Biden ringte mannen han hadde kalt en morder. Hva vil Putin svare?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Først kalte Joe Biden Russlands president «en morder» og så ringte han Vladimir Putin for å be om en samtale. Her er den russiske versjonen av det som fant sted, og her er den amerikanske. Versjonene er så forskjellige at det nesten er vanskelig å skjønne at det dreier seg om den samme samtalen. Men det er jo et slags initiativ, da. Det er utvilsomt bedre at Biden snakker med Putin enn at han sjikanerer ham på det groveste i mediene.

Det russiske nyhetsbyrået Tass omtaler samtalen her. De gjengir en kommentar i Kommersant som sier:

«Ved å ta denne samtalen innledet Biden en ny runde med politisk sjakk av den typen tidligere administrasjoner har pleid å spille, og har åpnet med et E2-E4 trekk.»

I Russland kan man spille sjakk, både brettspillet, og det politiske spillet. E2-E4 er et vanlig åpningstrekk for den som sitter med de hvite brikkene. Man flytter kongebonden to ruter fram. Et vanlig mottrekk fra svart er det som kalles siciliansk forsvar, som består i å flytte løperbonden to ruter fram. Det regnes som et dynamisk trekk som skaper mange muligheter i det videre spillet.

Biden er ingen match for Putin i geopolitikkens tredimensjonale sjakk, så vi må regne med at Putin svarer siciliansk, men det gjenstår å se hva dette trekket består i. Det at Biden har foreslått å møte den russiske presidenten betyr at han i det minst vil ta den russiske presidenten i handa foran en skog av TV-kameraer. Men trekket inviterer foreløpig ikke til reelle forhandlinger. Og det er grunn til å minne om det Russlands forsvarsminister Sergej Shoighu har pekt på, nemlig at USA/NATO nå har 40.000 soldater og 15.000 våpensystemer tett på den russiske grensa. På russisk side står 200.000 russiske soldater som har vært gjennom en fullstendig kvalitetssjekk når det gjelder kampevne og logistikk.

Les også kommentaren til The Saker her.

Ingen vet bedre enn russerne at handlinger taler sterkere enn ord. Hvis USA ønsket dialog kunne de demonstrere det gjennom å ta noen virkelige trekk i retning avspenning. De gjør det motsatte når de støtter opp om krigsforberedelsene til Ukraina og sender sine destroyere inn i Svartehavet. Men som Putins pressetalsmann Dmitry Peskov sa: «Ingen vil tillate USA å snakke til Russland fra en styrkeposisjon.» Trusler vil ikke produsere noenting, og Russland har forberedt seg på det verste.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.