Av professor Gerald Sussman, CovertAction Magazine, 12. September 2022.
Del 1: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy
Del 2: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy – del 2
Del 3: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy, del 3
I Russland skapte kapitalismen, i amerikansk stil, en alvorlig depresjon med massiv arbeidsledighet, fallende lønninger, tap av pensjoner, oligarker som overtok tidligere statseide næringer, økt ulikhet og fattigdom, økende alkoholisme og en betydelig nedgang i levetiden.
Selv om Jeltsin gjorde en viss motstand, fikk Clinton-administrasjonen viljen sin med å utvide NATO til Polen, Tsjekkia og Ungarn, et brudd på avtaler mellom George H.W. Bush og Mikhail Gorbatsjov om ikke å utvide militær-organisasjonen «en tomme» mot øst. Dette falske løftet skulle være en innrømmelse til Sovjet for ikke å blokkere tysk gjenforening og dets NATO-medlemskap.
Heretter fulgte en jevn progresjon i NATO-utvidelsen, som sertifiserte Ukraina som et fremtidig medlem og et de facto assosiert medlem og brakte våpenleveranser, våpenopplæring og koordinerte krigsspill med den ukrainske hæren i påvente av en krig med Russland – sammen med bankkontoer for å samarbeide med ukrainske politikere.
Vladimir Putin viste seg å være en langt mer overlegen russisk leder, han snudde økonomien, brakte mange av oligarkene under kontroll, og gjenopprettet tilliten til den russiske staten. I 2004 så USA en mulighet i det ukrainske presidentvalget, nemlig å trekke landet bort fra Russlands innflytelse.
Ukraina fikk besøk av høytstående tjenestemenn fra USA, som også grep inn ved å bruke flere andre kanaler, inkludert regimeendringsorganisasjonene, National Endowment for Democracy, USAID, Freedom House, George Soros’s Open Society Institute (nå Foundations), og det stadig tilstedeværende CIA, for å blokkere valget av den Russland-vennlige Viktor Yanukovych og installere en pro-amerikansk, nyliberal Viktor Yushchenko som president.
Med amerikansk hjelp seiret Yushchenko, men mislyktes stort som president. For USA gikk brannalarmen igjen i 2010, da Yanukovych ble valgt til president. Yushchenko ble fullstendig diskreditert som leder, og fikk bare 5,5% av stemmene i første runde, og mistet dermed videre muligheter for å bli valgt. USA har hatt vanskeligheter med å plukke vinnere.
Anti-regjeringsprotestene i 2013-2014, som startet fredelig i Kievs Maidan (torg), ble oppmuntret av besøk i gatene av USAs vise-utenriksminister og regime-endringsspesialist, Victoria Nuland, som gjentatte ganger møtte kuppmakere. Sammen med henne var senatorene John McCain (R-AZ) og Chris Murphy (D-CT), som sto på en scene på torget med den nynazistiske lederen Oleh Tyahnybok for å tilby å tilby Amerikas støtte, antagelig uten formell tillatelse, til den ulovlige styrtingen av Yanukovych.
Denne gangen var CIA langt mer involvert i å kvitte seg med den Russland-vennlige presidenten og bidro sannsynligvis til å forberede de høyreekstreme militsgruppene som deltok som snikskyttere og massakrerte politi og demonstranter i Maidan, noe som tvang Yanukovych til å flykte. New York Times tilskrev feilaktig hans regjering denne skytingen. Dette utløste motstand i den tungt russisk pregede Donbas-regionen, mot omveltningen av Yanukovych, som igjen ble møtt av et angrep fra kuppregjeringen i Kiev. Dødsfallene, frem til 2022, er om lag 14 000 soldater og sivile.
I intervjuer med europeiske reportere i juni 2022 sa Petro Porosjenko, som var fast informant ved den amerikanske ambassaden i Kiev, før han ble sponset av USA for å bli president i 2014, at mens han var i embetet, signerte han Minsk-avtalene med Russland, Frankrike og Tyskland og ble enige om en våpenhvile bare som et knep for å kjøpe tid til å bygge opp militæret og forberede seg til krig. «Vårt mål,» sa han, «var først å stoppe trusselen, eller i det minste å utsette krigen – å sikre åtte år for å gjenopprette økonomisk vekst og skape mektige væpnede styrker.»
Del 5: Propagandakrigen.
CovertAction Magazine: https://covertactionmagazine.com/2022/09/12/ukraine-the-cias-75-year-old-proxy/
Gerald Sussman er professor i internasjonale forhold og forfatter av en rekke bøker, inkludert Branding Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe (2010).
Prof. Sussman kan kontaktes på sussmang@pdx.edu. For mer informasjon, se hans nettside på: https://www.pdx.edu/global-studies/profile/gerald-sussman.
Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell