Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy, del 3

0
Fakkelmarsj for nazi-kollaboratøren Stepan Bandera 1. januar 2021. Dagen er offisiell minnedag for Bandera i Ukraina. Shutterstock
Gerald Sussman

Av professor Gerald Sussman, CovertAction Magazine, 12. September 2022.

Del 1: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy

Del 2: Ukraina: CIAs 75 år gamle proxy – del 2

På begynnelsen av 1950-tallet, etter å ha sluppet 85 agenter i fallskjerm over Ukraina, der tre fjerdedeler av dem ble fanget, innrømmet CIA at prosjektet var en dyster fiasko. Dette hindret ikke de kalde krigerne fra å bruke leiesoldater til regimeendring andre steder, inkludert det mislykkede invasjonsforsøket i Grisebukta, på Cuba, et tiår senere. Med den ukrainske opprørsbevegelsen knust, ble mange av bandittene, inkludert Mykola Lebed, en av grunnleggerne av OUN og en løytnant under Bandera, trent av Gestapo i hensynsløse torturmetoder, emigranter.

Mykola Lebed [Source: encyclopediaofukraine.com]

Lebed, som hadde vært organisasjonens utenriksminister og leder for det beryktede hemmelige politiet, ble beskrevet av den amerikanske hæren som en «kjent sadist og samarbeidspartner for tyskerne». Han migrerte til München etter krigen, hvor han spilte en viktig rolle i det nyopprettede og hemmelig CIA-drevne Radio Free Europe, det USA-finansierte propagandaorganet som overførte sendinger til Øst-Europa. RFE fikk selskap av Radio Liberty (også drevet av CIA og rettet mot Sovjetunionen) og Voice of America, ikke bare for å kringkaste propaganda, men også for å videresende enveis kodede meldinger for «stay-behind» sabotører.

[Source: journalismisnotacrime.org]

Under krigen skal Lebed ha vært en god elev og favoritt hos det tyske Gestapo. Etterpå flyttet han til München, der nøt Lebed beskyttelsen (det samme gjorde Bandera) fra den nazistiske etterretningsoffiseren Reinhard Gehlen, som selv hadde nære operasjonelle forbindelser med CIA.

Reinhard Gehlen [Source: ww2db.com]

Gehlen ble senere sjef for vesttysk etterretning, ansatte nazistene han hadde jobbet med under krigen, og hjalp CIA ved å dele informasjon om Øst-Europa. Da Lebed kom på kant med etterkrigstidens OUN-B i Tyskland, smuglet CIA ham og mange andre ukrainske ultranasjonalister til USA.

Allen Dulles [Source: wikipedia.org]

Med støtte fra CIA-direktør Allen Dulles, arbeidet Lebed i New York City (og bodde i velstående Westchester County) under et falskt navn som en anti-sovjetisk etterretningsressurs og fikk statsborgerskap. De høyreekstreme ukrainerne har da og nå lenge vært instrumenter for en kaldkrigspolitikk. «Tidligere medlemmer av den ukrainske undergrunnen er nå i USA,» skrev CIA i et topphemmelig dokument fra 1950, «vil bli utnyttet til det ytterste, så langt det er praktisk mulig.»

I de tidlige kaldkrigsårene var det hundrevis om ikke tusenvis av nazister, inkludert slike krigsforbrytere som SS-offiser Otto von Bolschwing (en ledende organisator av den endelige løsningen og en adjutant av Adolf Eichmann), brakt inn i USA fra Tyskland, Ukraina, Balkan, de baltiske statene og Hviterussland.

Otto von Bolschwing [Source: wikipedia.org]

Blant dem var også Adolf Heusinger, «en av de mange høytstående nazi- og fascistiske tjenestemennene som hadde blitt integrert i amerikanske militære og etterretningsnettverk.» Heusinger hadde vært Hitlers sjef for hærens generalstab, og i 1961-1964 ble han utnevnt til formann for NATOs militærkomité, så lett fløt overgangen fra å være en høytstående nazist til å bli en militær kommandant for den «frie verden».

Adolf Heusinger [Source: wikipedia.org]

I mellomtiden førte Banderas krav om total kontroll over OUN til friksjon i det Tyskland-baserte fascistiske lederskapet. I 1950 planla USA og Storbritannia felles operasjoner i Ukraina, men CIA bestemte seg på det tidspunktet for å jobbe tettere med ZP/UHVR (utenlandsk representasjon av det ukrainske øverste frigjøringsrådet, paraplyorganisasjonen for alle høyreorienterte nasjonalistiske formasjoner), mens det britiske MI6 tok til seg Bandera som sin hovedkontakt blant ukrainerne.

Da Bandera ble myrdet i 1959 etter at USA nektet å utlevere ham til Sovjetunionen for krigsforbrytelser, overtok Stetsko OUN.

Med Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 trodde USA at det endelig hadde Russland i sin hule hånd. Under det autokratiske, vodkadrevne styret til Boris Jeltsin i Russland, ble USA invitert inn for å lede et nyliberalt program i «sjokkterapi», noe som resulterte i fullstendig ødeleggelse av den russiske økonomien.


Del 4: I sjokkterapiens kjølvann følger utvidelser av NATO og Vladimir Putin blir en for vesten, skuffende sterk leder. USA girer om og øker sin tilstedeværelse og pengebruk i Ukraina. Victoria Nuland deler ut boller og fem milliarder dollar under Maidan, der senator John McCain opptrer på scenen sammen med nynazisten Oleh Tyahnybok (Oversetters merknad)

CovertAction Magazine:  https://covertactionmagazine.com/2022/09/12/ukraine-the-cias-75-year-old-proxy/

Gerald Sussman er professor i internasjonale forhold og forfatter av en rekke bøker, inkludert Branding Democracy: U.S. Regime Change in Post-Soviet Eastern Europe (2010).

Prof. Sussman kan kontaktes på sussmang@pdx.edu. For mer informasjon, se hans nettside på: https://www.pdx.edu/global-studies/profile/gerald-sussman.

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell

Forrige artikkelSocialdemokraterna i Sverige tapte kampen om arbeiderstemmene
Neste artikkelKlimahysteriker eller klimafornekter?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.