Hvorfor skal Norge finansiere «Gjøkens dag» i Romania?

0
Gjøkens dag i Romania er sikkert et utmerket arrangement, men er det strengt tatt norske skattebetaleres oppgave å finansiere den?

EØS-avtalen som snikinnmelder Norge i EU, koster oss rundt 10 milliarder kroner i året. 
Nærmere halvparten av denne kontingenten er såkalte EØS-midler. 


Dette innlegget er hentet fra medlemsbladet til Drammen Nei til EU via Derimot.no


Poenget med disse midlene er aktverdig nok: Å redusere økonomiske og sosiale forskjeller, og å styrke samarbeidet mellom Norge/EØS og enkelte EU-land. 

I perioden 2014-2021 har Polen fått mest, ca 8,5 milliarder kroner, fulgt av Romania med nærmere 5,5 milliard og Ungarn og Bulgaria med over 2 miliarder hver. Deretter følger ytterligere 11 EU-land: Hellas, Portugal, Tsjekkia, Litauen, Kroatia, Slovakia, Latvia, Estand, Slovenia, Kypros, Malta.

Norge betaler 98% av EØS-midlene, en mindre del kommer fra EØS-landene Island og Liechtenstein.
Om du leiter på UDs hjemmesider, kan du finne ut mer hva disse EØS-midlene går til. Det krever imidlertid mange klikk og mye informasjon finnes kun på engelsk. 

Stadig flere finner det problematisk at Norge bidrar med midler som både er fjernt fra den opprinnelige hensikten, og som mange frykter styrker autoritære styresett.

Mange har også satt spørsmålstegn ved virkningen av Norges bidrag. Bidrar bidragene f.eks. til å skape bedre levekår for rom-folk Øst-Europa sånn at færre drar til Norge for å tigge? Eller det Norges oppgave å pusse opp polske slott, eller å sponse «Gjøkens dag» i Romania med 1,5 million kroner, se her.

Forrige artikkelUSA og NATO skjønner ikke at de er gårsdagens makter
Neste artikkelAntirussisk lørdag: Kupp i Minsk, beskyldninger fra Tsjekkia og en ukrainsk spion