Mediene elsker en statsminister som legger seg flat for EU og tråkker på vanlige folk

0

Partilederdebatten om strømkrisa og medienes reaksjon på den burde bli pensum i statsvitenskap og journalistikk. Vi har altså en situasjon der 4 av 5 nordmenn krever lavere strømpriser mens statsminister Jonas Gahr Støre, med full støtte fra Høyre, slår fast at han vil stille norsk kraft til disposisjon for EU, og la sine landsmenn betale det det koster. Og hovedstrømsmediene juble. Terningkast 6 i VG og Dagbladet. Dagens Næringsliv: «Støre fremstår som en statsminister!
Katastrofemålinger til tross, regjeringen Støre står opp for et upopulært budskap. Det er på tide.
«

Makta og mediene på den ene planeten. Folket på den andre. Stort tydeligere kan det ikke gjøres.

Dette er et lærebokeksempel på de funnene Jon Nordmo peker på i artikkelen Demokrati og Demokrati Fru Blom! Han viser til en studie gjort av forskere ved prestisjetunge Princeton Universitet i New Jersey USA. De stilte spørsmål som:

Representerer regjeringen folkets vilje? Vedtar den lover og regler som er i tråd med ønskene til det folket som valgte dem?

Les: Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens

Studien viste at:

Sannsynligheten for at lovforslaget ville bli vedtatt hvis det hadde NULL støtte i befolkningen var 30% og sannsynligheten for at lovforslaget ville bli vedtatt hvis det hadde 50% støtte i befolkningen var også 30% og, hvis støtten i befolkningen var 100% så var det likevel akkurat den samme sannsynligheten for at lovforslaget ville bli vedtatt. 30%!

Med andre ord: Sannsynligheten for et vedtatt lovforslag var fullstendig frikoblet fra hvor viktig det var for den offentlige opinionen. Helt uavhengig av folkets vilje.

8 av 10 nordmenn vil ha lavere strømpriser – regjeringa og mediene sier nei

Og det er akkurat den situasjonen vi har i Norge i dag. Strømprisene i Sør-Norge er en skandale ut av alle vante proporsjoner. Folk er både fortvilet og rasende. De vil ha prisene ned igjen på et nivå det går an å leve med, noe som både er økonomisk og praktisk lett gjennomførbart.

Men et slikt Norge vil ikke Støre være statsminister for! Han vil heller være solidarisk med den ikke-valgte EU-kommisjonen i Brussel. Og for det får han applaus fra mediene!

Å tråkke på vanlige folks interesser og legge seg flate for utenlandske maktsentra blir regnet som statsmannskunst!

Indias utenriksminister derimot mener at det er hans moralske plikt å gjøre det beste for eget folk

I skarp kontrast til Støres «statsmannskunst» som skaper mange nye fattige i Norge, står Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar. Han ble kritisert for at India har økt sin oljeimport fra Russland, men han svarte:

«Det er min plikt, min moralske plikt å skaffe det indiske folket så billig energi som mulig. Det må verden akseptere.»

Men på Løvebakken er det ikke mange som føler at de har noen slik plikt. Det norske folket? Hvem er det?

Forrige artikkelEnergidebatten i NRK – en selsom forestilling
Neste artikkelAp og Høyre den reelle regjeringa i Norge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).