Om å misforstå det meste

15
Redaktøren i avisa Nordland, Hans Trygve Holm, går til angrep på Motvind Norge og norske vindkraftmotstandere.
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

For noen dager siden sto det en melding i avisene om at flertallet av norske journalister var venstrevridde, samtidig som en annen melding slo fast at omtrent hele den norske pressen ser på vindkraftutbygging i Norge som et viktig klimatiltak. Betyr dette at vindkraftutbygging og klimapolitikk må kunne oppfattes som venstrevridd poltikk? Selvfølgelig ikke. Problemstillingen er etter hvert blitt meningsløs. Vi får bare innse at begrepene høyre- og venstrevridd har mistet sin mening i mange slike spørsmål.

Redaktøren i avisa Nordland, Hans Trygve Holm, har skrevet en artikkel om vindkraft der han illustrerer dette poenget med en tekst der det meste er galt – i alle fall i strid med sunn fornuft. Artikkelen sto også i Nordlys 23. juni 2020.

1. Anleggsarbeidere og statsråd Bru skal ha blitt både «truet og trakassert» (Holm). Men er det noe verre å bruke noen skjellsord i en debatt enn å rasere naturområder til det ugjenkjennelige – områder mange oppfatter som grunnleggende verdifulle for dem? Holm oppfatter at «debattnivået er— hardt og skarpt». Men hva med vindkraftutbyggerne som går laus på naturen med dynamitt og gravemaskiner, og på lovlige demonstrasjoner med politi og domstoler?

2. Vindkraftmotstanderne «skaper splid og politikerforakt» (Holm), og forakt mot «fagfolk i høyere posisjoner». Men er det ikke politikerne selv som gjør det de kan for å bli foraktet?

3. Vindkraftmotstanderne har gjerne «hytter med innlagt strøm og vei» (Holm). Hvor i all verden har han det fra? Og hvem er det som kombinerer eiendom i et hytteparadis om det ikke er de som profitterer på vindkraftutbyggingen?

4. Vindkrafta skal erstatte fossil energi (Holm) (sammen med kjernekraft), og da trengs det plass. Men Holm ser bort fra at det finnes andre energikilder (oppgradering av vannkraft og energieffektivisering), altså kilder som gir vesentlig mindre ødeleggelser av norsk natur enn vindkraft.

5. Holm glemmer mye mer: Han glemmer at vindkrafta økonomisk sett egentlig er et gigantisk konkursbo – uten store subsidier og andre gunstige rammebetingelser ville ingen vindturbiner blitt bygd. Vindkrafta slipper normal skatt, normale avgifter til det offentlige og – etter hvert – er det meningen at strømprisen til husstandene skal fordebles (minst).

6. Og han glemmer at vindkrafta i Norge bygges for at det skal bli mulig å eksportere 50 TWh av vår vannkraft til EU. Vindkraftutbyggingen i Norge handler egentlig om integreringen av norsk vannkraft i EUs energiforvaltning.

Den måten Holms artikkel er skrevet på, gir ikke inntrykk av at vi har å gjøre med en seriøs journalist. Han argumenterer ikke mot vindkraft eller for noe annet, men erstatter rasjonelle argumenter med utenomsnakk (bannskap hos enkelte motstandere, politikerforakt, hytteparadiser osv.).

Du kan lese andre artikler av Odd Handegård her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Finnes seriøs journalistikk, utenom enkelte steder på nettet? De har aldri vært dominerende i laokalavisene, allikavæl. Det kan være lurt å bruke nedsettende betegnelser på en klart definert og utenforstående fiende. Når en risikere å treffe egne abonnenter, er det risikabelt. Hvis denne fyren fortsatt er redaktør om et år, så må avisa være subsidiert av vindkraftbransjen.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Tusen takk Odd Handegård.
  Onsdag kommer jeg til å melde meg inn i Motvind Norge

 3. Det blir EUs markedspriser for kraft på kontinentet som norske husstander skal betale etter hvert, og når den dobles blir det vanskelig med husstander med lav inntekt. De som så vidt klarer seg i dag, blir fattige når strømprisen dobles. Arbeiderklassen blir arbeidende fattige med en doblet strømpris. Strømprisen i EU blir uregulert, så det kan bli ingen øvre grense for hvor høy prisen kan bli heller.

