Avisenes lederartikler om vindkraft og «det grønne skiftet»

12
Vindkraftutbygginga er det største angrepet på norsk natur siden 1920-tallet.
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

Mange av de ledende norske avisene har dessverre tatt standpunkt for å bygge ut mye vindkraft i Norge i troen (illusjonen) på at vindkraft i norske fjell vil kunne reduserer oppvarmingen av kloden – det gjelder både Aftenposten, Dagbladet, VG og faktisk også Klassekampen (som heldigvis likevel reagerer litt på forslaget om at staten bør overkjøre kommuner som ikke vil ha vindkraft). Men bladet Nordlys her oppe i Tromsø skriver ikke om vindkraft i norske fjell, men snarere om andre sider av noe avisa tror kan være ledd i et «grønt skifte». Dessverre blir det tre gedigne misforståelser ut av dette.

1. Norge bør satse på «fangst og lagring av CO2». Dette kunne naturligvis ha vært en god idé dersom den hadde vært realistisk, men det er den dessverre bare i meget begrenset grad. Tross mange forsøk har utviklingen av CO2-lagring stått omtrent stille i 20 år. Flere land prøver seg stadig nye «prøveprosjekter» uten å lykkes. Den eventuelle globale oppvarmingen vil nok komme ganske langt før resultatene eventuelt vil vise seg.

2. Nordlys mener videre at Norge bør bygge ut hydrogenproduksjon fra naturgass. Det er som kjent vesentlig billigere å produsere hydrogen fra gass enn fra vind- eller vannkraft. Men når man produserer hydrogen fra gass, så sitter man igjen med det som for mange er problemet, nemlig utslipp av klimagasser. Og så lenge klimagassene ikke kan lagres noe sted, blir det ikke noe «grønt skifte» av hydrogenproduksjon fra gass.

3. Til slutt mener Nordlys at Norge bør satse på «flytende vindkraft», men har ellers åpenbart store illusjoner om hvor det er aktuelt for norsk industri å satse på havvind. Bortsett fra et par prøveprosjekter i norske farvann, er all norsk havvindutbygging rettet mot samarbeidsprosjekter med andre land som trenger slik kraft – og det gjør ikke Norge. Vi har helt andre alternativer som er både billigere og bedre.

Det er merkelig hvordan ellers fornuftige organer og enkeltpersoner plutselig trekker opp løsninger på «klimaproblemet» som ikke fungerer. Dette har nok sammenheng med en forestilling om at vitenskapen og industrien tilsynelatende har løst all verdens problemer etter hvert som de har oppstått. Men teknologioptimismen har dessverre også sine begrensninger – selv om menneskene for lengst har landet på Månen og vi snart kommer til Mars, er slike bragder bare småtteri i forhold til dagens energiutfordringer, som heller bør sammenlignes med en reise til nærmeste stjerne i Melkeveien – avstanden dit er ikke to lysminutter, men fire lysår, og til Andromeda er det 2.5 millioner lysår.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Slangen Slangen says:

  For femti år sidan påstod svart-kvitt-TV at nokre amerikanske menn spaserte rundt på månen, to ganger om året, tre år på rad. Seks reiser utan eit einaste fysisk bevis, og med ‘dokumentasjon og originale videotape’ tapt.
  For færre år sidan annonserte Stoltenberg ei månelanding på Mongstad, CO2-fangst. Han trudde på det umulige. Og dei fleste gjer det enno her i landet. Nordmenn er et troskyldig folk, sa poeten Ole Paus. Og i utlandet er dei fleste tvilarar?

  For ordens skyld, romstasjonen 408 km, Månen ca 380 000 km.

 2. Konspirasjonsteorien om at noen Frimurere dro til månen i 69 lever i beste velgående enda faktisk.

  Månebildene var fake, månesteinen de tok med viste seg å være fake, alt var fake, mange ler når de ser de flagrende bilde av US flagget i vakum på månen.

  US var på randen av borgerkrig pga Vietnamkrigen og trengte sørt en hendelse som kunne samle folket.

  Selv NASA sier i dag at vi ikke har teknologien til å dra til måmnen.

  Fakta er at ingen har vært høyere oppe enn 700 km pga stålingsbelte, alt som prøver å ta seg bort fra jorden blir grillet i intens stråling.

  Det var Stanley Kubrick som filmet den falske månelandingen I filmstudio.

  Kan nesten se ut som om vi er fanget her av noen…
  De eneste som aldri lyver er Illuminatikortene :wink:

  wsgtewfewrwr

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Disse kortene var lagd i 1995, og kortet under forteller sitt…

  kort

 4. Video fra romstasjonen virker temmelig fake det også. Men de sier man kan se den sveve forbi, selv med vanlig kikkert. Tviler litt på at noen er inni den. Kan jo hende, men i hvert fall har ingen vært på månen.

 5. Hva er det jeg skal se etter?

 6. Åja, men for meg er det ikke så overbevisende å se dette på video egentlig, slike ting kan jo fakes, og jeg har sett mange eksempler fra romstasjonen som tyder på det. En enkel ting å se etter er at håret til kvinner med langt hår ser helt stivt ut og står rett ut til værs når de gjør lengre intervjuer. Skal det ikke flyte rundt i vektløs tilstand? En annen ting er at klærne deres stikker ut noen ganger der hvor det ville vært lurt å feste seler. Akrobatikken de utfører under lengre intervjuer er forferdelig tam og kjedelig til at jeg skal tro på at de befinner seg i vektløs tilstand. Jeg hadde hoppet rundt som en gal om det var meg som svevde der ute, de viser nesten utelukkende små saltoer i vertikal retning. Vann(luft?)bobler skyter ut når de er ute på space walks, ansikter ute i verdensrommet dukker plutselig opp i vinduene, mediestudioer som skal intervjue dem skifter plutselig kamera til studioer med store romskipmodeller og greenscreens, astronauter som blir gjennomsiktig og forsvinner som spøkelser før de runder hjørnet, ja det er ikke måte på.

  Hadde jeg ikke visst at månelandingene var fake, så ville jeg kanskje trodd på dette, men gitt at de lurte verden trill rundt med spesialeffektene de hadde i 1969, så er det ingen grunn for meg å tro på dem nå, med dagens filmtriks.

  Gitt at romstasjonen er betydelig mindre vanskelig å gjennomføre på ekte enn en månelanding, så lar jeg likevel muligheten være åpen, men det er kun fordi jeg tror det kunne vært mulig å gjennomføre. Jeg bare tviler på at de gidder, når de like gjerne kan fake det. Og vær ærlig: Det er jo ikke som om de risikerer å bli tatt.

 7. Nei, rakettene må vel være ekte. Jeg tipper de har hatt astronauter i rommet før, kanskje også på ISS, men kanskje ikke alltid. Det er vanskelig å vite akkurat hvor løgnene begynner, prøv å se selv.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere