USA og NATO skjønner ikke at de er gårsdagens makter

0
Illustrasjon: Shutterstock

Når president Joe Biden truer Russland og Kina samtidig og USAs etterretningstjenester jobber på spreng for å lage «fargerevolusjoner» i Hviterussland og Myanmar gir han inntrykk av at USA fortsatt er i en posisjon der de kan tvinge de to stormaktene til å lystre. Det er så til de grader gårsdagens tenkning at det nesten er merkelig at praktisk talt ingen av Vestens mer nøkterne kommentatorer har innsett det.

Talsperson for Det hvite hus, Jen Psaki, fikk seg for eksempel til å si:

«Russland er på mange måter utenfor den internasjonale fellesskapet på dette tidspunktet. Vi snakker om G7 og ikke om G8. Vi har vedtatt sanksjoner for å sende et klart budskap om at handlinger har konsekvenser – også europeerne har gjort dette. Samtidig har presidenten tilbud en vei tilbake, og han mener at det er i russernes interesse å ta imot tilbudet.»

Hvilken planet befinner hun seg på? G7 er helt irrelevant i dag. De sju landa har 500 millioner innbyggere av jordas 7,8 milliarder mennesker. De to mest folkerike landa i verden, India og Kina med til sammen omlag 3 milliarder mennesker, seks ganger G7, er ikke med. Ingen land i Sør-Amerika eller Afrika er med.

Økonomisk synker også G7 på alle rankinger. Målt etter kjøpekraftsberegnet BNP ser lista nå slik ut ifølge Det internasjonale pengefondet IMF(millioner dollar):

Kina26 656 766
USA22 675 271G7
India10 207 290
Japan5 585 786G7
Tyskland4 743 673G7
Russland4 328 122
Indonesia3 507 239
Brasil3 328 459
Frankrike3 231 927G7
Storbritannia3 174 921G7
Tyrkia2 749 570
Mexico2 613 797
Italia2 610 563G7
Sør-Korea2 436 872
Canada1 978 816G7

Eller for å vise det som kakediagram:

Prognosene ti år fram i tid ser enda verre ut for de gamle kolonimaktene.

Strategisk allianse med Kina: Russland vil droppe dollar

I Washington har man heller ikke fått med seg at Kina og Russland nå sammen og hver for seg har slått fast at nok er nok. De vil ikke lenger la seg diktere av USA. De nærmer seg en militærallianse og har allerede en svært tett politisk allianse. Begge land forbereder seg på å dumpe dollaren, og de vet at de ikke minst i fellesskap har de våpensystemene som skal til for å slå kraftig og svært merkbart tilbake mot et eventuelt angrep fra USA.

Kinas utenriksminister Wang Yi og hans russiske kollega Sergeij Lavrov møttes 22. mars 2021 til samtaler i det sør-kinesiske turiststedet Guilin i Guangxi-provinsen. Ifølge russisk informasjon var fokuset på deres vanskelige forhold til USA, situasjonen i Afghanistan og Myanmar og atomavtalen med Iran. Lavrov etterlyser en felles frikopling fra fra dollar som et mottrekk mot de økende amerikanske sanksjonene mot både Russland og Kina. Den russiske utenriksministeren foreslo på møtet at man også skulle si farvel til vestlige betalingssystemer som Swift og bli mer teknisk uavhengig. Den amerikanske dollaren bør byttes ut som betalingsmiddel til fordel for nasjonale eller alternative valutaer, sa han i et intervju med kinesiske medier publisert av utenriksdepartementet i Moskva.

“Risikoen for sanksjoner bør reduseres ved å styrke uavhengigheten til forskninga og den teknologiske industrien og ved å oppmuntre handel med lokale og andre internasjonale valutaer som kan erstatte dollaren, og til slutt gradvis bevege seg ut fra de vestligdominerte betalingssystemene,” siterte South China Morning Post Lavrov.

Også amerikanske mililitæreksperter har skjønt at dersom USA skulle finne på å angripe enten Russland eller Kina med atomvåpen, ville byer i USA bli utslettet.

Vår kommentar ble lagt merke til i Russland. «Putin spilte siciliansk»

Vi kommenterte den farlige situasjonen i Ukraina på grensa mot Russland og skrev Den russiske bjørnen viste tenner, trekker USA seg? I kommentaren skrev vi blant annet:

Russland har vist at de mener alvor. Vi skrev 15. april: Biden ringte mannen han hadde kalt en morder. Hva vil Putin svare?

Det russiske nyhetsbyrået Tass omtaler samtalen her. De gjengir en kommentar i Kommersant som sier:

«Ved å ta denne samtalen innledet Biden en ny runde med politisk sjakk av den typen tidligere administrasjoner har pleid å spille, og har åpnet med et E2-E4 trekk.»

I Russland kan man spille sjakk, både brettspillet, og det politiske spillet. E2-E4 er et vanlig åpningstrekk for den som sitter med de hvite brikkene. Man flytter kongebonden to ruter fram. Et vanlig mottrekk fra svart er det som kalles siciliansk forsvar, som består i å flytte løperbonden to ruter fram. Det regnes som et dynamisk trekk som skaper mange muligheter i det videre spillet.

Og Putin spilte ganske riktig siciliansk ved ikke å la seg narre av Bidens useriøse «fredsføler» og heller vise at Russland er forberedt på alt USA og NATO måtte finne på.

Dette ble lagt merke til i Russland:

Artikkelen er også oversatt til russisk av nettavisa Inosmi.ru. Steigan (Норвегия): русский медведь показал зубы, пойдут ли США на попятный?

I løpet av ett døgn var artikkelen lest av over 16.800 lesere i det russisktalende området.

Forrige artikkelGuldvog: – Ikke sikkert vi kan stemme fysisk i år
Neste artikkelHvorfor skal Norge finansiere «Gjøkens dag» i Romania?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).