra fra kamikazedroner. Flere etterretnings- og militærtjenestemenn fortalte CNN at å lage billige engangsdroner har blitt en prioritet for mange forsvarsentreprenører.

CNN-rapporten sa at for det amerikanske militæret har krigen blitt en «utrolig kilde til data om nytten av sine egne systemer.» For eksempel har USA sett at deres HIMARS-rakettoppskytingssystem har vært effektivt mot russiske styrker, mens M777-haubitsen har blitt mindre effektiv og mindre nøyaktig over tid.

Krigen i Ukraina har også skapt en etterspørsel etter våpen som begynte å bli foreldet, som for eksempel Stinger-skulderavfyrte luftvernmissiler. Raytheon sluttet å produsere Stingers i årevis, men har nå blitt bedt av Pentagon om å øke produksjonen ettersom tusenvis har blitt sendt til Ukraina.


Denne artikkelen er oversatt fra Anti-War:

CNN: Ukraine Has Become a ‘Weapons Lab’ for Western Arms

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.


Kommentar:

Så vidt vi forstår pågår det en debatt om venstresidas holdning til våpeneksport til Ukraina. Her har jo tilhengerne et kjempeargument: «Hjelp Kongsberg med produktutvikling – send våpen til Ukraina for testing mot levende russere!»

Forrige artikkelFritt Ord tjener stort på skatteparadiser
Neste artikkelAstrid Stuckelberger vitnet: – WHO har gått fra å være rådgivende til instruerende
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.