Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy – del 4

0
[Source: medium.com]
Gerald Sussman

Av professor Gerald Sussman, CovertAction Magazine, 12. September 2022.

Del 1: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy

Del 2: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy – del 2

Del 3: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy, del 3

I Russland skapte kapitalismen, i amerikansk stil, en alvorlig depresjon med massiv arbeidsledighet, fallende lønninger, tap av pensjoner, oligarker som overtok tidligere statseide næringer, økt ulikhet og fattigdom, økende alkoholisme og en betydelig nedgang i levetiden.

Selv om Jeltsin gjorde en viss motstand, fikk Clinton-administrasjonen viljen sin med å utvide NATO til Polen, Tsjekkia og Ungarn, et brudd på avtaler mellom George H.W. Bush og Mikhail Gorbatsjov om ikke å utvide militær-organisasjonen «en tomme» mot øst. Dette falske løftet skulle være en innrømmelse til Sovjet for ikke å blokkere tysk gjenforening og dets NATO-medlemskap.

[Source: vhlf.org]

Heretter fulgte en jevn progresjon i NATO-utvidelsen, som sertifiserte Ukraina som et fremtidig medlem og et de facto assosiert medlem og brakte våpenleveranser, våpenopplæring og koordinerte krigsspill med den ukrainske hæren i påvente av en krig med Russland – sammen med bankkontoer for å samarbeide med ukrainske politikere.

Vladimir Putin viste seg å være en langt mer overlegen russisk leder, han snudde økonomien, brakte mange av oligarkene under kontroll, og gjenopprettet tilliten til den russiske staten. I 2004 så USA en mulighet i det ukrainske presidentvalget, nemlig å trekke landet bort fra Russlands innflytelse.

Ukraina fikk besøk av høytstående tjenestemenn fra USA, som også grep inn ved å bruke flere andre kanaler, inkludert regimeendringsorganisasjonene, National Endowment for Democracy, USAID, Freedom House, George Soros’s Open Society Institute (nå Foundations), og det stadig tilstedeværende CIA, for å blokkere valget av den Russland-vennlige Viktor Yanukovych og installere en pro-amerikansk, nyliberal Viktor Yushchenko som president.

Med amerikansk hjelp seiret Yushchenko, men mislyktes stort som president. For USA gikk brannalarmen igjen i 2010, da Yanukovych ble valgt til president. Yushchenko ble fullstendig diskreditert som leder, og fikk bare 5,5% av stemmene i første runde, og mistet dermed videre muligheter for å bli valgt. USA har hatt vanskeligheter med å plukke vinnere.

Victor Yushchenko, kilde: Atlantic Council                Victor Yanukovych, kilde: Wikipedia.org

Anti-regjeringsprotestene i 2013-2014, som startet fredelig i Kievs Maidan (torg), ble oppmuntret av besøk i gatene av USAs vise-utenriksminister og regime-endringsspesialist, Victoria Nuland, som gjentatte ganger møtte kuppmakere. Sammen med henne var senatorene John McCain (R-AZ) og Chris Murphy (D-CT), som sto på en scene på torget med den nynazistiske lederen Oleh Tyahnybok for å tilby å tilby Amerikas støtte, antagelig uten formell tillatelse, til den ulovlige styrtingen av Yanukovych.

Den daværende amerikanske senatoren John McCain, i midten, taler med Chris Murphy, demokratisk senator fra Connecticut, andre til venstre, og opposisjonsleder Oleh Tyahnybok, høyre, står rundt ham under en pro-EU-samling på Uavhengighetsplassen i Kiev, Ukraina, i desember 2015. [Kilde: foxnews.com]

Denne gangen var CIA langt mer involvert i å kvitte seg med den Russland-vennlige presidenten og bidro sannsynligvis til å forberede de høyreekstreme militsgruppene som deltok som snikskyttere og massakrerte politi og demonstranter i Maidan, noe som tvang Yanukovych til å flykte. New York Times tilskrev feilaktig hans regjering denne skytingen. Dette utløste motstand i den tungt russisk pregede Donbas-regionen, mot omveltningen av Yanukovych, som igjen ble møtt av et angrep fra kuppregjeringen i Kiev. Dødsfallene, frem til 2022, er om lag 14 000 soldater og sivile.

I intervjuer med europeiske reportere i juni 2022 sa Petro Porosjenko, som var fast informant ved den amerikanske ambassaden i Kiev, før han ble sponset av USA for å bli president i 2014, at mens han var i embetet, signerte han Minsk-avtalene med Russland, Frankrike og Tyskland og ble enige om en våpenhvile bare som et knep for å kjøpe tid til å bygge opp militæret og forberede seg til krig. «Vårt mål,» sa han, «var først å stoppe trusselen, eller i det minste å utsette krigen – å sikre åtte år for å gjenopprette økonomisk vekst og skape mektige væpnede styrker.»


Del 5: Propagandakrigen.

CovertAction Magazine:  https://covertactionmagazine.com/2022/09/12/ukraine-the-cias-75-year-old-proxy/

Gerald Sussman er professor i internasjonale forhold og forfatter av en rekke bøker, inkludert Branding Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe (2010).

Prof. Sussman kan kontaktes på sussmang@pdx.edu. For mer informasjon, se hans nettside på: https://www.pdx.edu/global-studies/profile/gerald-sussman.

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.