Damanlegget i Etiopia blir utsatt etter avtale

0
Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) / Foto: ENA

Etiopia og Egypt har brukt svært krigersk språk mot hverandre i forbindelse med Etiopias påbegynte fylling av Grand Ethiopian Renaissance Dam ved Den blå Nilsen, som etter planen skal føre til en kraftrevolusjon i Etiopia, men som også kan føre til katastrofetørke i Egypt. Etiopiske myndigheter beskyldte Egypt for å ha iverksatt et cyberangrep mot landet og kommentarer i regionen spurte om de to landene er på vei mot krig.

Men 26. juni 2020 kom Egypt, Etiopia og Sudan fram til en avtale om at tempoet i fyllinga av dammen skal settes ned. Dette melder al-Arabiya. Det var Den afrikanske union (AU) som hadde tatt initiativ til mekling mellom de tre statene og møtet ble ledet av Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Til stede var også Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Sudan vil ha mye å tjene på dammen, men landets statsminister Abdalla Hamdok sa seg fornøyd med den midlertidige avtalen. Egypt har anket konflikten inn for FNs Sikkerhetsråd, men for AU vil det ligge prestisje i om de kan løse konflikten på det afrikanske kontinentet uten innblanding utenfra. Tidligere har Etiopia beskyldt USA for å favorisere Egypt i denne konflikten, skriver AfricaNews.

Her er en kort videopresentasjon av Etiopias standpunkter fra nyhetsbyrået ENA.

Les: Etiopia: Cyberangrep fra Egypt

Risikerer Egypt krig på to fronter?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOm å misforstå det meste
Neste artikkelMacron: – Vi vil ikke godta Tyrkias spill i Libya