Strategisk allianse med Kina: Russland vil droppe dollar

0
Sergeij Lavrov og Wang Yi

Russlands utenriksministeren Sergeij Lavrov foreslår at Russland og Kina gradvis kopler seg fra den amerikanske dollaren.

På bakgrunn av spenningen med USA ønsker Kina og Russland å styrke sitt strategiske samarbeid. Kinas utenriksminister Wang Yi og hans russiske kollega Sergeij Lavrov møttes 22. mars 2021 til samtaler i det sør-kinesiske turiststedet Guilin i Guangxi-provinsen. Ifølge russisk informasjon var fokuset på deres vanskelige forhold til USA, situasjonen i Afghanistan og Myanmar og atomavtalen med Iran. Lavrov etterlyser en felles frikopling fra fra dollar som et mottrekk mot de økende amerikanske sanksjonene mot både Russland og Kina. Den russiske utenriksministeren foreslo på møtet at man også skulle si farvel til vestlige betalingssystemer som Swift og bli mer teknisk uavhengig. Den amerikanske dollaren bør byttes ut som betalingsmiddel til fordel for nasjonale eller alternative valutaer, sa han i et intervju med kinesiske medier publisert av utenriksdepartementet i Moskva.

“Risikoen for sanksjoner bør reduseres ved å styrke uavhengigheten til forskninga og den teknologiske industrien og ved å oppmuntre handel med lokale og andre internasjonale valutaer som kan erstatte dollaren, og til slutt gradvis bevege seg ut fra de vestligdominerte betalingssystemene,” siterte South China Morning Post Lavrov.

Den russiske utenriksministeren kritiserte bruken av sanksjoner, som i økende grad inntar diplomatiets plass. «Vi bør danne en maksimal bred koalisjon av land som fundamentalt kan motsette seg denne ulovlige praksisen.» Det to dager lange møtet finner sted bare noen få dager etter et konfliktfylt møte mellom Wang Yi og andre kinesiske toppdiplomater med den nye amerikanske utenriksministeren Antony Blinken i Alaska. «I den nåværende situasjonen er det viktig for oss å snakke med hverandre som omfattende strategiske partnere og styrke vårt strategiske samspill,» sa Wang Yi, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Forrige artikkelVesten bruker nå sulten som våpen mot Syria
Neste artikkelUkrainas strategi er «å gjenvinne Krim»