Hvem er det Norsk Folkehjelp støtter i Syria?

0
Norsk Folkehjelp støtter separatismen til SDF og PYD i Syria? Hvorfor det? Bakgrunnsfoto: Shutterstock

Lars Birkelund svarer Norsk Folkehjelp.

Av Lars Birkelund.

Håkon Ødegaard er kommunikasjonssjef i Norsk Folkehjelp. Hans tilsvar (19. mars) til min artikkel av 16. mars, Norsk Folkehjelp eller kolonimaktenes hjelper? kommuniserer imidlertid på en måte som minner om folkeeventyret God dag, mann økseskaft, da han unngår å svare på mine utfordringer, som jeg da blir nødt til å gjenta:

1. Hvem henvender Norsk Folkehjelp seg egentlig til når NF under et online-arrangement kun bruker kolonimaktenes fremste språk, nemlig engelsk i steden for norsk? Til deres donorer i USAs utenriksdepartement? Hvorfor inviterte dere ikke syrere som snakker norsk til dette panelet? Hvorfor kun Assad-motstandere, da de fleste syrere støtter Assad, også mange syrere i Norge?  Når NF ikke er villig til å høre på representanter for det flertallet av syrere som bor i regjeringskontrollerte områder får både NF og andre et svært ensidig bilde av det som skjer. Hvordan kan NF hevde å hjelpe Syria når NF i virkeligheten bare hjelper det mindretallet av syrere som fører krig mot Syria, med hjelp av Norge og kolonimakter som USA, UK og Frankrike, samt Saudi Arabia, Israel og andre land?  Slike og andre spørsmål ble også stilt online. Men de ble ikke besvart da heller. NF svarte kun på de ufarlige spørsmålene.

2. NF har meg bekjent fått mellom 1 og 2 milliarder kroner av USA, verdens mest krigerske og destruktive land. Hvorfor samarbeide med et sånt land i utgangspunktet? Skjønner ikke NF at det skaper stor tvil og uro når det gjelder hva NF egentlig driver med i Syria såvel som i andre land? For USA gir sjølsagt ikke bort så mye penger uten å kreve noe tilbake. Så hva krever USA tilbake? Hvilke begrensninger legger USA på NFs arbeid i Syria? Det synes åpenbart at USA forbyr dere å samarbeide med Syrias myndigheter som regjerer over 2/3 av Syria, der nøden er stor og der 90 % av syrerne bor. Hva vet NF egentlig om hva deres «partnerorganisasjoner» gjør i Syria?

3. Hvorfor villeder NF ved å si at krigen i Syria begynte med et utelukkende fredelig opprør? For slik lyder nemlig også propagandaen fra de landene som fører krig mot Syria. Andre deler av NFs retorikk følger i samme ensidige og propagandistiske spor, med negative karakteristikker av Syria «regime» og positive karakteristikker av det lille mindretallet syrere som med våpen i hånd kjemper med våpen i hånd mot «regimet». Liv Tørres, tidligere leder for NF, gikk også så langt som å si at Assad er verre enn IS. Hvilket er demagogi av verste slag. Krigspropaganda. De høye herrer i USA, NATO og EU er nok glade for at hun sa det. Men det er en påstand som retter baker for smed, da nettopp NATO/EU-land bidro til å starte krigen mot Syria ved å væpne opprørere og på andre måter. 

4. Hvordan kan NF påstå noe så banalt som at opprørerne, hovedsakelig jihadister, kun kjemper for frihet og rettferdighet?

5. De grusomme virkningene av sanksjonene mot Syria ble slått fast for nesten ti år siden, og det siste året, mens coronaen har herjet også Syria, har de blitt ytterligere skjerpet.  Hvordan kan NF, som hevder å være en humanitær solidaritetsorganisasjon «som har som mål å bedre folks levekår» akseptere sånt? Hvordan kan dette være i tråd med humanitære prinsipper, som du hevder at NF opererer etter, Ødegaard? Hvorfor har ikke NF for lengst krevd slutt på dette, som har drept og drevet syrere på flukt i nesten ti år?

«Norsk Folkehjelp er en ikke-statlig organisasjon», hevder Ødegaard. Men det er uredelig å hevde noe sånt om en organisasjon som får så mye statlig støtte fra i alle fall to land, Norge og USA.  Hvor nøyaktig i Syria er Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner nå, forresten?

Jeg pleide å ha sympati for Norsk Folkehjelp, blant annet fordi jeg også identifiserer meg med (den opprinnelige) arbeiderbevegelsen.  Så da NF for mange år siden ble beskyldt for å drive med våpensmugling var jeg overbevist om at det kun var oppspinn som skyldtes at noen ville skade dem. Men NFs lyssky virksomhet i Syria har ført til at jeg har begynt å lure på om det allikevel var sant. 

 «Vi tar standpunkt», framhever Norsk Folkehjelp, stolt. Slik kommenterte jeg det i «Norges krig mot Syria»: 

«Norsk Folkehjelp tar altså stilling til hvem de mener er «snille» og «slemme» i internasjonale konflikter og lar dette bestemme hvem de skal hjelpe. Men i virkeligheten finnes det knapt internasjonale konflikter som er så enkle. Og uansett vil det være sånn at sivile lider på begge sider i en krig. Derfor er andre hjelpeorganisasjoner, som for eksempel Røde Kors, nøye med å understreke at de er nøytrale. Og hva om NF tar feil, hva om de mistolker situasjonen, lar seg lure av propaganda fra en av partene og havner i selskap med «de slemme»? 

Ødegaard hevder at NH har strenge rutiner for innkjøp av varer og tjenester for å sikre at pengene ikke ender i gale hender.  NRK hadde i 2014 en reportasje om hvordan en anonym NORWAC-representant overleverte 50 000 dollar til det som skulle være drift av et feltsjukehus (alle i reportasjen var anonyme, også byen der det foregikk, alle bortsett fra den norske NORWAC-representanten John Eivind Jensen og NRKs Jan Espen Kruse). Jeg går ut i fra at det er slik NF også opererer siden sanksjonene mot Syria har ført til at det ikke finnes bankforbindelser mellom Syria og Norge/Vesten. Hvordan er det mulig å være sikker på at ikke tilsvarende bunker med dollarsedler levert av NF blir overtatt av FSA-terrorister eller lignende og brukt til å kjøpe våpen, Ødegaard?  

Videre fra «Norges krig mot Syria»:  «NF har også gått langt i å engasjere seg i Syrias indre anliggender, som da Henriette Westhrin, NFs leder siden 2016, gikk ut med sterke meninger om hva slags grunnlov Syria bør ha. Dette i Klassekampen 25. november 2019». Også i dette tilfellet fulgte NF kolonimaktenes agenda, som er å stjele et stort område av Syria, rikt på olje, hvete og andre ressurser, som de kontroller med hjelp av de såkalte kurdiske sjølstyremyndighetene. Syriske Sarah Abed har gått så langt som til å hevde at slike kurdere er «Washingtons masseødeleggelsesvåpen i Midtøsten», også ved å peke på at de var USAs hjelpere i krigen mot Irak i 2003. Hvorfor hjelper dere slike, Ødegaard? Hva om NF konsentrerer seg om det NF er god på, nemlig humanitært arbeid i Norge?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSDF ødelegger ferger som frakter varer over Eufrat i Syria
Neste artikkelEr Norge involvert i en grensestrid i Afrika?