Damanlegget i Etiopia blir utsatt etter avtale

1
Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) / Foto: ENA

Etiopia og Egypt har brukt svært krigersk språk mot hverandre i forbindelse med Etiopias påbegynte fylling av Grand Ethiopian Renaissance Dam ved Den blå Nilsen, som etter planen skal føre til en kraftrevolusjon i Etiopia, men som også kan føre til katastrofetørke i Egypt. Etiopiske myndigheter beskyldte Egypt for å ha iverksatt et cyberangrep mot landet og kommentarer i regionen spurte om de to landene er på vei mot krig.

Men 26. juni 2020 kom Egypt, Etiopia og Sudan fram til en avtale om at tempoet i fyllinga av dammen skal settes ned. Dette melder al-Arabiya. Det var Den afrikanske union (AU) som hadde tatt initiativ til mekling mellom de tre statene og møtet ble ledet av Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Til stede var også Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Sudan vil ha mye å tjene på dammen, men landets statsminister Abdalla Hamdok sa seg fornøyd med den midlertidige avtalen. Egypt har anket konflikten inn for FNs Sikkerhetsråd, men for AU vil det ligge prestisje i om de kan løse konflikten på det afrikanske kontinentet uten innblanding utenfra. Tidligere har Etiopia beskyldt USA for å favorisere Egypt i denne konflikten, skriver AfricaNews.

Her er en kort videopresentasjon av Etiopias standpunkter fra nyhetsbyrået ENA.

Les: Etiopia: Cyberangrep fra Egypt

Risikerer Egypt krig på to fronter?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Jeg tror vi kan være glade for at vi deler få elver med våre naboer. Eller har en slik som livsnerve.
    Dette er konflikter , det er lett å røre i - for andre også. Som kan ønske seg en avledning.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere