Den russiske bjørnen viste tenner, trekker USA seg?

0

Ukraina har i flere måneder bygd opp til en krig mot utrbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk. Det er daglige skyteepisoder med tungt skyts over demarkasjonslinja og presdident Vladimir Zelenskij har inspisert de troppene som er kjørt fram til fronten. Han har samtidig godkjent et dekret med tittelen: «Om strategien for okkupasjon og reintegrering av det midlertidig okkuperte territoriet til den autonome republikken Krim og byen Sevastopol». At Russland og utbryterrepublikkene oppfatter dette som en krigserklæring, bør man ikke være forundret over.

USA planla å sende flere marinefartøyer til Svartehavet, NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO har pustet til flammene gjennom å erklære alliansens uforbeholdne støtte til sin «partner» i Kiev og Russland har svart med en omfattende utplassering av militære styrker på sin side av grensa mot Ukraina. Mange kommentatorer har advart mot et nært forestående krigsutbrudd.

Russland har gjort det klart at dersom Ukraina angriper utbryterrepublikkene, vil Russland bli nødt til å forsvare dem. Mange innbyggere i Donbass har skaffet seg russisk pass og vil forvente en intervensjon fra russisk side. En slik krig ville veldig fort kunne bli en alleuropeisk katastrofe.

Men så: Nye toner fra Kiev?

Plutselig kom det nye signaler fra den ukrainske hovedstaden. 9. april 2021 sendte øverstkommanderende for de væpnede styrkene i Ukraina Ruslan Khomchak ut en erklæring der det heter:

«Befrielse av Donbass med makt vil føre til massedød for sivile og soldater, og dette er uakseptabelt for Kiev.»

Ifølge Khomchak anser de ukrainske myndighetene den politiske og diplomatiske måten å løse situasjonen i Donbass på sin hovedprioritet.

Også Zelenskij spilte den samme melodien. På Facebook skrev han om å opprette en våpenhvile.

Kommentatoren Moon of Alabama mener at en ordre om å trappe ned krigsforberedelsene og krigsretorikken har kommet fra Washington, samtidig som han mener at snakket om «en ny våpenhvile kan være ei felle».

Trekker USA seg?

Etter først å ha varslet Tyrkia om at to av USAs destroyere var på vei mot Svartehavet, trakk USA to dager seinere varselet tilbake. I mellomtid hadde Russland advart om at disse fartøyene hadde å holde seg langt unna russisk farvann. Viseforsvarsminister Sergei Ryabkov sa at handlingen var provoserende og dersom USA var ute etter å teste Russlands besluttsomhet eller de russiske nervene, så ville de ikke oppnå noe som helst.

Russland skal også angivelig ha stengt Kertsjstredet for marinefartøyer og dermed Ukrainas militære adgang til Azovhavet og havnebyen Mariupol.

Russland har vist at de mener alvor. Vi skrev 15. april: Biden ringte mannen han hadde kalt en morder. Hva vil Putin svare?

Det russiske nyhetsbyrået Tass omtaler samtalen her. De gjengir en kommentar i Kommersant som sier:

«Ved å ta denne samtalen innledet Biden en ny runde med politisk sjakk av den typen tidligere administrasjoner har pleid å spille, og har åpnet med et E2-E4 trekk.»

I Russland kan man spille sjakk, både brettspillet, og det politiske spillet. E2-E4 er et vanlig åpningstrekk for den som sitter med de hvite brikkene. Man flytter kongebonden to ruter fram. Et vanlig mottrekk fra svart er det som kalles siciliansk forsvar, som består i å flytte løperbonden to ruter fram. Det regnes som et dynamisk trekk som skaper mange muligheter i det videre spillet.

Og Putin spilte ganske riktig siciliansk ved ikke å la seg narre av Bidens useriøse «fredsføler» og heller vise at Russland er forberedt på alt USA og NATO måtte finne på.

Foreløpig ser det altså ut til at USA ikke våger å ta en militær konfrontasjon med et vel forberedt Russland, men man skal ikke ta det for rolig. Det militære opptrappinga til NATO fortsetter og krigspropagandaen pågår 24/7, altså døgnet rundt, dag ut og dag inn.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDansk lege: – Koronahåndteringen er den verste helseskandalen i min levetid
Neste artikkelTil forsvar for fellesfagene i videregående
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).