  Det er lenge siden “venstresiden” bekymret seg om lavere samfunnsklassers ve og vel nå som de stort sett er opptatt med identitets-politikk. Feks SVs Heiki Holmås sa at “strømprisen burde økes kraftig for at vindkraft skal lønne seg”.

  Igjen, EU trenger ikke 50 TWh fra Norge som forsvinner helt i EUs forbruk på mange tusen TWh, 50 TWh kan de store landene i EU ihvertfall lett spare inn ved enøk tiltak og energigjenvinning.

  Integrering av norsk vannkraft i EUs energiforvaltning er en globalistisk strategi, ta kontroll og etterhvert eierskap over alle lands ressurser. Ved siden av drikkevann og dyrkbar jord er det energi den globale storkapitalen er mest interessert i å kontrollere og eie.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Kan han ikke bare si det rett ut; “De som er imot landbaserte vindmøller er rasister. Og BLM PST burde sporenstreks settes inn. Du finner dem på hyttepalasset sitt. Der har de vært siden regjeringen innførte “hytteforbud” i forbindelse med virusdugnaden. Med kokeplatene stående på full guffe 24/7.
  Hilsen blendahvit mann i 50 årene”

 5. Den globale storkapitalen vil ha eierskap og kontroll over vann og mat fordi det er eksistensielt for mennesket, og strøm for et vestlig liv. Det som var fellesgodet vannkraften var det sentrale i det norske arvesølvet, ren billig pålitelig strøm fordelt til norske husstander og industri nesten til selvkost, er nå med kabler blitt tilknyttet til EU. Et europeisk strømmarked hvor prisen på strøm settes etter tilbud og etterspørsel, som alltid med en pris som resultat av spekulasjon.

  Kablene til EU er blitt solgt inn til det norske folk av MSM og politikere som at energirike Norge må hjelpe energifattige Europa med ren strøm, “Norge, grønt batteri for Europa”, uten å nevne at Europa har et forbruk på mange tusen TWh, og at EU ikke trenger 50 TWh fra Norge.

  Diskusjonen i NRKs Debatten har blitt styrt til å diskutere hvor mange kabler og hvordan de skal finansieres og hvem som skal eie dem, og ikke hvorfor de skal legges når hverken Europa eller Norge trenger dem. Et av utallige eksempler på at norsk presse og media og politikere ikke representerer det norske folk og lands interesser, men den globale storkapitalen.

 6. Er du ikke uti sola gutt ? :stuck_out_tongue_winking_eye:

 7. Du får være bakmann, og lære opp andre når du blir 90, har du noe viktig å komme med tenker jeg at du blir lyttet til. :slightly_smiling_face:
  Borte i USA har jeg inntrykk av at de er still going strong i 90 årene. Han som har opprettet dette er nå 89.

  " We must not be like cats.** One of the differences between dogs and cats is that cats focus on effects but dogs focus on causes. If you toss a pebble at a cat, it will look at the pebble. If you toss it at a dog, it will look at you. "


  https://redpilluniversity.org/

  Oppskriften på et langt liv stod forresten i Dagbladet 25 juni. :wink:
  Det var bare 25% gener , man skulle gjøre noe som var avstressende hver dag, som du gjør nå, gjerne drive med litt styrketrening, og avtale sosiale ting med noen over lengre tid.
  Jeg vil legge til, å begynne med nye ting, som er bra for hjernen.

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Da er det på tide å stille opp som presidentkandidat i USA. Hvor det nå var??

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere